Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

potwierdzam, jest nieciekawie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 24.08.2011 21:32

Wchodząc na forum, widzę że moje tegoroczne spostrzeżenia nie są odosobnione - posty o cenach, o kradzieżach itp.
Zawsze to chyba było, bo wszędzie są złodzieje i oszuści, tyle że przez lata nie było to w Chorwacji tak widoczne, może było na mniejszą skalę.
Ja muszę przyznać, że podczas tegorocznego pobytu tyle chamstwa jeszcze w Cro nie widziałem, szczególnie na Istrii. Tam Chorwaci w owczym pędzie za mamoną całkowicie potracili głowy. Nie chodzi tu tylko o doliczanie do rachunków tego czego nie było - nauczyli się tego od Włochów, przykre ale rozumiem. Zawsze kogoś złapią. Chodzi mi raczej o oszukiwanie na drinkach, na porcjach, na jakości jedzenia itp.
Uczciwość jak u nas. Byłem świadkiem jak babka przywaliła komuś przy parkowaniu i pojechała bez niczego dalej itp. itd.
A co do cen to jest zwykła lichwa - ceny z kosmosu. Wie to każdy, kto jeździ do Cro od lat. Cromaniak wie ile płacił pięć lat temu, a teraz. Jak to możliwe, że kraj który dopiero wchodzi do Unii ma ceny jak w UE? Dokąd zmierzacie Chorwaci? Odcinacie kupony po wydarzeniach w Afryce? Żebyście szybko otrzeźwieli i nie było lamentu nad rozlanym mlekiem w postaci spadku dochodów z turystyki jak w przyszłym roku ruszy Afryka.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.08.2011 04:31

axmann napisał(a):... szczególnie na Istrii.
Czyli, że gdzie indziej, jak zapewne miałeś okazje się przekonać, było lepiej?

Znaczy, tak źle nie jest :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.08.2011 07:14

axmann napisał(a):A co do cen to jest zwykła lichwa - ceny z kosmosu.

Ta lichwa jest na całym świecie.
Popatrz tylko u nas nad Bałtykiem ..... to dopiero jest lichwa i na dodatek za nic.
Gdzie byś nie pojechał, nad morze, nad jezioro, w góry .... lichwę płacisz. Sezon to sezon. Ludzie chcą zarobić i to jest w 100 % normalne.

Co do Chorwacji ..... muszę przyznać, że nigdy się nad tym nie zastanawiałem, nie liczę rachunków, nie patrzę na ceny bo jaki mam na to wpływ. Żaden.
Czy drożej niż onegdaj ..... zapewne tak, jak wszędzie.
Moim skromnym zdaniem, w Chorwacji mogło by być deczko taniej w stosunku do oferowanych atrakcji i poziomu usług. Ale jest jak jest i już tak będzie.
W proteście ...... można do Chorwacji nie jeździc. Jest wiele innych uroczych miejsc a Chorwacja nie jest ani "och", ani "ach", ani cudowne miejsce na ziemi.
Ja też w Chorwacji się nie zakochałem (jak to przytrafiło się co niektórym). :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.08.2011 08:14

forum/viewtopic.php?t=34437&highlight=

A jakieś pozytywne wspomnienia masz?
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 25.08.2011 08:57

Na pewno Chorwacja sie zmieniła na przestrzeni ostatnich 10 lat (ja dawniejszych czasów w Cro nie pamietam 8)
Ceny ostro poszły w górę, zresztą tak jak w Polsce (morze, góry).
Standard raczej się nie podniósł - choc pojawiło sie dużo apartmani nowych o wysokim standardzie - niestety bardzo drogich.
Na fajnych kempingach coraz więcej mobile-home'ów, w cenach jak dla mnie abstrakcyjnych czyli od 100 do 160 EUR w sezonie za 30-35 m^2 !
Dla Niemców czy Słoweńców to nie jest jakies wyrzeczenie ale dla Polaków, Czechów, Węgrów to juz kosmos ceny.

Z tymi cenami to tak naprawde dziwna rzecz jest, bo wycieczki do Grecji, Turcji, Tunezji, Egiptu są w zasadzie w tych samych cenach od 10 lat.
Tak jak było ok. 2500-3000 pln/14 dni All inclusive w 4-5* hotelu 10 lat temu, tak jest i dziś.
A w Cro co roku jest drożej średnio o te 7-10%.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2011 09:06

Kichol napisał(a):.....
A w Cro co roku jest drożej średnio o te 7-10%.

Tam gdzie turystów mało ceny się nie zmieniły. Byłem w tym roku w Drniś. Ceny artykułów spożywczych nawet o 30% taniej niż na wybrzeżu.

"Siostry" :wink: wykorzystują turystów jak mogą.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 25.08.2011 09:53

sam nie kojarzę ale z tego co mi moja mama mówiła to w przeciągu ostatnich 5lat chleb w Polsce zdrożał ze 1,5zł na 3zł (mówię o tym samym jakimś tam standardowym chlebie), niby inflacja u nas na poziomie ok 3% a w ciągu 5lat widać tą inflację - 100%
U nich pewnie tak samo. A wiadomo, że tam gdzie turyści tam drożej, wszędzie tak jest bez wyjątku.
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 25.08.2011 11:07

weldon napisał(a):
axmann napisał(a):... szczególnie na Istrii.
Czyli, że gdzie indziej, jak zapewne miałeś okazje się przekonać, było lepiej?

Znaczy, tak źle nie jest :D

Tak, Istria to już zdziczenie. W Dalmacji mnie to jeszcze nie spotkało, przynajmniej na wspomnianą skalę.

anakin napisał(a):A jakieś pozytywne wspomnienia masz?

Tak, wiele. Choć liczba minusów wakacji w Chorwacji rośnie co roku.
Dużym plusem była w tym roku pomoc lekarska. Musieliśmy skorzystać z pomocy dentysty. Okazało się, że publiczna pomoc doraźna jest na bardzo wysokim poziomie. W Mlini, na południe od Dubrownika, dentysta był w zwykłym ośrodku zdrowia, dysponował dobrym sprzętem i pomógł w 20 minut. Oczywiście nic nie skasował. Wszystko odbyło się w milej atmosferze. Pan przypomniał sobie bowiem czasy jak studiował w Polsce.
:D

Kichol napisał(a):Dla Niemców czy Słoweńców to nie jest jakies wyrzeczenie ale dla Polaków, Czechów, Węgrów to juz kosmos ceny.

Dokładnie o to chodzi.
Po drugie zauważ, że Niemców i Austriaków na południu coraz mniej każdego roku. Czyżby się pokapowali...
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 25.08.2011 12:15

Bo turysta jest po to, żeby go wyrzeźbić na największą sumę.
Niestety.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.08.2011 12:15

axmann napisał(a):A co do cen to jest zwykła lichwa - ceny z kosmosu. Wie to każdy, kto jeździ do Cro od lat. Cromaniak wie ile płacił pięć lat temu, a teraz. Jak to możliwe, że kraj który dopiero wchodzi do Unii ma ceny jak w UE? Dokąd zmierzacie Chorwaci?

Ceny są wyższe niż w unii.. (już od dłuższego czasu; od kilku lat co najmniej) Ale napiszę po raz kolejny: turystom drogo 14 dni, a nam 365 dni w roku...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.08.2011 12:19

Czyli co - siedzieć cicho?
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 25.08.2011 12:23

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
axmann napisał(a):A co do cen to jest zwykła lichwa - ceny z kosmosu. Wie to każdy, kto jeździ do Cro od lat. Cromaniak wie ile płacił pięć lat temu, a teraz. Jak to możliwe, że kraj który dopiero wchodzi do Unii ma ceny jak w UE? Dokąd zmierzacie Chorwaci?

Ceny są wyższe niż w unii.. (już od dłuższego czasu; od kilku lat co najmniej) Ale napiszę po raz kolejny: turystom drogo 14 dni, a nam 365 dni w roku...

Dziękuje za odpowiedź. Proszę mnie oświecić skąd ta zmiana mentalności ludzi żyjących z turystów. Czy oni nie widzą, że prędzej czy później to się odbije przeciwko nim. Druga sprawa - ceny. Nie chodzi mi tu o ruch turystyczny, to normalne na całym świecie. Turysta musi mieć pełen portfel. Raczej o ceny produktów spożywczych, czy szeroko rozumianego życia w Chorwacji. Co będzie jak Chorwacja wejdzie do Unii, idziecie przecież drogą Słowenii.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.08.2011 12:26

Prawo popytu i podaży, ot wsio proste. Wejdzie Chorwacja do unii to i ceny spadną, poprzez napływ taniego szajsu z całej Europy i nie tylko. Pomidory stanieją jak się pojawią w sprzedaży holenderskie, ogórki i czosnek też. Importerzy rozwalą resztki drobnego rolnictwa, pola staną ugorem a potem to już tylko będziecie wspominać jak kiedyś smakowało to czy tamto. Ja chcę się jeszcze nacieszyć tą "drogą" Chorwacją póki jeszcze istnieje 8) Potem ... kto wie, może raz na kilka lat "tanie" Melediwy, Bułgaria albo pod gruszą i to na własnym ogródku. Zależy na co człowieka będzie stać 8) W myśl zasady carpe diem :wink:
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 25.08.2011 13:11

Amen.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 25.08.2011 14:14

axmann napisał(a):
Kichol napisał(a):Dla Niemców czy Słoweńców to nie jest jakies wyrzeczenie ale dla Polaków, Czechów, Węgrów to juz kosmos ceny.

Dokładnie o to chodzi.
Po drugie zauważ, że Niemców i Austriaków na południu coraz mniej każdego roku. Czyżby się pokapowali...

Ja odniosłem w tym roku wrażenie, że mniej jest Czechów, Węgrów, Słowaków czy Polaków. Za to Słoweńców, Austriaków czy Niemców było sporo - w mobile home czy swoich namiotach.
Zresztą w lipcu to na ponad 1000 miejsc były 4 rodziny z Polski...(podczas mojego 10 dniowego pobytu)

Oczywiście to subiektywne odczucie, bo nie jezdzę w to samo miejsce w CRO.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone