Zrobiło się trochę kulturalniej, więc możemy podyskutować.
Tylko taka mała uwaga: nie ma na tym forum czegoś takiego jak "obiektywni użytkownicy" - każdy z nas wyraża tylko swoje własne zdanie.
Ja w Chorwacji byłem co prawda tylko 2 razy, ale po nieustannej lekturze tego forum czuję się jakbym był tam przynajmniej z 10 razy - głównie dzięki realcjom i poradom innych bardziej doświadczonych użytkowników. Zarówno w roku ubiegłym, jak i w tym, doświadczyłem tam dokładnie tego, co jest tu opisywane i nie mam nawet jednego małego powodu, żeby o Chorwacji wypowiadać się inaczej niż w samych superlatywach. Na pewno kraj ten (i jego mieszkańcy też) ma jakieś tam swoje wady, ale dla nas, Polaków, przyzwyczajonych na co dzień do tandety i marnotrastwa, są one pewnie niezauważalne. Natomiast ceny różnych produktów śledzę na tym forum od lat kilku i wzrost cen jest identyczny jak wszędzie - zgodny z inflacją. Nie więcej! Oszustw i krętactw nie doświadczyłem - poza jednym tegorocznym (epizodycznym zresztą) tematem, nie widziałem też takich przypadków na forum.
A co do stosunku Chorwatów do Polaków i ich gościnności, to nie mamy najmniejszego prawa się czepiać, bo jest to jeden z nielicznych europejskich krajów, gdzie traktują nas jako turystów, a nie złodziei, pijaków i tanią siłę roboczą. Chorwaci patrzą na nas jak na równych sobie, nie z góry jak "stara Unia".
Cenowo (w kwestii turystyki) Chorwacja jest na poziomie Bułgarii, Rumunii, może teraz Grecji. Tańsza na pewno od Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Słowenii. A to co ma do zaoferowania, przebija chyba wszystkie te kraje (może z Grecją się równa).