Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poszukiwani chętni na kurs języka w Warszawie

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.10.2008 15:58

Dr Seselj napisał(a):Pod takim nickiem występuję jeszcze na kilku innych forach związanych z Bałkanami. Oczywiście podchodzę do niego z przymruzeniem oka - absolutnie nie jestem fanem polityki radikalców. Uważam natomiast, że Vojislav Seselj był niewątpliwie jedną z barwniejszych postaci postjugosłowiańskiej sceny politycznej w latach 90-tych, a przy tym dużo zabawniejszy od Milosevicia czy Tudjmana.
Dodam jeszcze, że mam poglądy centrolewicowe, więc wszelkie przejawy nacjonalizmu (a zatem również chorwackiego) są mi obce i niemiłe.
Swoją drogą ciekawe, że udzielam się na tym forum od ponad roku, a dopiero teraz ktoś zwrócił uwagę na mój nick. I znowu pytam - jakie ma to znaczenie. Starałem się zawsze udzielać rzeczowych odpowiedzi i ci, którzy czytali moje posty wiedzą, że nie szerzyłem tu żadnych narodowych idei ani nie powiedziałem złego słowa na Chorwację czy Chorwatów - nie jest to miejsce na takie wynurzenia.
Natomiast sam nie raz natknąłem się na wypowiedzi o charakterze jawnie antyserbskim - najczęściej wynikały one z indolencji i niewiedzy. Kilka razy starałem się prostować pewne niejasności, szczególnie w tematach dotyczących BiH, którą to z resztą zajmuję się naukowo.
Jeżeli coś mnie irytuje, to właśnie takie naiwne albo cyniczne podejście do historii - Serbowie to krwiozerczy agresorzy, a Chorwaci niewinne owieczki itd. Takim postawom się sprzeciwiam, ale nie poprzez nacjonalistyczną demagogię tylko analizę faktów - tego uczono mnie jako prawnika i historyka.
Pozdrawiam serdecznie
¸

Sprawa prosta,
Dr Vojislav Šešelj-četnički vojvoda :!:
twój idol!!!!!
Dr Šešelj na forum o Chorwacji, to dopiero prowokacja :(
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 01.10.2008 16:24

Brawo Mirko, dzięki zachowaniu czujności rewolucyjnej udało ci się wytropić i zdemaskować serboczetnickiego prowokatora i dywersanta. Na pewno użytkownicy forum nigdy ci tego nie zapomną.
A tak na serio, to przeczytałeś uważnie mój post? Jeśli tak to nie rozumiem, na jakiej podstawie stwierdziłeś, że Seselj to mój idol.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 01.10.2008 17:24

Dr Seselj napisał(a):. Uważam natomiast, że Vojislav Seselj był niewątpliwie jedną z barwniejszych postaci postjugosłowiańskiej sceny politycznej w latach 90-tych, a przy tym dużo zabawniejszy od Milosevicia czy Tudjmana.

Co rozumiesz pod pojęciem "zabawniejszy"?

Pozdrawiam
Rafał
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 01.10.2008 17:32

Sposób w jaki się wypowiadał powoduje, że niekiedy bywał wręcz postacią komiczną - ostatnio kilkakrotnie pokazał swoje oratorskie umiejętności podczas przesłuchań w Hadze.
W porównaniu z nim pozostali aktorzy bałkańskiej sceny politycznej poprzedniej dekady wypadają na śmiertelnych ponuraków.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.10.2008 18:53

Dr Seselj napisał(a):A tak na serio, to przeczytałeś uważnie mój post? Jeśli tak to nie rozumiem, na jakiej podstawie stwierdziłeś, że Seselj to mój idol.

Może idol to za duże słowo, ale chyba był jakiś powód dla którego wybrałeś sobie właśnie taki nick? Ja pytam naprawdę z czystej ciekawości. Nie jestem żadnym ...filem ani żadnym ...fobem, ale z racji funkcji jaką pełnię na tym forum amatorsko zgłębiam socjologię i nauki pokrewne. :D
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka