¸Dr Seselj napisał(a):Pod takim nickiem występuję jeszcze na kilku innych forach związanych z Bałkanami. Oczywiście podchodzę do niego z przymruzeniem oka - absolutnie nie jestem fanem polityki radikalców. Uważam natomiast, że Vojislav Seselj był niewątpliwie jedną z barwniejszych postaci postjugosłowiańskiej sceny politycznej w latach 90-tych, a przy tym dużo zabawniejszy od Milosevicia czy Tudjmana.
Dodam jeszcze, że mam poglądy centrolewicowe, więc wszelkie przejawy nacjonalizmu (a zatem również chorwackiego) są mi obce i niemiłe.
Swoją drogą ciekawe, że udzielam się na tym forum od ponad roku, a dopiero teraz ktoś zwrócił uwagę na mój nick. I znowu pytam - jakie ma to znaczenie. Starałem się zawsze udzielać rzeczowych odpowiedzi i ci, którzy czytali moje posty wiedzą, że nie szerzyłem tu żadnych narodowych idei ani nie powiedziałem złego słowa na Chorwację czy Chorwatów - nie jest to miejsce na takie wynurzenia.
Natomiast sam nie raz natknąłem się na wypowiedzi o charakterze jawnie antyserbskim - najczęściej wynikały one z indolencji i niewiedzy. Kilka razy starałem się prostować pewne niejasności, szczególnie w tematach dotyczących BiH, którą to z resztą zajmuję się naukowo.
Jeżeli coś mnie irytuje, to właśnie takie naiwne albo cyniczne podejście do historii - Serbowie to krwiozerczy agresorzy, a Chorwaci niewinne owieczki itd. Takim postawom się sprzeciwiam, ale nie poprzez nacjonalistyczną demagogię tylko analizę faktów - tego uczono mnie jako prawnika i historyka.
Pozdrawiam serdecznie
Sprawa prosta,
Dr Vojislav Šešelj-četnički vojvoda
twój idol!!!!!
Dr Šešelj na forum o Chorwacji, to dopiero prowokacja