Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Potrzebna pomoc przy zakupie dla fotoamatora:(

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.04.2014 08:19

Tu już nikoniarze powinni się bardziej wypowiedzieć, ale obejrzyj też P530 - parametry ma podobne, a jedynie mniejszy zakres ogniskowych, za to niższą cenę oraz S9700 - ten ostatni nie ma odchylanego wyświetlacza, jeszcze mniejszy zakres ogniskowych, ale jest niewielki w porównaniu z poprzednimi, jednocześnie oferując dokładnie te same parametry. Z udogodnień posiada Wi-Fi i moduł GPS - fajna rzecz w czasie wakacyjnych wypadów.

Rzuć okiem jeszcze na Canon PowerShot SX50 HS. W porównaniu z P600, w benchmarku snapsorta wygrywa pod względem użyteczności ISO, a więc może być przydatniejszy w ciemniejszych pomieszczeniach.
Za to Nikon wygrywa pod względem jakości filmów.

Nie ma ideału. Najważniejsze to poznać i wykorzystać zalety i wady aparatu i starać się je wykorzystać :)

Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 07.04.2014 08:22

Dzięki Weldon za pomoc! Jesteś wielki:)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 07.04.2014 17:58

Baribal_76 napisał(a):My w tym roku tez mieliśmy podobny problem i nasz wybór padł na kompakt-premium czyli Olympus XZ-2
Z podobnych modeli polecam Panasonic LX-7, niestety był poza naszym zasięgiem budżetowym.

I jak wrażenia z użytkowania? Najbardziej interesuje mnie jak się spisuje wyświetlacz w ostrym słońcu powiedzmy na śniegu, próbowaliście?
Baribal_76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baribal_76 » 07.04.2014 18:57

demi-duox napisał(a):I jak wrażenia z użytkowania? Najbardziej interesuje mnie jak się spisuje wyświetlacz w ostrym słońcu powiedzmy na śniegu, próbowaliście?

Na razie nie było za dużo szans na próbowanie. Ekran LCD jest błyszczący i gdy słońce świeci bezpośrednio w ekran to nic nie widać, ale pewnie dlatego ekran zrobiono ruchomy aby można było unikać słońca. Z zakupu jesteśmy zadowoleni i cieszymy się że nie kupiliśmy ciężkiej taniej lustrzanki.
Mój brat jest zawodowym fotografem od 20 lat (fotografia reklamowa), powiedział że w takim budżecie do 1200zł nie ma lepszego aparatu. Pobawił się nim przez tydzień.
Kupowanie lustrzanki gdy człowiek jedzie na wakacje i strzela w zasadzie zdjęcia rodzinie na tle drzew lub budynków i wszystko jest nieruchome i dobrze oświetlone to kompletny bezsens. Gdy warunki są bardzo dobre to zdjęcia lepsze nie będą bo masz aparat za 3-4 tysiące złotych a aparat wygląda na profesjonalny...
Zatem dobrze przemyślcie zakup drogiego aparatu z dodatkowym osprzętem a to wszystko swoja wagę w kg ma, a nie macie czasu na intensywna naukę a potem zdjęcia będziecie robić na AUTO jak kompaktem.
XZ-2 też ma trochę ustawień manualnych i dla początkującego "fotoszkodnika" jest wystarczający.
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 09.04.2014 21:31

Wybór padł na Sony HX400V. Dziękuję za pomoc i podpowiedzi:D. Weldon mam jeszcze prośbę, wspominałeś o podręczniku:) Co polecach do nauki fotografii cyfrowej ?
Buźka
Patka
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2014 21:51

Paweł Duma (to podstawa - zdaje się, że ten poradnik zniknął już niestety z netu), Paterson, Kelby, Mroczek, deChemin ...

Rzuć okiem przed zakupem: http://chomikuj.pl/weldon/Fotografia
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.04.2014 22:14

Może za późno ale polecam Cannona model Sx 270, 20-to krotny zoom optyczny. 2 lata temu kupiłem, model Sx 260 i bardzo mi się spodobał zarówno podczas rowerowych wycieczek jak i w górach, mały zgrabny. W związku z tym, że lubimy sobie z małżonką nawzajem cykac fotki niedawno kupiłem drugi, właśnie Sx 270 między tymi modelami niewielka różnica nowszy ma inny bodajże procesor i nie ma GPS-u . Robią bardzo ładne filmy w HD :) Poza tym stosunkowo niedrogie ;)
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 10.04.2014 06:26

Bluesman dzięki, decyzja już zapadła. "Kości zostały rzucone" :) Dzięki Weldon, jesteś niezastąpiony:D
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 10.04.2014 09:02

Patrycja Głowacka napisał(a):Co polecach do nauki fotografii cyfrowej ?
Buźka
Patka

Nie mam pojęcia czy Ci to pomoże, ale lepszy rydz niż nic:

http://www.fotoporadnik.pl/lista-pdf-1.html

Niestety mi nigdy nie wystarczyło czasu i samozaparcia aby ten krótki (pewnie podstawowy) poradnik przeczytać :(
to ja ewa
Cromaniak
Co kupić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 08.07.2014 11:58

Chciałabym kupic nowy aparat,ale tyle ich jest na rynku,że nie wiem który wybrać.Ma mi służyc do zdjęć wakacyjnych i jakieś ewentualne rodzinne imprezy.Nie za duży,ale i taki,żeby nie gubił się w damskiej torebce :) .Wstępnie po rozpatrzeniu rynku wybrałam Olympus SH50,SH60,XZ10,Sz1Z.Moze jeszcze Panasonica DMC SZ 8 lub TZ-35.
Nie zależy mi na super-hiper zoomie,czy też doskonałym makro.Chciałabym na automacie robić przyzwoite jakościowo zdjęcia.
Do tej pory miałam Fuji Finepix S4000,ale był za ciężki i nieporęczny-sprzedałam.
Doradźcie coś proszę,może ktoś użytkuje któryś z ww.aparatów i zechce się podzielić uwagami?
areq
Odkrywca
Re: Co kupić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 08.07.2014 12:18

to ja ewa napisał(a):Chciałabym kupic nowy aparat,ale tyle ich jest na rynku,że nie wiem który wybrać.Ma mi służyc do zdjęć wakacyjnych i jakieś ewentualne rodzinne imprezy.Nie za duży,ale i taki,żeby nie gubił się w damskiej torebce :) .Wstępnie po rozpatrzeniu rynku wybrałam Olympus SH50,SH60,XZ10,Sz1Z.Moze jeszcze Panasonica DMC SZ 8 lub TZ-35.
Nie zależy mi na super-hiper zoomie,czy też doskonałym makro.Chciałabym na automacie robić przyzwoite jakościowo zdjęcia.
Do tej pory miałam Fuji Finepix S4000,ale był za ciężki i nieporęczny-sprzedałam.
Doradźcie coś proszę,może ktoś użytkuje któryś z ww.aparatów i zechce się podzielić uwagami?

Czesc
Dobry Miesiac temu stalem przed podobnym dylematem i naprawde po wielu poradach probach itd. wybor ppadl na Sony hx-50. Chcialem miec dosc poreczny aparat ktory robi niezle zdjecia i spelnia moje oczekiwania jak narazie w 100%. Ma przy okazji dosc dobry zoom i sporo manualnych i nie tylko ustawien.
Rowniez bralem pod uwage Olympusy o ktorych piszesz ale wybralem a koncu sonego.
Sprawdz a ja moge tylko polecic bo robi naprawde fajne zdjecia jak na taki obiektyw i matryce. Do tego w pogotowiu zostaje swietny zoom, bardzo dobra stabilizacja i dobrej jakosci filmy hd.
dealer25
Podróżnik
Re: Co kupić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dealer25 » 08.07.2014 12:41

ja wybierałbym między dwoma modelami Sony hx50 oraz Lumix TZ40 aparaty bardzo fajne, poręczne, idealne na podróż
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 09.07.2014 10:24

A jak sprawdzają się dotykowe wyświetlacze w Olympusie?Ja nawet unikam zakupu telefonu z dotykowym ekranem,bo wydaje mi się,że on ciągle będzie wypaćkany i jakoś mi się przesuwa nie tak jak ja chcę :).
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co= ... &add3=1663
skłaniam się do sony i do Olympusa SH50-tylko ten wyświetlacz.
W poprzednim Fuji miałam wizjer,który był bardzo przydatny i głównie z niego korzystałam robiąc zdjęcia.czy ktoś zna może coś niezbyt dużego i drogiego(tak do 1200)z wizjerem wbudowanym?To już byłoby super...
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 09.07.2014 19:58

baunty napisał(a):Jeśli fotografuje wnętrza, to nie wiem, czy auto HDR by się nie przydał.

HDR z puszki - zapomnij. Jeśli chcesz robić HDR, to tylko trzy ekspozycje i składasz do kupy sam za pomocą software w komputerze. Choć ja nie przeczę, że aparaty robią złe HDR. Tylko tak naprawdę nie masz kontroli nad czymkolwiek.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 09.07.2014 20:05

Patrycja Głowacka napisał(a):Trochę się boję, że sobie nie poradzę i tak szybko się nie nauczę?:(

O parę miesięcy spoźnione, ale co tam, może kto inny przeczyta.
Po pierwsze, to musi mieć możliwość nastaw manualnych, w tym preselekcja czasu i przesłony. Dalej, trzeba zrozumieć prostą zależność między czułością, przesłoną, czasem naświetlana dla danych warunków oświetleniowych. I tyle.
Obiektywy zoom rozleniwiają. Dlaczego? Bo stoisz w miejscu, trzymasz aparat i zmieniasz zakres ogniskowych (zoom) tak, jak Ci pasuje. Ale nie myślisz zupełnie dlaczego. Ludzki mózg jest ułomny i nie lubi myśleć o wielu rzeczach na raz. Jeżeli masz obiektyw stałoogniskowy, wtedy skupiasz się, jak go użyć, aby efekt był zadowalający. To tyle.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Potrzebna pomoc przy zakupie dla fotoamatora:( - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone