Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Potrzebna pomoc przy zakupie dla fotoamatora:(

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mszkudlarek36
Croentuzjasta
Pierwsza lustrzanka

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 15.07.2014 19:21

Witam.

Przymierzam się do zakupu mojej pierwszej lustrzanki.
Dopiero zaczynam się rozglądać dlatego bardzo proszę Was o pomoc :D
Na jakie parametry powinienem zwracać uwagę, a które raczej mi się nie przydadzą jako początkującemu?
Mam do wydania kwotę w wysokości 4 tys. zł.

Co sądzicie o takim zestawie: Canon Eos 700D +obiektyw Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM.
Czy może lepiej kupić obiektyw o większym zakresie ogniskowych?
A może tańszą puszkę i w zamian za to dwa obiektywy( choć ten pomysł chyba nie jest zbyt dobry, ale zobaczymy co Wy o tym sądzicie)
Jak zapewne się domyślacie aparat nie ma służyć do profesjonalnych celów, raczej na takie spacerowe pstrykanie, więc na początek chciałbym jakiś w miarę uniwersalny obiektyw. Z biegiem czasu na pewno coś dokupię.

Z góry dziękuję za pomoc :) i proszę o wyrozumiałość bardziej zaawansowanych fotografów :)
kierowca bombowca
Croentuzjasta
Re: Pierwsza lustrzanka

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 15.07.2014 19:30

dla początkującego to ja polecam ten zestaw:

http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... %2B+18-270
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 15.07.2014 19:49

kierowca bombowca napisał(a):dla początkującego to ja polecam ten zestaw:

nie znam się na tamronach - bo tylko canonowe posiadam ale wydaje się dobrym pomysłem ... a ta 50tka - jesli się polubicie - to zobaczysz ile daje radości :)
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 15.07.2014 20:01

Bea.ta napisał(a):

nie znam się na tamronach - bo tylko canonowe posiadam ale wydaje się dobrym pomysłem ... a ta 50tka - jesli się polubicie - to zobaczysz ile daje radości :)

Mówisz tutaj o tym zestawie z dwoma obiektywami?
No całkiem fajnie to wygląda zwłaszcza, ze prawie :) mieści się w moim budżecie.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 15.07.2014 20:26

Ja coś tam wiem o fotografii, trochę z niej żyję i gdybym miał 4K do wydania na aparat którym chce robić tylko zdjęcia to szukał bym używanego Canona 5D i obiektywu Canon 24-105 f4 L.
Masz najtańszą pełną klatkę, przepiękny obrazek i solidny obiektyw, który będzie nieznacznie tracił na wartości.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 15.07.2014 21:13

victoo napisał(a):Ja coś tam wiem o fotografii, trochę z niej żyję i gdybym miał 4K do wydania na aparat którym chce robić tylko zdjęcia to szukał bym używanego Canona 5D i obiektywu Canon 24-105 f4 L.
Masz najtańszą pełną klatkę, przepiękny obrazek i solidny obiektyw, który będzie nieznacznie tracił na wartości.

rozumiem Cię, bo też bym chciała 5D ale ..... używany to jest używany .... jak nie masz od znajomego., możesz wpakować się na minę na dodatek bez gwaracji
a skoro to ma być pierwsza lustrzanka, to na co mu pełna klatka??? żeby była?
znam takiego co się tak w nikona wpakował ... radości mieliśmy przez cały plener :wink: - bo zupełnie nie wiedział jak to działa i na czym polega (aparat) ale miał .... pełną klatkę :)
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 16.07.2014 15:50

victoo napisał(a):Ja coś tam wiem o fotografii, trochę z niej żyję i gdybym miał 4K do wydania na aparat którym chce robić tylko zdjęcia to szukał bym używanego Canona 5D i obiektywu Canon 24-105 f4 L.

Ciekawa propozycja, ale chyba wolę jednak nowy sprzęt na początek i nie wiem czy to nie jest zbyt zaawansowana lustrzanka jak dla mnie.
Poza tym kupując używany sprzęt można wpakować się na minę, a jednak 4 tys piechotą nie chodzi.
W każdym razie dzięki za sugestię:)
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 16.07.2014 16:00

Bea.ta napisał(a):

Jak sprawuje Ci się ten obiektyw?

Wczoraj czytałem test tego obiektywu, znalazłem tam taki fragment:

"Minimalizm szczególnie widać przy pierścieniu manualnej ostrości, który jest wąski i pozbawiony nawet śladu jakiejkolwiek skali. Jest on przy tym mało użyteczny ze względu na swoje luzy. Precyzyjne ustawienie ostrości graniczy z cudem, bo pierścień wsuwa się w obiektyw nawet pod swoim własnym ciężarem, a przy normalnej pracy lekko chodzi na boki.

Długofalowe i intensywne używanie tego szkła też może sprawić trochę problemów i powodować wizyty w serwisie. Znane są przypadki, gdy po kilku miesiącach używania, soczewki w plastikowej obudowie luzowały się na tyle, że obiektyw zaczynał bić na brzegach potężnymi aberracjami pozaosiowymi.
W tej kategorii Canon 1.8/50 II więc nie zachwyca, choć dzięki tym wszystkim oszczędnościom obiektyw jest leciutki jak piórko, bo jego waga to tylko 130 gramów."

Masz może podobne doświadczenia?
I jeszcze jedno pytanko. Czy tym obiektywem osiągnę efekt rozmycia drugiego planu na zdjęciu? Bardzo podobają mi się takie zdjęcia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.07.2014 17:03

mszkudlarek36 napisał(a):Czy tym obiektywem osiągnę efekt rozmycia drugiego planu na zdjęciu? Bardzo podobają mi się takie zdjęcia.

Małą GO uzyskasz każdym obiektywem.
Pewnie o tym jeszcze nie wiesz, ale tak samo podoba ci się bokeh i też, raz lepiej, raz gorzej, uzyskasz go każdym obiektywem 8)

I aparatem też ;)
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 16.07.2014 17:16

weldon napisał(a):
mszkudlarek36 napisał(a):Czy tym obiektywem osiągnę efekt rozmycia drugiego planu na zdjęciu? Bardzo podobają mi się takie zdjęcia.

Pewnie o tym jeszcze nie wiesz, ale tak samo podoba ci się bokeh i też, raz lepiej, raz gorzej, uzyskasz go każdym obiektywem 8)

I aparatem też ;)

Mój kompakt tego niestety nie potrafi :D Dlatego rozglądam się za lustrzanką.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 16.07.2014 17:19

weldon napisał(a):

I aparatem też ;)

Im jaśniejszy obiektyw (większy otwór przysłony) tym łatwiej efekt rozmycia tła uzyskać.
A im więcej listków ma rzeczona przysłona tym rozmycie będzie ładniejsze a bliki (przy zdjęciach pod światło) mniej kanciate.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.07.2014 17:19

mszkudlarek36 napisał(a):Mój kompakt tego niestety nie potrafi
Każdy kompakt, niestety, potrafi ;)

Rozejrzyj się za dobrą książką najpierw, bo to da ci więcej niż najlepszy sprzęt.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 16.07.2014 17:22

mszkudlarek36 napisał(a):
weldon napisał(a):

I aparatem też ;)

Mój kompakt tego niestety nie potrafi :D Dlatego rozglądam się za lustrzanką.

Im mniejsza matryca (kompakt) tym większa głębia ostrości.
Dlatego kompakty są dobre do zdjęć macro.
Dlatego też, rzeczywiście, efekty rozmycia tła najłatwiej uzyskać przy aparacie pełnoklatkowym.

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.07.2014 18:33

longtom napisał(a):Dlatego też, rzeczywiście, efekty rozmycia tła najłatwiej uzyskać przy aparacie pełnoklatkowym.

Tylko czy to nie jest wytaczanie ciężkich armat na muchę? 8)
Mz, po prostu, warto wiedzieć, że większy kaliber jeszcze z nikogo nie uczynił artylerzysty, natomiast podręcznik i ćwiczenia uczynią to prędzej.
A przynajmniej pozwolą sprecyzować potrzeby :wink:

Swoją drogą łatwą małą GO potrafią uzyskać też evile i kompakty z dużą matrycą. Panas teraz zrobił ładny kompakt, z jednocalową matrycą i jasnym obiektywem. Ta sama matryca jest w soniaku-kompakcie, w dodatku ze stałym światłem. Oba mają spory zakres ogniskowych, jakich żadne lustro w spacerniaku nie będzie oferowało, a jeśli już, to za jakieś kolosalne pieniądze.
Za to nie grożą syfki na matrycy :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.07.2014 19:39

mszkudlarek36 napisał(a):Jak sprawuje Ci się ten obiektyw?

namieszałeś w cytowaniu, ale zajarzyłam, że to do mnie :)

obiektyw???? jakbyCito :) .... rewelacja :)
w sumie używany na okrągło (bo akurat do tego co robię - jest idealny)

mszkudlarek36 napisał(a):Wczoraj czytałem test tego obiektywu, znalazłem tam taki fragment:

"Minimalizm szczególnie widać przy pierścieniu manualnej ostrości, który jest wąski i pozbawiony nawet śladu jakiejkolwiek skali. Jest on przy tym mało użyteczny ze względu na swoje luzy. Precyzyjne ustawienie ostrości graniczy z cudem, bo pierścień wsuwa się w obiektyw nawet pod swoim własnym ciężarem, a przy normalnej pracy lekko chodzi na boki.

Długofalowe i intensywne używanie tego szkła też może sprawić trochę problemów i powodować wizyty w serwisie. Znane są przypadki, gdy po kilku miesiącach używania, soczewki w plastikowej obudowie luzowały się na tyle, że obiektyw zaczynał bić na brzegach potężnymi aberracjami pozaosiowymi.
W tej kategorii Canon 1.8/50 II więc nie zachwyca, choć dzięki tym wszystkim oszczędnościom obiektyw jest leciutki jak piórko, bo jego waga to tylko 130 gramów."

Masz może podobne doświadczenia?
I jeszcze jedno pytanko. Czy tym obiektywem osiągnę efekt rozmycia drugiego planu na zdjęciu? Bardzo podobają mi się takie zdjęcia.

mam wersję I - czyli szkło i metal ale mimo lat, które ma (91rok zakup) .... dopiero teraz pierwszy raz był w serwisie - bo były problemy z ostrością
za to, żadnych luzów,
problemem precyzyjne ustawienie ostrości???? przy przysłonie 1,8 i lekkim wietrze mogą być problemy, ale to nie jest problem :)

efekt rozmycia tła???
luknij w wątek z badylami - ja, Ani i Ania - używamy głównie tego obiektywu
Głębia ostrości - w sensie mała - to nie jest zasługa KAŻDEGO obiektywu, tylko właśnie tych jasnych - z małymi numerkami :)
Nie wczytuj się w książki tylko ćwicz, pytaj, poprawiaj i tak w kółko ....
chyba, że wolisz być teoretycznym mistrzem świata - to biegnij do księgarni, będziesz mógł przylansić wiedzą teoretyczną ... co nie będzie przełożone na praktykę ... niestety

:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Potrzebna pomoc przy zakupie dla fotoamatora:( - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone