Proszę o dzielenie się informacjami o internetowych firmach pośredniczących w wynajmie apartamentów, hoteli, hosteli, kempingów i ogólnie wszelakich miejsc noclegowych w Chorwacji (t.zw. OTA = online travel agency), ale niekoniecznie tylko w Chorwacji.
Proszę w tym wątku nie pisać o rezerwacjach bezpośrednio u właścicieli, a skoncentrować się na ofercie i opiniach o OTA: jak wygląda łatwość wyszukiwania, łatwość rezerwacji, dostępna baza obiektów, sposoby przedpłaty, płatność przelewem/kartą/gotówką, możliwość bezpłatnego anulowania rezerwacji, ewentualne blokady na kartach, zwroty za anulację itp.
Poniżej chciałbym, żebyśmy stworzyli, głównie na podstawie Waszych informacji, bazę linków do ich stron.
OTA ogólne (noclegi na całym świecie)
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - moloch, duże pokrycie, ceny rożne, od atrakcyjnych (szczególnie ze statusem Genius), do mocno nieatrakcyjnych - opinie o serwisie są w osobnym wątku: https://www.cro.pl/rezerwacja-poprzez-booking-com-t47159.html
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - moloch, ale z dość małym oferowaniem w Chorwacji, łatwiej tam znaleźć oferty w większych miastach, głownie w hotelach, w apartamentach w małych chorwackich miejscowościach mają małą bazę noclegową, ale mam wrażenie, że jest ona rozwijana. Jeżeli płatność jest online, pobierają ją w USD. Należy uważać na cenę końcową, na początkowym ekranie podają cenę netto. Często mają kody rabatowe możliwe do wykorzystania przy zapłacie z góry (zakładka Deals, z reguły 10%).
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
OTA specjalistyczne (koncentrujące się na Chorwacji, Adriatyku, względnie basenie Morza Śródziemnego)
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, w wersji polskiej zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, w wersji polskiej zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
OTA regionalne (zbierające oferty z wybranej części Chorwacji, np. tylko z Istrii, albo tylko z Riwiery Makarskiej)
> Kvarner - wyspy
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspy Cres, Lošinj
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspa Krk
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspa Pag
> region Trogiru
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
> region Omiš
> riwiera Makarska
PS. szukałem w szukajce, a nie znalazłem takiego tematu (mam nadzieję, że nie jestem ślepy) - gdyby się okazało, że coś takiego już jest, to modzi wiedzą co robić
PS.2 mam nadzieję, że temat nie zostanie uznany za reklamę, a za posłuży stworzeniu bazy wiedzy, która ułatwi nam wszystkim wyszukiwanie i porównywanie ofert... a potem będziemy się cieszyć urlopem w Cro