Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Potrzebna pomoc ! ! !

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pumis
Croentuzjasta
Potrzebna pomoc ! ! !

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 22.07.2005 22:49

Witam wszystich, mam problem, 31 lipca (niedziela) musimy być w Drasnicach (Riwiera Makarska) w CRO, jedziemy pierwszy raz, praktycznie zdecydowałem się na jazdę w nocy przez Wiedeń/Maribor lecz z informacji na forum wynika że nasz wyjazd wypada w okresie największego ruchu ze strony Niemiec i europy zachodniej (poczatek wakacji). Jadę z 2 dzieci i tylko ja będę prowadził, muszę więc dojechać bez większych korków. Proszę o porade jak jechać, może lepiej wybrać trasę Katowice-Bratysława-Węgry-Chorwacja ? podobno najszybsza trasa z Katowic to ta na Budapeszt-Balaton-CRO. Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc.
hudy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hudy » 23.07.2005 05:34

Witam serdecznie, wyjedź po południu koło 17 00 żeby możliwie wcześnie być na granicy SLO-HR. My wyjeżdżamy 19.08 o 18 00 i jedziemy w osiem samochodów i planujemy być na miejscu koło 10 00 - 11 00. Nasza trasa to T. Góry - Cieszyn - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Maribor - Split - Makarska - Żivogśće.
Pozdrawiam.
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 23.07.2005 19:51

Witam
Planujesz lekki extrim na drodze :? .
Chcesz przejechać ponad 1300 km. od strzała, bez zmiennika za kółkiem :?: 8O . Może Ci się uda.
Ja jechałem trasę Kraków-Bratysława-minięcie Wiednia przez Eisenstadt-Maribor-A1 do Trogiru w 15,5 godziny (1230 km).
Jechaliśmy w 2 autka, 3 kierowców. Wyjazd z Kraka o 16,30, Trogir- 8,00 rano. Trasa bez korków (początek lipca), prędkość na trasie w granicach 140-150 km/h., 3-4 postoje na tankowanie LPG i rozruch kości.
pozdr
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 23.07.2005 20:44

Sporo kilometrow robie w pracy, czasami dzienie ok. 700. Dwa lata temu jechalismy z Katowic w okolice Chojnic w Borach Tucholskich ponad 12 godzin-takie były korki. Do rodziny w niemczech mam ponad 1000 km i jazda zajmuje max. 10 godzin, tylko ze ta trasa to praktycznie same autostrady bez ograniczen prędkości i korków. Problem z naszym wyjazdem do CRO polega na tym ze jedziemy pierwszy raz, w okresie nasilonego ruchu i boje sie ze utkniemy w korku na granice SLO-CRO lub pod Mariborem. Trasa przez Wieden (obojetne czy przez Czechy czy Slowacje) jest super, tylko ta Slowenia... :?:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 23.07.2005 20:48

Zawis takie małe pytanie, a ta prędkość to średnia; czy może przelotowa?
Pozdrawiam.
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 23.07.2005 21:08

klopot napisał(a):Zawis takie małe pytanie, a ta prędkość to średnia; czy może przelotowa?
Pozdrawiam.

hehe za dobrze by to było na średnią :lol:
to przelotowa na autostradach w austrii i cro.
darfa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfa » 23.07.2005 22:57

hudy napisał(a):Witam serdecznie, wyjedź po południu koło 17 00 żeby możliwie wcześnie być na granicy SLO-HR. My wyjeżdżamy 19.08 o 18 00 i jedziemy w osiem samochodów i planujemy być na miejscu koło 10 00 - 11 00. Nasza trasa to T. Góry - Cieszyn - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Maribor - Split - Makarska - Żivogśće.
Pozdrawiam.

Ja tez jezdze przez Bratyslawe lecz potem jade na Rajke i przez wegry na przejscie w Letenie. Wlasnie wrocilem w zeszlym tygodniu trasa prawie z T.Gor do Splitu w 14godzin predkosc na autostradach do 140km/h
globtroter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtroter » 24.07.2005 09:23

JA WYJEZDZAM 29.07 NA WYSPE MURTER OBOK SIBENIKA. MAM BYC NA 8 RANO. WIE KTOS OKTOREJWYJECHAC? JADE PRZEZ SLOWAKIE I WEGRY, POTRZEBUJE DANYCH NA TEMAT STACJI LPG NA TRASIE DO SIBENIKA A1. DZIEKI
jolam15
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolam15 » 24.07.2005 12:10

My zawsze jedziemy przez Węgry i jest OK! Przejeżdżamy obok Balatonu.Najgorsze korki są w soboty i niedziele.My również jeździmy z 2 dzieci i jeden kierowca, wyjeżdżamy ok.12-14 w południe, aby w HR być wcześnie rano,aby nie jechać autostradą w najgorszym słońcu.Radzę mieć drobne Euro lub kuny aby zapłacić za autostrady w Chorwacji. koszt autostrady Karlovac-Split 156 Kun.Jak ja byłam (I poł.lipca) za 1 Euro dawali ok.7,25 kuny.Znajomi jechali przez Austrię i w Wiedniu w korku spędzili 3 godziny.Jeśli wolisz jechać spokojnie to przenocujcie w okolicach Balatonu. Warto (naprawdę)po drodze odwiedzić Jeziora Plitvickie.Cena biletu jednodniowego 95 kun os. dorosła 55 kun dziecko.
lobos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lobos » 25.07.2005 15:51

Przed nami skolei trasa Gdynia - Poznań - Boboszów - Mikulow(CZ)-Graz ( A ) -lub jeśli uda się dociągnąc okolice Mariboru (SLO ) ( tam gdzieś? - nocleg - moze ktoś polecic jakies tanie kwatery lub motel ( okolice Graz lub początki SLO - okolice Mariboru ) - będę wdzięczny. Nastepnego dnia Graz / Maribor - Zagreb - Split ( prom )- Stari Grad - Hvar. Wyjechac chcemy w czwartek ok 04:00 :D. Jedziemy w skladzie 2 + 1 ( dwoje kierowcow ).
Mysle, ze jakos damy sobie rade z trasa, troche sie jedynie obawiam, że do Splitu możemy przyjechać za pózno i nie załapiemy sie na prom na Hvar. Może ktoś z was pokonywal podobna trase i jest w stanie podpowiedzieć cos na temat tranzytowych noclegow, czasu kiedy nelzałoby być najpozniej w Splicie, żeby jeszcze zakotwiczyc na promik. Za każdą informację będę wdzięczny.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone