Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 16.02.2010 12:09

nassau napisał(a):....ależ ja właśnie doradzam kolego. Jeepa doradzam :roll:

Dobrze prawisz :D
weldon napisał(a):Opony wielosezonowe, bo szkoda pieniędzy...

Kupujesz opony M+S z "wyższej półki" np: Yokohama itp... i śmigasz 3 lata. Ja mam takie do Jeepa i spokojnie wytrzymują. Z pewnością jest w podobnej cenie; do płaskacza, który musi mieć dwa komplety (na zimę i lato)

maciek1956 napisał(a):Takie oberki, jak wcześniej pokazywane Jeepem, to swoją Vitarą robię bez problemu, więc film mnie nie przekonał do Jeepa.:D

W tak głębokim śniegu Vitara nie ma szans...ma za słaby silnik...zrobisz oczywiście "oberki" ale nie będą one tak efektywne jak w wykonaniu samochodu posiadającego duży potencjał mocy.

"borkows" Jeep Grand Cherokee przystosowany jest do wożenia ciężkich rzeczy na dachu. Dach ma "okleinę" gumową lub plastikową pomiędzy relingami poprzecznymi, zabezpiecza ona dach przed porysowaniem...i spokojnie można po niej chodzić (a ja mam 100kg :( ) i bez problemu dach wytrzymuje.

maciek1956 Oto mi chodziło... 8O
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.02.2010 13:08

borkows napisał(a):@janniko gdzie tym autem chcesz się wybrać ... jakiś sprecyzowany plan?

Od lat kilku "penetrujemy" Bałkany. Montenegro, Grecja, Albania.
W planach - Turcja.
Na razie jeździmy głównie głównymi drogami, głównie ze względu na niemożność zapuszczenia się w bok zwykłymi pojazdami.
Kuszą nas bardzo bezdroża Turcji i Albanii.
Może w przyszłości będzie Rumunia i Bułgaria, a potem Hiszpania i Portugalia. Oczywiście raczej różne "boczne" miejscowości, zapomniane dziury itp.
Jeździmy tylko latem (czerwiec - sierpień), więc nie planujem raczej takich dróg
Dawaj Wania w pieriod!
Jeżeli już coś "extreme", to bardziej suche wyboiste skaliste dróżki...
pzodro
Ostatnio edytowano 16.02.2010 13:12 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
borkows
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borkows » 16.02.2010 13:12

rapez napisał(a):(...)

"borkows" Jeep Grand Cherokee przystosowany jest do wożenia ciężkich rzeczy na dachu. Dach ma "okleinę" gumową lub plastikową pomiędzy relingami poprzecznymi, zabezpiecza ona dach przed porysowaniem...i spokojnie można po niej chodzić (a ja mam 100kg :( ) i bez problemu dach wytrzymuje.

(...)

Nie będziemy się licytować :D Sam za "szerokim" na linie holowniczej jechałem :D

Ostatnio sam mocno zastanawiałem się nad zmianą Disco właśnie na "granda" w roczniku > 05 (czyli już WK/WH chyba). Mocno kręcił mnie właśnie silnik 4,7 V8. Niestety jak wsiadłem, popatrzyłem na przestrzeń ładunkową (kufer), ilość miejsca, pozycję za kierownicą, materiały (fakt była to tylko wersja Laredo) to odpuściłem -> nie mój świat.

@janniko - czyli planujesz raczej podróże szutrami i bocznymi kamienistymi drogami. Do tego Turcja, Albania, Rumunia raczej drogi na których konieczne jest wzmocnione zawieszenie. Musisz liczyć się z tym, że będzie to zawieszenie raczej twarde (nie ma problemu można się przyzwyczaić). Dodatkowo auto na takie drogi wymaga jednak założenia osłon drążków, mostów, zbiornika paliwa. Dodatkowo zmagasz się tam latem z wszechogarniającym kurzem i pyłem (komputery i elektronika tego nielubią)... Turcja, Albania jak i każdy z wymienionych krajów, drogi boczne czyli jakość paliwa na napotkanych stacjach różna. Nowoczesne silniki z szyną common rail raczej nie lubią paliwa kiepskiej jakości.
Wiedza mechaników pozostawia często też wiele do życzenia i im prostsza konstrukcja tym większe prawdopodobieństwo, że potrafią naprawić :D

Bierz Disco 200/ 300 dolicz jakieś 10 kPLN na zrobienie auta i będziesz zadowolony. Jak poszukasz, to taki egzemplarz w dobrym stanie kupisz za 15 - 20 kPLN reszta to już Twoja inwencja. Zawieszenie +2'' koszt ok 2 000 PLN, osłony mostów i drążków kolejne ok 1500 -2000. Opony AT BFG jakieś 600 - 700 za sztukę. Bagażnik dachowy (bez namiotu) ok 2000. Przydałoby się od razu i zderzaki (przód i tył) ok 3000 PLN ... No i wtedy w drogę :D

Możesz też kupić inne auto i nie "dozbrajać" bo i po co, jak niby tylko szutrami będziesz jechał ...
Ale właśnie strzelające spod kół kamienie są najbardziej niebezpieczne ... Taki duży ominiesz i na niego nie wpadniesz, ale mały (wielkości piłki tenisowej) potrafi zrobić spustoszenie w zawieszeniu :twisted: I co wtedy jak jesteś niby w kraju w miarę cywilizowanym, ale jednak te 100 - 200 km od najbliższej wioski.

PS
ta droga to z tego co pamiętam to najlepsza 'autostrada' na daleki wschód
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 16.02.2010 16:05

@borkows - wiem że małe szyby są "praktyczniejsze" chcę tylko zaznaczyć że każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
Ja bym wybrał to, tylko jeszcze z normalnym dieslem 3.0 bez CR, czyli chyba do 2001 r.
http://www.tibetmap.net/images/transfer ... rado_3.jpg
Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.02.2010 16:42

piter83pl napisał(a):... Ja bym wybrał to... http://www.tibetmap.net/images/transfer ... rado_3.jpg

he he.. też bym wybrał TO, ale w dostępnej dla nas cenie są tylko modele sprzed 12 lat.
A my chcemy kupić coś nie starszego niż 10 lat.
Teraz, gdy mamy Toyotę 5-cio letnią dopiero czujemy co to za przyjemność mieć młode nie wystukane autko.
Nie lubię grzebania przy aucie i wkurza mnie, jeśli muszę co miesiąc z czymś jeździć do mechesa.. już to przerabialiśmy z 16 letnią Previą.
pzodro
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 16.02.2010 17:10

janiko-wtrace swoje "babskie" trzy grosze,bo tak sie sklada,ze juz od kilku lat jezdzimy "terenowka" :D
Najpierw byl to Terracan,teraz Nissan Pathfinder. Porownanie tych dwoch aut wychodzi na korzysc Pathfindera. Ale Hyundai tez nie byl zly. Jednak palil duzo wiecej (10-11 l/100km),a Nissan na trasie (np.do Cro :D )zadowala sie 7-8 litrami. Wiem,ze do Pathfindera mozna kupic oryginalny namiot i "przerobic" go na camping.
Komfort jazdy swietny,wyciaga spokojnie 200km/h (manualna skrzynia 6-biegowa).
Polecam :P
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 16.02.2010 17:17

Mam kolegę , który sobie kupił Jeepa Grand...... prawie nowego - auto ma pół roku (kolega bogaty - ma duży zakład produkcyjny) - wczoraj z nim rozmawiałem - klnie na Jeepa na czym świat stoi - nie dość ,że awaryjny , to wpier.... la jak smok nieporównywalnie do możliwości - kolega zmienia na Toyotę Land Cruiser .... Tylko jest jeden problem - chce sprzedać a nikt nie chce kupić ....... i to cała chistoria o Jeppach

no więc sprawa wygląda prosto - kup Jeppa a będziesz musiał go pokochać - chyba ,że cię stać wypier...lić go do rowu i kupić inne auto !

Zresztą - poczytajcie ceny na Alledrogo - z terenowych aut Jeppy są najtańsze .... jak ktoś chce zaszpanować ,że ma teren - kupi Jeepa a potem zbiera do skarbonki na paliwo ......
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.02.2010 17:30

Basiulinek----to jest auto, nad którym i ja pomyślę.
Napisz kilka słów więcej, głównie interesuje mnie komfort lub jego brak w podróży, czy kolana, kręgosłup wytrzymuje przejazdy do max 1 tys km.
Od moich klientów wiem, że auto jest dosyć mocne, trwałe.
Dla mnie wadę--nie lubię Nissanów, ale to przez dealera, który "olał" mnie w trakcie zakupu aktualnego auta, stracił więc klienta.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.02.2010 19:06

Basiulinek.
Napisz kilka słów więcej.
Który rocznik macie?
Benzyna czy diesel?
Automat czy manual?

I o co chodzi z tym "oryginalnym" namiotem? Na dach?

pozdro
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 16.02.2010 19:32

Rokiem się nie jeździ, jeździ się stanem auta. Szczególnie jeżeli mówimy o autach bądź co bądź niszowych. Naprawdę, lepiej zapłacić więcej za starsze ale dobre auto, niż za nowsze które oprócz nowego modelu nie będzie reprezentowało sobą ani niezawodności ani dobrego stanu. Moje auto jest najlepszym tego przykładem, że stare może być jare;)
Pozdrawiam
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 16.02.2010 19:57

Drodzy Panowie :D
Nasz Pathfinder to diesel,rocznik 2007,skrzynia manualna,6-biegowa.Silnik 2,5l DCI.
Jesli chodzi o komfort-rewelacja.Wygodne siedzenia,cicho wewnatrz nawet przy 200km/h :lol: Bol kregoslupa i kolan to obcy temat :lol:
Do Cro jezdzimy zawsze w 5 osob i powiem Wam,ze wcale nie jestesmy polamani po 1300km.
Awaryjnosc?Nie znam takiego pojecia w przypadku tego auta.Odpukac...
Jest pieszczone,dobrze karmione i smarowane przez mojego mezczyzne :P
A namiot ,o ktorym wspomnialam, montuje sie na otwarta tylna klape.Skladasz tylne siedzenia i masz duzo miejsca do spania.Poszukaj w necie.
Pozdrowionka!
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.02.2010 20:04

piter83pl napisał(a):Rokiem się nie jeździ, jeździ się stanem auta.

Zgadzam się w pełnej rozciągłości, ale pod warunkiem, że znajdzie się autko z tzw. "pewnych" rąk.. a obecnie o to bardzo trudno.
Piter83pl
szukam i szukam i nie mogę znaleźć - jakie masz auto? i który rocznik i z jakim przebiegiem?
pozdr
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 16.02.2010 20:12

piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 16.02.2010 20:21

Nie kupuj z komisu, nie kupuj od cwaniaków i nie kupuj od kogoś kto ma auto 3 miesiące i odrzuć te najtańsze 20% z rocznika. Nie wierz w przebiegi rzędu 120 tyś w 10 letnim aucie z dieslem, lepiej wziąć takie z 2x większym ale ze sprawdzonym bo przynajmniej wiadomo co trzeba/wypada zrobić. Trudno jest znaleźć ładne auto, ale można przynajmniej zaoszczędzić sobie trochę czasu na oglądanie szrotów. A auto mam z '97 roku, 192 tyś przebiegu co wydaje się dość sporym przebiegiem na ten typ auta. Dodam że cena była normalna jak na to auto, a stan był zadowalający.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=259 ... c&start=15 - tu w połowie strony jest fotka
a tu na końcu dowód że stare też dobrze jeździ
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26443&start=60
:)
Pozdrawiam
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 16.02.2010 20:31

Te wszystkie samochody to są samochody typowo terenowe.
Jeżeli chcesz samochód tylko uterenowiony to popatrz :
Renault Scenic RX4, VW Sharan 4motion, Chrysler Pacifica.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone