Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poszukiwani chętni na kurs języka w Warszawie

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dr Seselj
Croentuzjasta
Poszukiwani chętni na kurs języka w Warszawie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 30.09.2008 16:43

Poszukuję co najmniej jednej osoby zainteresowanej kursem języka serbsko-chorwackiego na poziomie zaawansowanym (B2/C1) - jest nas dwóch, a szkoła uruchamia grupy od trzech osób. Proszę o przesyłanie ewentualnych zgłoszeń na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.09.2008 17:48

:?
Nie ma takiego języka. Nie istnieje. Kiepsko świadczy o szkole, która organizuje lektorat takowego...
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 30.09.2008 18:03

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a)::?
Nie ma takiego języka. (...)

Temat rzeka... ja znam Szwedkę polsko-serbskiego pochodzenia mieszkającą obecnie w Hiszpanii i ona twierdzi, że mówi po jugosłowiańsku...
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 30.09.2008 19:02

Zastosowałem pewien skrót myślowy. Szkoła organizuje zarówno kursy chorwackiego, jak i serbskiego. Akurat moja grupa jest serbska. Lektorzy są z UW, więc oceny negatywne proponuję zachować dla siebie.
A tak swoją drogą, zawsze chorwaci mówią mi jak ładnie mówię po chorwacku, hehe. A gdzie indziej znów dowiaduję się, że dobrze znam bośniacki czy ostatnio np. czarnogórski (ale nie wiem, czy crnski, czy gorski).
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.09.2008 19:20

Dr. Šešelj,
Z ciekawości, skąd ten pseudonim?

Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 30.09.2008 20:43

A jakie to ma znaczenie dla rozpoczętego przeze mnie wątku?
Szukam chętnej osoby do udziału w kursie językowym, i to wszystko. Nie zamierzam szerzyć tu antychorwackiej propagandy, gdyż nie odczuwam absolutnie takiej potrzeby. Powiem więcej, bardzo lubię Chorwację, podobnie jak całą b. Jugosławię. I mam dosyć tłumaczenia się, dlaczego woę tych albo tamtych.
Jeżeli nie znajdę jescze jednej osoby, wówczas szkoła nie otworzy nam grupy, stąd moje pytanie.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 30.09.2008 20:58

Dr Seselj napisał(a):A jakie to ma znaczenie dla rozpoczętego przeze mnie wątku?

Dla rozpoczętego wątku to ma znaczenie zerowe, ale skoro Mirko zapytał to znaczy, że coś w tym jest i to wzbudza moją ciekawość. Wiem, że mogę zapytać Pana Googla ale wolę przeczytać Twoją odpowiedź. Po to mamy to forum, żeby się dzielić swoją wiedzą i zaspokajać innych ciekawość.

Kiedy pierwszy raz jechałem do Chorwacji wiedziałem, że jest taki kraj, że już jest po wojnie i że jest tanio. Teraz wiem dużo więcej dzięki temu forum.

Pozdrav K
Ostatnio edytowano 30.09.2008 21:07 przez MorskiPas, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.09.2008 21:05

Po przeczytaniu tytułu juz nie wnikałem dalej ;)
Dr Vojislav Šešelj - Afera Hrtkovci i ustaška kurva Nataša Kandić ..
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 30.09.2008 21:11

raczej ktoś kto hołubi przeciwnika Chorwatów to tak jak gdyby zapytał -kto przeciwko Rosji
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.09.2008 21:17

Dr Seselj napisał(a):A jakie to ma znaczenie dla rozpoczętego przeze mnie wątku?
Szukam chętnej osoby do udziału w kursie językowym, i to wszystko. Nie zamierzam szerzyć tu antychorwackiej propagandy, gdyż nie odczuwam absolutnie takiej potrzeby. Powiem więcej, bardzo lubię Chorwację, podobnie jak całą b. Jugosławię. I mam dosyć tłumaczenia się, dlaczego woę tych albo tamtych.
Jeżeli nie znajdę jescze jednej osoby, wówczas szkoła nie otworzy nam grupy, stąd moje pytanie.

Niestety, to nie jest odpowiedź na moje pytanie!

8O
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.10.2008 07:15

mirko napisał(a):

Niestety, to nie jest odpowiedź na moje pytanie!

8O

Nie chodzi o to, po czyjej jesteś stronie i żebyś nam się tłumaczył. Ale skoro pytanie juz padło (ja nie miałam odwagi, choć język mnie świerzbił juz od dawna), wypadałoby odpowiedzieć. Tym bardziej, że przyznać musisz, iż Twój nick (zważywszy na fakt, że to forum miłośników Chorwacji) jest mocno kontrowersyjny (prowokacyjny?); może nawet nieco nie na miejscu (chyba miałeś tego świadomość, kiedy pod takim właśnie "imieniem" logowałaś się na forum)...W pytaniu Mirka zatem nie ma nic dziwnego czy niewłaściwego (nie zauważam w nim wyrzutu czy oskarżeń). Myslę, że wszyscy zasługujemy na Twoją odpowiedź.
Pozdrawiam
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.10.2008 08:32

mirko napisał(a):Dr. Šešelj,

Doktorku!!!!
Żyjesz jeszcze?? Czekamy na odpowiedz.

:roll:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 01.10.2008 09:09

mirko napisał(a):
mirko napisał(a):Dr. Šešelj,

Doktorku!!!!
Żyjesz jeszcze??

:roll:

W areszcie w Hadze 8) :wink:

Pozdrawiam
Rafał
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 01.10.2008 13:01

Pod takim nickiem występuję jeszcze na kilku innych forach związanych z Bałkanami. Oczywiście podchodzę do niego z przymruzeniem oka - absolutnie nie jestem fanem polityki radikalców. Uważam natomiast, że Vojislav Seselj był niewątpliwie jedną z barwniejszych postaci postjugosłowiańskiej sceny politycznej w latach 90-tych, a przy tym dużo zabawniejszy od Milosevicia czy Tudjmana.
Dodam jeszcze, że mam poglądy centrolewicowe, więc wszelkie przejawy nacjonalizmu (a zatem również chorwackiego) są mi obce i niemiłe.
Swoją drogą ciekawe, że udzielam się na tym forum od ponad roku, a dopiero teraz ktoś zwrócił uwagę na mój nick. I znowu pytam - jakie ma to znaczenie. Starałem się zawsze udzielać rzeczowych odpowiedzi i ci, którzy czytali moje posty wiedzą, że nie szerzyłem tu żadnych narodowych idei ani nie powiedziałem złego słowa na Chorwację czy Chorwatów - nie jest to miejsce na takie wynurzenia.
Natomiast sam nie raz natknąłem się na wypowiedzi o charakterze jawnie antyserbskim - najczęściej wynikały one z indolencji i niewiedzy. Kilka razy starałem się prostować pewne niejasności, szczególnie w tematach dotyczących BiH, którą to z resztą zajmuję się naukowo.
Jeżeli coś mnie irytuje, to właśnie takie naiwne albo cyniczne podejście do historii - Serbowie to krwiozerczy agresorzy, a Chorwaci niewinne owieczki itd. Takim postawom się sprzeciwiam, ale nie poprzez nacjonalistyczną demagogię tylko analizę faktów - tego uczono mnie jako prawnika i historyka.
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano 01.10.2008 13:08 przez Dr Seselj, łącznie edytowano 2 razy
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 01.10.2008 13:05

MorskiPas napisał(a):

Dla rozpoczętego wątku to ma znaczenie zerowe, ale skoro Mirko zapytał to znaczy, że coś w tym jest i to wzbudza moją ciekawość. Wiem, że mogę zapytać Pana Googla ale wolę przeczytać Twoją odpowiedź. Po to mamy to forum, żeby się dzielić swoją wiedzą i zaspokajać innych ciekawość.

Kiedy pierwszy raz jechałem do Chorwacji wiedziałem, że jest taki kraj, że już jest po wojnie i że jest tanio. Teraz wiem dużo więcej dzięki temu forum.

Pozdrav K

Wiem do czego służy to forum i jeśli mam wiedzę na jakiś temat, zawsze staram się nią podzielić. Jednakże w tym przypadku odniosłem wrażenie, że zadający pytanie doskonale znał na nie odpowiedź, a zatem zależało mu jedynie na prowokacji. I cel ten osiągnął - chciałem jedynie znaleźć chętnych na zajęcia, a wywiązała się gorąca dyskusja, która moim zdaniem nie ma większego sensu.
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka