Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Potrzebna pomoc przy zakupie dla fotoamatora:(

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SgwdYrEira
Cromaniak
Re: Pierwsza lustrzanka

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 16.07.2014 20:41

Zawsze możesz się jeszcze zainteresować aparatem z innej stajni... ;)
Jako pierwszą puchę polecałbym Nikon D90 + kitowy 18-105. Kwota, którą masz do wydania starczy np. na zakup:
D90 + 18-105 VR + 70-300.

Zostaje Ci jeszcze ok. 800 PLN na jeden z rewelacyjnych obiektywów,

35 mm f/1.8G (~750 PLN)
50 mm f/1.8G (~750 PLN)
czy też nieco tańszą, nieco gorszą w pracy pod światło wersję 50-tki, 50 mm f/1.8D (~570 PLN)

Zawsze możesz jeszcze kupić samą puszkę (~2000 PLN) i wybrać sobie obiektyw jaki Ci się podoba.
Osobiście polecam używany przez mnie 300 mm f/4 :)

Pozdrawiam,
Pirat
AndrzejPK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 16.07.2014 21:12

oj Betka, chcesz w kompleksy wpędzić..... ;)

ćwicz kolego duuużo, ale jedna uwaga - zwracaj uwagę aby sprzęt nie zestarzał się w Twoich oczach/wymaganiach zbyt szybko... np. wieeele krzyżowych w AF bardzo się przyda. chcesz pisz PW.
pozdrav
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.07.2014 21:15

AndrzejPK napisał(a):oj Betka, chcesz w kompleksy wpędzić..... ;)

ja?? 8O 8O 8O no co Ty ... w życiu :roll: :wink:

AndrzejPK napisał(a):ćwicz kolego duuużo, ale jedna uwaga - zwracaj uwagę aby sprzęt nie zestarzał się w Twoich oczach/wymaganiach zbyt szybko... np. wieeele krzyżowych w AF bardzo się przyda. chcesz pisz PW.
pozdrav

teraz to Ty chcesz wpędzić w kompleksy :)
dobry sprzęt nie starzeje się szybko :sm:
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 17.07.2014 15:16

No to się teraz porobiło.
Tutaj ciekawa oferta.

kierowca bombowca napisał(a):dla początkującego to ja polecam ten zestaw:

http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... %2B+18-270

I tutaj też.

SgwdYrEira napisał(a):Zawsze możesz się jeszcze zainteresować aparatem z innej stajni... ;)
Jako pierwszą puchę polecałbym Nikon D90 + kitowy 18-105. Kwota, którą masz do wydania starczy np. na zakup:

35 mm f/1.8G (~750 PLN)
50 mm f/1.8G (~750 PLN)
czy też nieco tańszą, nieco gorszą w pracy pod światło wersję 50-tki, 50 mm f/1.8D (~570 PLN)

Zawsze możesz jeszcze kupić samą puszkę (~2000 PLN) i wybrać sobie obiektyw jaki Ci się podoba.
Osobiście polecam używany przez mnie 300 mm f/4 :)

Pozdrawiam,
Pirat

Canon czy Nikon, Nikon czy Canon.
Zdań na ten temat pewnie tyle ilu użytkowników lustrzanek.
Mógłby ktoś napisać czym się kierować przy wyborze?
Jakie parametry powinna posiadać dobra lustrzanka? ( no może nie dobra, bo za dobrą to trzeba parenaście tysi wyłożyć, ale taka ze średniej półki )

AndrzejPK napisał(a):ćwicz kolego duuużo, ale jedna uwaga - zwracaj uwagę aby sprzęt nie zestarzał się w Twoich oczach/wymaganiach zbyt szybko... np. wieeele krzyżowych w AF bardzo się przyda. chcesz pisz PW.
pozdrav

Na ćwiczenia przyjdzie jeszcze czas :D na razie trzeba wybrać sprzęt, co w moim przypadku jeszcze pewnie trochę potrwa. Zanim poczytam wszystkie opinie, testy i zdecyduję się w końcu to upłynie trochę wody w Wiśle :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.07.2014 15:30

ja Ci w Nikonach nie doradzę .... bo nigdy nie miałam - tylko canony po smienie :)

idź do sklepu i zobacz, który Ci lepiej leży w ręce :oczko_usmiech: , dla mnie - mimo, że lubię duże aparaty i używam z grippem - nikony są po prostu za duże ... nie wiem dlaczego, ale nie leżą mi ręce mimo że nawet Canon 1D .... nie sprawia problemów :roll: - ale może to kwestia ... psychiki :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.07.2014 15:51

Bea.ta napisał(a):
...idź do sklepu i zobacz, który Ci lepiej leży w ręce ,...

Słuszna uwaga. Też miałem rozterki przy wyborze aparatu, a jak chwyciłem canona 60d to wiedziałem, że będzie mój. :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.07.2014 16:00

longtom napisał(a):Słuszna uwaga. Też miałem rozterki przy wyborze aparatu, a jak chwyciłem canona 60d to wiedziałem, że będzie mój. :)

bo tak jest z canonami przecież :)
a potem koniec ... już nie ma, że nie pasuje coś :)
pawelg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelg » 17.07.2014 16:30

SgwdYrEira napisał(a):Jako pierwszą puchę polecałbym Nikon D90 + kitowy 18-105. Kwota, którą masz do wydania starczy np. na zakup:
35 mm f/1.8G (~750 PLN)
Pozdrawiam,
Pirat

Polecam taki zestaw. D90 to była moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Aparat, który wystarczy i dla amatora do nauki, jak i dla osób bardziej zaawansowanych. Mimo swojego wieku, jest bardzo dobrym wyborem. Obiektyw 18-105 pomoże Ci sprawdzić na jakich ogniskowych najczęściej robisz zdjęcia, potem możesz kupić taką właśnie jasną stałkę. 70-300 mam w wersji z VR i taką bym polecał (ten bez stabilizacji jest sporo tańszy, ale to ciemne obiektywy i stabilizacja bardzo się przydaje, nawet przy dobrym świetle).
35 1,8 to super obiektyw za kwotę, którą trzeba za niego zapłacić. Mam i chwalę sobie bardzo. Przy okazji to odpowiednik standardowego 50mm (dokładnie 52,5) dla pełnej klatki. 50 natomiast to w Nikonie odpowiednik 75 mm, czasami trochę za wąsko. (Canon ma chyba przelicznik 1,6, więc będzie odrobinę więcej)
Popieram także radę pójścia do sklepu i przymiarki, to pomaga podjąć ostateczną decyzję.
Pozdrawiam
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 17.07.2014 17:07

Może te tabelki na dole ci pomogą podjąć decyzje:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS# ... ki_cyfrowe

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nikon_%28fotografia%29

(kliknij na "pokaż" na fioletowym pasku na dole)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.07.2014 17:42

no toś teraz pomógł :lool:
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 17.07.2014 17:53

a gdybyś potrzebował jakiegoś filtra na obiektyw to też ci pomożemy :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.07.2014 20:06

kierowca bombowca napisał(a):a gdybyś potrzebował jakiegoś filtra na obiektyw to też ci pomożemy :D

spoko - w sprawie statywu też :)
wszystko w oparciu o doświadczenie ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.07.2014 20:57

mszkudlarek36 napisał(a):Mógłby ktoś napisać czym się kierować przy wyborze?

Obrazem.
Coś je musi różnić, choćby matryca i to jak rysuje, a przecież to jest najważniejsze w zestawie.
Gdyby nie było, to by ludzie kupowali aparaty na wagę lub dla większego lub bardziej jaskrawego napisu na pasku ;)

Obejrzyj jeszcze ofertę Pentaxa, to dobre aparaty i dla początkujących i bardziej zaawansowanych.
Np. K-30 plus Sigma 18-200 Macro.
Stara była bardzo chwalona, a ta, oprócz macro, ma cichszy i szybszy silnik,
Ewentualnie używka K-5. Stare obiektywy w manualu, również stałki, masz dostępne na allegro.
K-5 jest uszczelniony.
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 18.07.2014 15:21

Dzięki Weldon za podpowiedź.
Ciekawy aparat.
No to teraz do Canona i Nikona dołączył Pentax.
Wybór będzie trudny :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.07.2014 01:14

I w kółko to samo trzeba powtarzać.
A przecież nic się nie zmieniło...

Kierować należy się:
- potrzebami i przeznaczeniem sprzętu (jedni jeżdżą w tropiki, inni na pustynie, a inni łażą po lasach czy fotografują sport)
- wygodą obsługi
- możliwościami finansowymi
- zamiłowaniem do pewnych funkcji jakie nam odpowiadają i jakie aparat posiada.
- swoim widzimisię

Jeszcze bardziej dokładnie trzeba się określić gdy przychodzi do zakupu obiektywu.
Jak ma być "do wszystkiego" to średni zoom (przydaje się stabilizacja, silnik ustawiania ostrości i tego typu rzeczy) a nie dziadowskie "all in one" typu 24-300mm i najlepiej gdy toto startuje z szerokiego kąta w lekkie tele (jak wspomniany Nikkor Nikona 18-105 VR).

Wydawało by się, że zakup nowoczesnego i drogiego sprzęciku ma tylko plusy ale jednak niekoniecznie.
Zdarzają się modele (nawet te drogie) z wadami "wieku dziecięcego" i niezbyt trafionymi rozwiązaniami albo egzemplarze wadliwe technicznie - jak słynne już "oliwienie" się i plamienie w Nikonach D7000.

I na koniec najważniejsza rada- konkretne pytania o sprzęt najlepiej
kierować do wyspecjalizowanego klubu czy forum danej marki bo tam siedzą ci co znają, mają, używają, pracują i testują a nie zabierają aparat tylko na wakacje raz w roku.
Wszystkie główne marki mają swoje fora i tam można znaleźć baaardzo wiele o wadach, zaletach i opiniach.

Tyle.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Potrzebna pomoc przy zakupie dla fotoamatora:( - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone