Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Potrawy regionalne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Biban
Podróżnik
Posty: 22
Dołączył(a): 27.07.2004
Potrawy regionalne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biban » 06.08.2004 07:12

Niedługo będę pierwszy raz w Cro (Poreć).
Jakich potraw regionalnych spróbować, a czego nie tykać.
Oczywiscie Rakija i Karlovacko jest na I miejsu ale co jeszcze.
Poleccie coś.
juli
Croentuzjasta
Posty: 373
Dołączył(a): 04.04.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 06.08.2004 09:44

Burek - naleśnikowe ciasto przekładane serem lub mięsem. Nietypowe, ale nam smakuje, szczególnie z popitką z polskiego czerwnonego barszczyku. Burek do nabycia w piekarniach.

Pljeskavica i cevapici - specjały z mięsa mielonego. Do nich koniecznie ajvar - pasta z papryki i czegoś tam jeszcze.

Prsut (ichnia szynka) - często na przystawkę w knajpkach.

I oczywiście wszystko co z morza: lignje (kalmarki), dagnje (omułki), pyyyszne ryby

I pewnie jeszcze wiele innych, ale muszę powstrzymać pamięć, bo inaczej umrę z głodu :wink:

A , zapomniałam - jamnica - najbardziej kontrowersyjna woda mineralna, lekko słona - albo znienawidzisz, albo pokochasz :lol:

Serdeczności
Juli
seko
Podróżnik
Posty: 25
Dołączył(a): 04.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) seko » 06.08.2004 09:51

W kazdej restauracji masz duzy wybor wszelakiego
rodzaju potraw z owocow morza,
kalmary, lingusty, mule czyli malze, osmiornice lub zwykle rybki.

Z win polecam 'Prosek' - bialy pol-slodki.

Restauracji jest mnostwo, prawie przed kazda stoi 'naganiacz' i tych
sie wystrzegaj.
Korzystaj z restauracji, ktore maje w karcie cene za potrawe a nie za kilo (skonczy sie to tak, ze zjesz 20 dkg a zaplacisz jak za kilo).
Ceny w restauracjach zroznicowane ale generalnie drogie.
np (FishMix - 2 rybki + kilka omułek + szpinak+ ziemiaki+pepsi) = 140 kn czyli ok 100 zł.
Z fast-food ja polubilem 'burka' z miesem - jezeli jeszcze spakujesz sobie kilka torebek barszczu czerwonego (tam nie kupisz) to burka + barszcz = pychota po powrocie z plazy.

Przy kazdym apartamencie masz gril - nalezy z niego korzystac.
Jedziesz rano na targ - kupujesz rybki i owoce.
W 'kerum' -(ichniejsza siec domow towarowych) kupujesz przyprawy do ryb na grilu - i wolna tworczosc kulinarna na wieczor.

Pozniewaz mielismy ze soba ponton z silnikiem to prawie codziennie
zbieralismy ze skal omulki i byly swieze dodatki do ryb.

Pozdrawiam,
seko
seko
Podróżnik
Posty: 25
Dołączył(a): 04.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) seko » 06.08.2004 09:55

Widze, ze wpadlismy jednoczesnie na burka + barszcz.
Trzeba by Chorwatom 'sprzedac' ten pomysl.

Pozdrawiam,
seko
bazyl
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1194
Dołączył(a): 04.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 06.08.2004 21:42

burek to rzeczywiście rewelacja ale z jogurtem też , z barszczem nie jadłem . A to ciasto to raczej taki pergamin niż naleśnikowe :D podobno tzw francuskie , tak mi mówił chorwat , smacznego
juli
Croentuzjasta
Posty: 373
Dołączył(a): 04.04.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 10.08.2004 12:40

Z burkiem to zdaje się jak z bigosem w Polsce - w każdej knajpie inny.
Ale mi zawsze smakuje, w każdej wersji :lol: . A pomysł z barszczykiem wart opatentowanie :D


Serdeczności
Juli
waldemar
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 59
Dołączył(a): 07.07.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar » 10.08.2004 20:06

furzyk
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 174
Dołączył(a): 27.07.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 05.09.2004 14:19

My sobie raz sami zrobilismy malze smazone - wyszlo rewelacyjnie... caly dzien zszedl na obieranie i gotowanie ale bylo warto Dla mnei i dziewczyny i 2 kolegow). najpierw do gara bez wody trzeba je wrzucic zeby sie otworzyly, potem wyjac calego malza ze skorupki i do gara. jak sie wszystkie wydlubie to najlepiej je przeplukac w wodzie dokladnie, potem na goracy olej wrzucic duzo cebuli, nastepnie drobno posiekany czosnek (tez do przesady), nastepnie wrzucic malze i tak sie musza przezrec z cebyla i czosnkiem. w trakcie smazenia dolewamy bialego wina ze 2 - 3 razy a na koniec dodajemy pietruszki na patelnie. wszystko na talez i z chlebkiem mozna jesc :) Zdjecia znajdziecie na www.dall.com.pl/pliki/croatia.zip - tam sa nasze foty z wyjazdu w sierpniu i miedzy innymi nasza potrawa z malzy :)
griko1
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 89
Dołączył(a): 27.05.2004
ryba

Nieprzeczytany postnapisał(a) griko1 » 05.09.2004 14:35

witam
w dalmacji bardzo popularna jest słona ryba czy jest dobra??? kwestia gustu mi smakowały ale napewno nalezy sprobowac jeszcze jedna rzecz ktorej nie ma w polsce ziemniaki z czyms podobnym do szczpinaku to nie jest szczpinak ale ma podobne liscie rewelacja taki rodzaj surowki

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone