Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 08.10.2010 12:30

Leszek Skupin napisał(a):Ktoś pytał jak sobie Terracan radzi w terenie :?: ;)

Radzi sobie... jeszcze jakby miał opony mud terrain :hearts:

Pozdrav :papa:

W takim warunkach jak na fotkach MT'ek nie wiele ci pomoze.
gdyby bylo bloto to juz bardziej.Mialem MTki w warnglerze ale jak nie jezdzisz w zawodach w trudnym terenie błoto itp],to raczej nie zaluj ze nie masz bo i tak tego nie wykorzystasz :wink: a za to zauwazysz jego mankamenty w jezdzie na codzień. Do takiego terenu jak na zdjeciach wystarczy ci szosówka,zwlaszcza kiedy robisz to okazjonalnie,co widac bo stanie auta i antenie na dachu :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2010 12:45

Obok była górka, do której ja nawet nie startowałem ze względu na opony natomiast kolega z Patrolem GR na mud terrainach wjechał bez zawahania.
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 08.10.2010 13:33

Leszek Skupin napisał(a):Obok była górka, do której ja nawet nie startowałem ze względu na opony natomiast kolega z Patrolem GR na mud terrainach wjechał bez zawahania.

nie jeden raz widzialem jak na zwyklych oponach potrafili dojechac dalej niz na terenowych. oczywiscie,wiele sie na to skladalo[auto,umiejetnosci kierowcy,udane podejscie no i chęć ]

wracajac do tematu,nie jechales bo bales sie pewnie o auto[zrozumiale jesli jezdzisz nim na codzień i jesli sporo cie kosztował] , ale sam na wlasnej skorze przekonalem sie ze mozna przejechac cos co wydaje sie nie do przejechania.

testowałem rożne opony w 4x4 i naprawde MT do lekkiego offroadu nie jest konieczny.[chyba ze to bloto lub kopny snieg]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2010 13:40

Na pewno masz rację, ale kolega tam próbował na zwykłych szosówkach podjechać i nie dał rady a założył MTki i poszedł jak przecinak :? to gdzie jest haczyk :?:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.10.2010 13:49

Leszek Skupin napisał(a):... gdzie jest haczyk :?:

Zmienialiście tam koła? 8O

No to haczyk tkwi w ... podnośniku. :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2010 13:57

Dowcipnyś jak zwykle :lol:

Nie, nie zmieniał tam kół ;) próbował podjeżdżać wcześniej kilka dni przed zmianą i teraz ze mną już po wymianie kół.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.10.2010 14:01

Gdzieś już widziałem tego Patrola ...

Jakiś Hultaj go z piasku na sznurku wyciągał ... :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2010 14:03

Nie Patrola tylko LandCruisera ;) i nie zielonego tylko czerwonego :P ;)

Obrazek

;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.10.2010 14:07

Bo mi się wszystko z Zielonym kojarzy ... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2010 14:08

anakin napisał(a):Mam pytanie do fachowców w tej dziedzinie.
Mianowicie interesuje mnie Suzuki Vitara XL7.....
Mógłby mi ktoś udzielić kilku informacji w zakresie eksploatacji tego samochodu???
Chodzi mi generalnie o awaryjność.....dostępność ( i cenę oczywiści) podstawowych części...
Zaznaczam,że nigdy nie miałem......nigdy nawet nie jeżdziłem :cry: terenowym samochodem,więc moje "pojęcie' o nich jest żadne! :roll:
Zainteresowałem się tym modelem głównie ze względu na jego gabaryty.....
Z góry dziękuję. :oczko_usmiech:

Kolega miał takie cóś, jeźdźił do serwisu co 15tyś i nie narzekał, jedynym mankamentem było ogrzewanie. Przełączanie temperatury na panelu było co jeden stopień i to było uciążliwe ponieważ np 22st było chłodno a po zmianie na 23st już się gotowaliśmy.
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 08.10.2010 14:45

Leszek Skupin napisał(a):Na pewno masz rację, ale kolega tam próbował na zwykłych szosówkach podjechać i nie dał rady a założył MTki i poszedł jak przecinak :? to gdzie jest haczyk :?:

czasem jest tak ze jak pierwszym razem staniesz w polowie gory i spróbujesz raz jeszcze czy drugi to tym samym autem i na tych samych oponach i wyjedziesz jak przecinak [sensu niby nie ma a jednak jest i na tym wlasnie polega offroad]
takich 'paradoksów' jest pelno np taki

niva oczywiscie bardzo dobrze radzi sobie w terenie[tyle ze jest licha jakosciowo],ale mysle ze jechala na swoich standartowych oponach [cos ala AT z naciskiem na szose]
MT'k nie daje pewnego patentu na wyjechanie pod gore np.po szutrze, czesto umozliwia natomiast jazde w blocie gdzie zwykla opona momentalnie sie oblepi.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2010 15:16

Qurde spróbowałbym tamtej górki ale kumpel tym Patrolem się zsuwał z niej trzymając nogę na hamulcu mając założone właśnie MT'ki :? Stracha mam, że się przewrócę :o tym swoim.... :?
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 08.10.2010 16:10

Leszek Skupin napisał(a):Qurde spróbowałbym tamtej górki ale kumpel tym Patrolem się zsuwał z niej trzymając nogę na hamulcu mając założone właśnie MT'ki :? Stracha mam, że się przewrócę :o tym swoim.... :?

no i sam widzisz o co chodzi :wink: .po załozeniu MT'ka nic sie nie zmieni w twoim wypadku.zmieni sie wtedy kiedy kupisz sobie 2gie do upalania w terenie.wiem bo sam przez to przechodziłem :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.10.2010 11:35

Mówisz żeby spróbować :?: :roll:...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2010 11:39

Jak sie nie przewrócisz, to sie nie nauczysz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę! - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone