Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Potrzebna pomoc - plan podróży

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
donmichallo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) donmichallo » 28.07.2012 23:39

huhh.. i dopiero po pracy

Tak więc podoba mi się pomysł z tą Brela. Coś mi się wydaję, że ciężko będzie połączyć spokój na plażach, z w miarę ciekawym życiem nocnym..

Jeśli teraz chodzi o nocleg, to polecilibyście do poszukiwań wyszukiwarkę która reklamuję się na forum ( te 13 000 ofert) Bo raczej chciałbym wiedzieć wcześniej czy będę miał gdzie przekimać :)

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem !

Pozdrawiam i życzę miłej nocy :)
donmichallo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) donmichallo » 29.07.2012 10:50

czy mógłbym prosić starszych forumowiczów, o pomoc w znalezieniu podobnych lokazlizaji jak Brela ? Pytam bo patrzyłem na terimy noclegów, i z tego co widzę większość jest już zarezerwowana.. :(

Chyba, że radzicie jechać 'w ciemno' ? Boję się jednak tego, że dojeżdżając na miejsce będę w pewnym storpiu zmuszony wziąć to co będzie, a raczej to za ile będzie..
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.07.2012 10:55

weldon napisał(a): avatar

Pozwolisz, że zapytam: co oznacza ten avatar z "Polska Walcząca"?!
Od zakończenia II WŚ już trochę czasu minęło...
Nogownik
Plażowicz
Trasa do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nogownik » 29.07.2012 13:09

Witam wszystkich na forum! Jestem tu nowy i pierwszy raz wybieram się do Chorwacji (okolice Rijeki). Mam pytanie odnośnie trasy. Będę jechał z Warszawy i Google Maps wyznacza mi trasę przez Piotrków Tryb., Katowice, Wodzisław Śląski, przejście graniczne Chałupki, dalej autostradą Olomouc, Brno, Wiedeń, Graz. Przed granicą ze Słowenią zamierzam odbić w lewo na trasę nr 69 (z wrodzonego skąpstwa), dalej Lenart, Ptuj, następnie wjeżdżam na trasę do Zagrzebia (droga E59). W Chorwacji jadę już ponownie autostradą w kierunku Rijeki. Przed Rijeką skręcam na południe. Cel - Novi Vinodolski.
Czy ta trasa jest optymalna? Ile mniej więcej zapłacę za autostradę w Chorwacji na tej trasie?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 30.07.2012 08:53

donmichallo napisał(a):czy mógłbym prosić starszych forumowiczów, o pomoc w znalezieniu podobnych lokazlizaji jak Brela ? Pytam bo patrzyłem na terimy noclegów, i z tego co widzę większość jest już zarezerwowana.. :(

Chyba, że radzicie jechać 'w ciemno' ? Boję się jednak tego, że dojeżdżając na miejsce będę w pewnym storpiu zmuszony wziąć to co będzie, a raczej to za ile będzie..

a kiedy jedziesz? bo to dość ważne w kontekście Twoich dylematów, zwłaszcza jak nie chce się szukac samemu po forum...

Nogownik napisał(a):Witam wszystkich na forum! Jestem tu nowy i pierwszy raz wybieram się do Chorwacji (okolice Rijeki). Mam pytanie odnośnie trasy. Będę jechał z Warszawy i Google Maps wyznacza mi trasę przez Piotrków Tryb., Katowice, Wodzisław Śląski, przejście graniczne Chałupki, dalej autostradą Olomouc, Brno, Wiedeń, Graz. Przed granicą ze Słowenią zamierzam odbić w lewo na trasę nr 69 (z wrodzonego skąpstwa), dalej Lenart, Ptuj, następnie wjeżdżam na trasę do Zagrzebia (droga E59). W Chorwacji jadę już ponownie autostradą w kierunku Rijeki. Przed Rijeką skręcam na południe. Cel - Novi Vinodolski.
Czy ta trasa jest optymalna?

Szukajcie a znajdziecie... jak mawia Pismo Święte...
forum/viewtopic.php?t=36308
forum/viewtopic.php?t=29186
forum/viewtopic.php?t=32164

Nogownik napisał(a): Ile mniej więcej zapłacę za autostradę w Chorwacji na tej trasie?

www.hak.hr lub w FAQ forum/viewtopic.php?t=36745
donmichallo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) donmichallo » 30.07.2012 09:19

Planuję wyskoczyc koło 27 sierpnia bądź 1 września :)
a kiedy jedziesz? bo to dość ważne w kontekście Twoich dylematów, zwłaszcza jak nie chce się szukac samemu po forum...

Może nie tyle co się nie chce, co owe forum jest potężnie rozbudowane.. Narazie mało co mi mówią te wszytskiego nazwy.. Staram się szuka,c, planowac, czytac - mam nadzieję, że tak jak większoścc tutaj oczaruję mnie tamten kraj. Tym bardziej, że moja podróż do Chorwacji, to powrót po latach :) Byłem tam jako dzieciak i niesamowite wrażenie zrobiło na mnie morze z pięknymi górami, teraz chciałbym zabrac tam swoją dziewczyne :)

pozdro 4all !
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 30.07.2012 12:15

donmichallo napisał(a):Planuję wyskoczyc koło 27 sierpnia bądź 1 września :)

Jedź w ciemno i nie kombinuj !!! Już jest praktycznie po sezonie w ich rozumieniu, zatem nie tylko niższa cena, ale i na miejscu ocenisz czy odpowiada ci widok , miejscówka i wyposażenie apartementu/pokoju. Na necie bywa z tym różnie.
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 30.07.2012 12:25

donmichallo napisał(a):Planuję wyskoczyc koło 27 sierpnia bądź 1 września :)

Może nie tyle co się nie chce, co owe forum jest potężnie rozbudowane.. Narazie mało co mi mówią te wszytskiego nazwy.. Staram się szuka,c, planowac, czytac - mam nadzieję, że tak jak większoścc tutaj oczaruję mnie tamten kraj. Tym bardziej, że moja podróż do Chorwacji, to powrót po latach :) Byłem tam jako dzieciak i niesamowite wrażenie zrobiło na mnie morze z pięknymi górami, teraz chciałbym zabrac tam swoją dziewczyne :)

pozdro 4all !

Witam . W tym samym okresie , tylko w ubieglym roku bylem w CRO w Baska Voda - jechalem jak Ty z Rzeszowa . No problem z noclegami ! Jest to juz poza sezonem jak wspomnial przedmowca i z noclegiem nie bedziesz mial problemu . Jedz w ciemno . Jeszcze jedna uwaga . Zakotwiczylismy wtedy ( 20011 r ) w Baska Voda i nawet nie zauwazylem , ze ta miejsowosc jest szczegolnie oblegana , zatloczona i noc jest pelna glosnych imprez czy dyskotek . Bylo spokojnie i przyjemnie az do bolu. Polecam jechac w tym terminie co podales . Sam byc moze jeszcze raz ten termin powtorze w tym roku . Pozdrawiam i milego urlopu.
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 30.07.2012 12:58

Brela , Baska Voda , Promajna bedziesz mial w tym okresie duzo wolnych kwater . Sam w tym roku rozwazam Promajna - mala kameralna miescina z ladna plaza . W poblizu jest pelno mniejszych " kameralnych " plaz . Ceny w tym okresie - poczatek wrzesnia - zdecydowanie nizsze . Do Dubrovnika tez niedaleko na wycieczke - ok. 160 km jak dobrze pamietam. Jeszcze raz polecam.
donmichallo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) donmichallo » 30.07.2012 21:59

o i super ! Konkret wypowiedź, tego potrzebowałem ! :) W takim razie nie będę się przejmował kwatereami..
Myślicie że w jakich cenach będzie można znaleźć apartament (2+2)
Za 55 euro coś już 'wyhaczę' ?
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 31.07.2012 10:42

donmichallo napisał(a):o i super ! Konkret wypowiedź, tego potrzebowałem ! :) W takim razie nie będę się przejmował kwatereami..

W tamtym roku bedac we wrzesniu w Baska Voda placilem za apartament - klima , WiFi , aneks kuchenny wyposazony , pralka- 6 dni 150 Euro za 2 osoby . Czyli 25 E za dzien / apart. :) Czyli powinna ta kwota o ktorej mowisz spokojnie wystarczyc . Pozdrawiam :)
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 31.07.2012 11:21

donmichallo napisał(a):Myślicie że w jakich cenach będzie można znaleźć apartament (2+2)

ja za apartament 2+2 (sypialnia, kuchnia z salonem, dostęp do neta oraz klima i nowe budownictwo) na Ciovo z widokiem na morze w szczycie sezonu płacę 50 EUR/dzień, tak więc sądzę, że możesz spokojnie w tej cenie znaleźć, wystarczy szukać i negocjować cenę :)
edytas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytas » 31.07.2012 11:27

donmichallo napisał(a):o i super !

Wrzesień w Mastrince apartament 4 os. (sypialnia, pokój z aneksem kuchennym, łazienka, taras z pięknym widokiem, osobne wejście, wi-fi, klima) 39 euro za dobę.
O tej porze roku ceny są naprawdę konkurencyjne.
donmichallo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) donmichallo » 31.07.2012 21:35

O to bardzo ładnie widzę wszytsko zaczyna się układać ! :) dzięki za info !
teraz muszę dokłądnie zaplanować przebieg trasy..
donmichallo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) donmichallo » 02.08.2012 08:29

witam ponownie,

Właśnie miałem jechać rozpocząć proces wyrabiania nowego paszportu, ale wszedłem na strone Polskiej Ambasady w Zagrzebiu, a tam otrzymuję takie informacje :

Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci), jednak brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków lub poczty, także niektóre linie lotnicze wymagają przedstawienia paszportu.

Czy ktoś z forumowiczów przekraczał już granicę chorwacką za okazainem dowodu osobistego ? Czy nie stanowi to jakiegoś większego problemu na granicy ?

Pytam ponieważ nie wiem czy jest sens teraz wyrabiać nowy paszport, póki co to nie wybieram się dalej niż za granicę UE.

Dzięki za odpowiedzi ! :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Potrzebna pomoc - plan podróży - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone