Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 13.02.2010 18:37

maciek1956 napisał(a):Wady--trochę słaby silnik (1.9 d 129 KM). Auto jest też, jak dla mnie trochę małe, lubię większe.
Co mnie interesuje -- wygoda podróżowania, mocny silnik, napęd stały 4 x 4, raczej diesel, ale benzyny nie wykluczam. Auto 3, może 4-ro letnie
Moje typy---Volvo XC 90, BMW X5, Infiniti FX 35/50, Merc GLK, VW Touareg, Range Rover Sport ... Może coś jeszcze, jak z awaryjnością :?: Jakie są Wasze opinie o tych autach :?: Inne typy :?:
Nie wiem dlaczego, nigdy nawet nie siedziałem w nim, ale nie jestem zainteresowany Jeepem, nie podoba mi się. Chociaż, kto wie ... :D

Zacznę po kolei - XC90 - odradzam, bardzo awaryjny automat. Poza tym ogólnie awaryjna konstrukcja, a volvo nie jest tanie w serwisie.
Infiniti - jeździłem i auto jest japońskie, tzn. mimo że luksusowe, to środek jest bardziej plastikowy i mniej elegancki niż u europejskiej konkurencji. Bardzo kiepska widoczność do tyłu z tego co pamiętam. Nie ma diesla, za to benzyny są b.fajne. Generalnie niezły pomysł, pod warunkiem że znajdziesz fajny egzemplarz, który nie był w usa salvage albo czymś jeszcze gorszym.
Merc GLK - rozmiar Vitary, którą masz
Range Rover - bardzo drogi serwis, auto fajne ale serwis w razie awarii niesamowicie drogi, podobnie w przypadku Cayenne.
VW Touareg - moim zdaniem dość rozsądna propozycja, robiony od 2004 roku, duży wybór europejskich egzemplarzy, do tego serwis dobrze dostępny i względnie tani. Diesel 3.0 powinien być ok. Możesz wziąć też pod uwagę Q7, albo BMW X5.
A może Audi Allroad? Outback diesel? To nie SUV ale powinny sprostać Twoim wymaganiom.
Pozdrawiam
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 14.02.2010 11:14

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Każdy wyżej ma trochu racji...ale proszę!!! Tutaj dowiesz sie więcej!
http://www.jeepnieci.pl/testy_volvoxc90.html
http://www.jeepnieci.pl/testy_volvoxc60.html
http://www.jeepnieci.pl/testy_hondacrv.html
http://www.jeepnieci.pl/testy_mercedesglk.html
http://www.jeepnieci.pl/testy_mercedesml.html

Wybierz sobie coś dla siebie; tak jak ja 8)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.02.2010 12:20

Piter i Rapez-dzięki za kilka informacji, zaraz powchodzę w linki. :D
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 14.02.2010 19:23

nassau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 14.02.2010 21:51

Obejrzyj sobie to:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2010 08:23

nassau napisał(a):Obejrzyj sobie to:

Fajnie to wygląda.

Szkoda, że ten, którego dziś rano wypychałem z osiedla tak nie potrafi. :evil: :evil: :evil:

Mogę powiedzieć tylko tyle - duża, ciężka, nieporadna, nieprzystosowana
do zimowych warunków kanapa :evil: :evil: :evil:

Żeby nie to, ,że zatarasował cała uliczkę i musieliśmy się wszyscy zmobilizować,
to pewnie do wiosny by tam stał.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 15.02.2010 08:26

nassau Nie smieć proszę. Jeśli chcesz pomóc to napisz...nie podsyłaj linków do filmików. Doradz coś, itp...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.02.2010 09:08

rapez napisał(a):nassau Nie smieć proszę. Jeśli chcesz pomóc to napisz...nie podsyłaj linków do filmików. Doradz coś, itp...

Rapez, spoko, Nassau wyraźnie promuje Jeep'y i taki malusi filmik nikomu nie zaszkodzi przecież.
Co innego, jeśliby walił takie linki co drugi post.. :P

Czekam na dalsze sugestie, bo temat fajnie się rozwija.

Czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że na pewno muszę się danym "upatrzonym" modelem przejechać, podotykać, powąchać, położyć się z tyłu itp.

Defender niestety odpada, bo z wyczytanych przeze mnie relacji, opinii i opisów raczej średnio się nadaje do dalszych tras po asfalcie. Żal i szkoda, bo wizualnie bardzo mi się podoba...

Na razie więc Disco i Trooper i Terrano II są brane pod uwagę.
No i ewentualnie jakiś pickup w stylu Nissan Frontier.. :)
Ale czytam i czytam...
:P
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 15.02.2010 09:42

Janniko, pisałeś coś wcześniej o Hultaju Terracan
Miałem okazję pojeździć takim SUV-em - turbodiesel o pojemności 2,9 CRD, 140 KM. Generalnie bardzo przyjemne auto, dobrze się prowadzi po asfalcie. Owszem, można nim pojeździć po podmokłej łące, ale już nie w grząskim błocie i ciężkim terenie (bo jest to auto tylko uterenowione). Silnik jest konstrukcją Mercedesa. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony kulturą pracy (ale w końcu to CR) i bardzo dużą elastycznością. Turbina pompuje już od dolnego zakresu obrotów, nie trzeba się bawić w redukowanie biegów. Spalanie w mieście 10 l i powyżej, w trasie przy spokojnej jeździe tak do 120 km/h można zejść poniżej 8 l.
Koreańczyki są generalnie niedocenianymi samochodami, co oczywiście jest błędem szczególnie patrząc w kontekście coraz częstszych akcji serwisowych Japończyków. Terracan jest więc całkiem fajną za niewielkie pieniądze.
To tak na szybko moja SUBIEKTYWNA ocena.
nassau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 15.02.2010 10:17

weldon napisał(a):
nassau napisał(a):Obejrzyj sobie to:

Fajnie to wygląda.

Szkoda, że ten, którego dziś rano wypychałem z osiedla tak nie potrafi. :evil: :evil: :evil:

Mogę powiedzieć tylko tyle - duża, ciężka, nieporadna, nieprzystosowana
do zimowych warunków kanapa :evil: :evil: :evil:

Żeby nie to, ,że zatarasował cała uliczkę i musieliśmy się wszyscy zmobilizować,
to pewnie do wiosny by tam stał.

A jakiego wypychałeś, bo nie napisałeś
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.02.2010 10:18

Arek, dzięki wielkie za tę opinię.

Bardzo fajnie to określiłeś - uterenowiony - bo właśnie o taki nam chodzi... i tudzież rodzinno-podróżniczy.
Podmokła łąka i wyjechanie z koleiny śnieżnej - to są szczyty naszych "terenowych" oczekiwań.

PS
Jeśli takie zimy (jak np. dzisiaj w Krakowie) będą przewidywane na najbliższe lata, to chyba zmienimy autko jeszcze w tym roku. Może po wakacjach.. a może przed.. u nas to różnie bywa.
Co prawda Avensis Verso sprawuje się doskonale pod wieloma względami - bezawaryjności, śmigania po szosie, komfortu jazdy, kultury pracy silnika, przestrzeni bagażowej (super!), świetną klimatyzacją itp itd. .. pod każdym względem jest super... pod prawie każdym - zdecydowanie brakuje napędu 4x4!!!
Przed chwilą żona nie mogła przez 15 minut wyjechać spod domu, a mieszkamy w centrum Krakowa. Niestety naszych osiedlowych uliczek nikt nie odśnieża i nie ma zamiaru odśnieżać! No i masakra! Co śmieszne, nasz "wózek na zakupy", czyli Seicento z zaspami radzi sobie świetnie, prawie jak terenówka.. he he.. ale podobnie onegdaj było z Maluchem - radził sobie prawie z każdą zaspą...
:P
Ostatnio edytowano 15.02.2010 10:19 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
nassau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 15.02.2010 10:19

rapez napisał(a):nassau Nie smieć proszę. Jeśli chcesz pomóc to napisz...nie podsyłaj linków do filmików. Doradz coś, itp...

....ależ ja właśnie doradzam kolego. Jeepa doradzam :roll:
Ostatnio edytowano 15.02.2010 10:29 przez nassau, łącznie edytowano 1 raz
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.02.2010 10:20

Panowie, jeśli można zasugerować.. nie kłóćcie się.
Fajny wątek i fajnie się rozwija i każda sugestia jest mile widziana..
8) :P
nassau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 15.02.2010 10:28

A zobacz także jakie Jeep`y wytrzymałe
:lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2010 10:45

nassau napisał(a):A jakiego wypychałeś, bo nie napisałeś

Zielonego. Na drugi raz utnę sobie pogawedkę z kierowca i zrobię dokumentacjeę fotograficzną.

Dobra. Przeszło mi. Trochę inaczej wygląda teraz, jak już wiem, że małżonka,
bezpiecznie do Częstochowy dojechała.
Ale, ogólnie, to obciach. Almerką się poprzeciskałem przez zaspy jako pierwszy, a po drodze,
jakiś Fiat combi, ten cały Jeep do wypchnięcia.

Fajne te SUV'y i crossowery, ale tyle to ma wspólnego z terenem co mój SantaFe.
Duże, ciężkie i z zaspy trudno wypchnąć.

Ostatnia terenówka jaką miałem, której nic nie zatrzymało, to była Niva.
Jakieś sto lat temu. A teraz? Opony wielosezonowe, bo szkoda pieniędzy,
rury chromowane - szkoda zarysować, alufelgi, niski profil, skóra i podgrzewane fotele ...

Przepraszam za OT, ale trochę od rana miałem do czynienia z różnymi "terenówkami",
m.in. tym Jepem, więc się wyżalić/poskarżyć/odradzić chciałem.

pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone