Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.09.2010 09:13

Mam pytanie do fachowców w tej dziedzinie.
Mianowicie interesuje mnie Suzuki Vitara XL7.....
Mógłby mi ktoś udzielić kilku informacji w zakresie eksploatacji tego samochodu???
Chodzi mi generalnie o awaryjność.....dostępność ( i cenę oczywiści) podstawowych części...
Zaznaczam,że nigdy nie miałem......nigdy nawet nie jeżdziłem :cry: terenowym samochodem,więc moje "pojęcie' o nich jest żadne! :roll:
Zainteresowałem się tym modelem głównie ze względu na jego gabaryty.....
Z góry dziękuję. :oczko_usmiech:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.09.2010 09:55

Nie mam XL7, tylko Grand, ale kilka słów napiszę--
Awaryjność -- po wykruszenia się g... z okresu wieku dziecinnego, nie wiem co to awaryjność. Dopadło mnie klika chorób początkowego okresu produkcji, a to źle zamocowana jakaś rurka turbiny, a to inna rurka, która mogła spowodować pożar.
Wygoda podróży--jestem "kawał chłopa", jadę wygodne, co w niewielu autach jest możliwe. Mam też uszkodzony kręgosłup i kolano, a tym autem jestem w stanie przejechać ok 1200 km bez odpoczynku. To dla mnie bardzo dobry wynik.
Ceny części zamiennych--wymieniałem tylko to co wynikało z przebiegu, klocki, oleje, filtry oraz tarcze przednie. Ceny--do przyjęcia, nawet w serwisie ASO. Na szybko trudno znaleźć odpowiedni zamiennik np wspomnianych tarczy, a musiałem je wymieniać już po przebiegu trochę ponad 50 tys km, to podobno norma w większości podobnych aut.
Spalanie--nie liczę dokładnie, pali tyle ile musi i już, całe szczęście nie są to jakieś odstraszające dane. Z rozmów z klientami, wiem, że pali zdecydowanie mniej niż np CRV czy RAV 4. Z pudłem ok 9-9.5 l, bez pudła spada do ok 8.5 l, wg ostatnich pomiarów.
XL 7 to większe auto z większym motorem, dane więc będą inne, ale mi chodzi o przybliżenie auta Suzuki.
XL7 to jeden z tych, który w przyszłości i mnie interesuje, a to głównie z powodu wielkości i tego, że nie mam zastrzeżeń do jakości Suzuki.

Ps--dosyć głośno pracuje przednie zawieszenie, jakieś stuki z niego dochodzą, a luzów nie ma, wszystko powymieniane, tak na wszelki wypadek, pod koniec gwarancji. Fachowcy i użytkownicy, moi klienci, potwierdzają taką pracę zawieszenia
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.09.2010 10:11

Dzięki! :D
Generalnie,jak już mówiłem interesuję się tym modelem ze względu na jego rozmiary.Cieszy mnie,że jako użytkownik tej marki nie masz do niej zastrzeżeń.Oczywistym jest,że auto takie musi swoje "zjeść" i nie łudzę się,że spalanie jest niewielkie......Komfort jazdy jest też bardzo ważny,tym bardziej,że............mam identyczne dolegliwości co Ty! :lol:
A powiedz mi..Jak Suzuki "toleruje" gaz? Czy jest w ogóle sens rozważanie montażu instalacji gazowej?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.09.2010 10:29

Nikt z moich znajomych czy klientów nie jeździ tym autem na gazie.
Ja mam diesla, w przyszłości raczej przejdę na benzynę, pasuje mi motor 3 l. Właśnie ten diesel to moje jedyne zastrzeżenie do tego auta, silnik powinien być mocniejszy. 1.9 i 129 KM to trochę mało, jak dla mnie, chociaż po odpowiednim wyczuciu możliwości, da się jechać "odpowiednio" do sytuacji.
Podobno też koła 16 zapewniają większy komfort niż 17, nie wiem, nie miałem okazji pojeździć na 17-kach.
Stały napęd 4x4 zapewnia wyśmienite trzymanie drogi, bardzo przydatne zimą. Ja nie żałuję, że nie mam możliwości wyłączenia tego napędu.
Drogami typowo terenowymi nie jeżdżę, ale reduktor kilka razy był w użyciu, robi z tego autka niezłą terenówkę.
Fachowcy w serwisie zdecydowanie odradzali "czipa", nawet przez nich zakładanego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2010 16:45

anakin napisał(a):Dzięki! :D
Generalnie,jak już mówiłem interesuję się tym modelem ze względu na jego rozmiary.Cieszy mnie,że jako użytkownik tej marki nie masz do niej zastrzeżeń.Oczywistym jest,że auto takie musi swoje "zjeść" i nie łudzę się,że spalanie jest niewielkie......Komfort jazdy jest też bardzo ważny,tym bardziej,że............mam identyczne dolegliwości co Ty! :lol:
A powiedz mi..Jak Suzuki "toleruje" gaz? Czy jest w ogóle sens rozważanie montażu instalacji gazowej?

Jeździłem takim autem 2,5V6 pięć lat, wprawdzie nie XL lecz zwykłym, ale cóż dla Ciebie znaczy opinia Buraka. Prawda.
Żeby do takiego silnika wsadzać gaz to dopiero trzeba być ..... .
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 04.09.2010 13:47

W niektórych subkulturach zagazowana Bmka 7 lub Calibra to normalka a co dopiero Suzuki :D
Joł ziomale :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.09.2010 13:54

To ja napisał(a):Jeździłem takim autem 2,5V6 pięć lat, wprawdzie nie XL lecz zwykłym, ale cóż dla Ciebie znaczy opinia Buraka. Prawda.

Masz kurewskie tendencje do prowokowania innych! :evil:
Odpuść lepiej.. :evil:
ps.
I nigdzie nie napisałem,że nie interesują mnie opinie..........buraków! :wink: To tak gwoli ścisłości..
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 04.09.2010 14:11

anakin napisał(a):
To ja napisał(a):Jeździłem takim autem 2,5V6 pięć lat, wprawdzie nie XL lecz zwykłym, ale cóż dla Ciebie znaczy opinia Buraka. Prawda.

ps.
I nigdzie nie napisałem,że nie interesują mnie opinie..........buraków! :wink: To tak gwoli ścisłości..

Oj rycerzowi Jedi puszczają nerwy 8O

Nie ma emocji, jest spokój
Nie ma ignorancji jest wiedza
Nie ma pasji, jest pogoda ducha
Nie ma śmierci, jest Moc

http://jediorder.pl/index.php?nr=2

:lol: :lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2010 16:01

jasio napisał(a):W niektórych subkulturach zagazowana Bmka 7 lub Calibra to normalka a co dopiero Suzuki :D
Joł ziomale :lol:

Jak już ktoś tu napisał:
Gość który kupił samochód powszechnie uważany za prestiżowy z dużym silnikiem benzynowym powiedzmy 2.0,2.4,3.2 lub większym. Podziw rodziny, przyjaciół, znajomych. Zazdrość kolegów i koleżanek w pracy.
On po miesiącu jazdy dochodzi do wniosku, chla jak Smok Wawelski, drogo i zakłada gaz. Kwas jak z Polski do Chorwacji.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.09.2010 19:12

jasio napisał(a):
anakin napisał(a):

ps.

Oj rycerzowi Jedi puszczają nerwy 8O

Nie ma emocji, jest spokój
Nie ma ignorancji jest wiedza
Nie ma pasji, jest pogoda ducha
Nie ma śmierci, jest Moc

http://jediorder.pl/index.php?nr=2

:lol: :lol: :lol: :lol:

A czytałeś pkt 1.15 tego........."statutu" :?:

1.15. Rzucanie fałszywych podejrzeń na członków Zakonu nie będzie tolerowane.

:oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 13.09.2010 23:32

anakin napisał(a):Dzięki! :D

Znajomy miał xl7 jeszcze w budzie poprzedniej grand vitary miał sekwencje (oczywiście odpowiedni reduktor wtryski itp ) wszystko było ok , także śmiało możesz zakupić taka vitarkę z myślą o lpg no chyba ze masz jakieś kompleksy na punkcie lpg tak jak co po niektórzy :P albo po prostu stać cię płacić za 100 km ok 60zł zamiast 30zł ( to nie był sarkazm ... )
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 13.09.2010 23:35

Zobaczcie to coś pięknego :)
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 15.09.2010 19:58

anakin napisał(a):Mam pytanie do fachowców w tej dziedzinie.
Mianowicie interesuje mnie Suzuki Vitara XL7.....
Mógłby mi ktoś udzielić kilku informacji w zakresie eksploatacji tego samochodu???

To chyba nie najlepsze miejsce na te pytania.
www.suzukiklub.pl
www.klubsuzuki.pl
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 16.09.2010 11:25

Zobaczcie lepiej to. Świetne tłumaczenie
!
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2010 12:15

Ktoś pytał jak sobie Terracan radzi w terenie :?: ;)

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5.
Obrazek

6.
Obrazek

Zdjęcia robione wieczorem za to wyszły bardzo dynamicznie ;)

Radzi sobie... jeszcze jakby miał opony mud terrain :hearts:

Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę! - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone