Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 17.07.2010 09:50

Serce w pasy napisał(a):
zonatyfacet1 napisał(a):To i tak dobrze, że Jeepa nie kupiłeś. Wrażenia z jazdy mniamniuśne, ale wydatki też.

Znasz się na drzewach?

Chyba tak. Mój daleki przodek na nie wchodził :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2010 09:58

To bądź pozdrowiony
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 17.07.2010 10:05

Serce w pasy napisał(a):To bądź pozdrowiony

Wzajemnie :D

PS.
Robię Ci ten nowy stadion :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.08.2010 11:23

A właśnie :D Pietro_misio kupił Nissana Patrola ale jak mu krzyknęli w serwisie 2000 za przegląd to se manuale ściągnął i powiedział, że zrobi to sam :D za 500 zł z materiałami :D

Pozdrav :papa:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 04.08.2010 13:04

leszek chyba sie troszke mylisz co do serwisu :)
Jesli to stary model to moze sie zmiesci, jesli nowy to:
Filtr Paliwa do wydatek rzedu 250 pln, zamiennik,
7l oleju po 40 pln 280 pln. wiec po prostu troche przesadzacie ze tak tanio.
Bo to podstawy, jesli trzeby wymienic amortyzator wraz z kolumna, to juz nie koszt 200 pln, bo fakt na szrocie to sobie mozesz kupic ale nigdy nie jestes pewny co to jest.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.08.2010 22:51

Jeśli już to bardzo niewiele ;) w serwisie mi powiedzieli 1150 zł za części do rozrządu a ja je kupiłem za 745 (dokładnie te same części, które proponowali mi w serwisie) :sm: 4 paczki piechotą nie chodzą a wymianę tego i sprawdzenie geometrii wraz z ustawieniem miałem ok 350 zł ;) wymiana oleju 2x4l bańki + filtr oleju, powietrza i dolanie jakichś pozostałych... 350 zł ;) da się przeżyć... to naprawdę niedrogo jak na tych gabarytów auto ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.08.2010 06:09

Sprawdzałeś przed wyjazdem koło zapasowe?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.08.2010 09:13

Jest :lol: dam radę na nim na pewno dojechać do kapciarza ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.08.2010 10:30

Leszek Skupin napisał(a):Jest :lol: dam radę na nim na pewno dojechać do kapciarza ;)

Nie o to się pytam.

W sierpniu zeszłego roku go ściągałem, przed wyjazdem
Poszło zupełnie bez problemu. Tydzień temu złapałem gumę i,
przy odkręcaniu, tą cholerną śrubę sobie ukręciłem.

Ciężko się jeździ z tymi sankami do zapasu podwieszonymi na lince holowniczej. :lol:
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 20.08.2010 08:14

To tak jak mój Grand Cherokee, żeby było w nim cicho, to poszło w pół roku 7 koła na zawieszenie i różne elementy napędu + oponki.
Z CRO wróciłem, Jeep nie zawiódł, ale na autostrady to sie to autko nie nadaje. W teren super, ale po szosie wolę płaskaczem.
Jednak na zimę bym się nie zamienił :lol:
KOCHAR1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOCHAR1 » 20.08.2010 18:43

Leszek Skupin napisał(a): w serwisie mi powiedzieli 1150 zł za części do rozrządu a ja je kupiłem za 745 (dokładnie te same części, które proponowali mi w serwisie)

Raczej podobne chyba że je kupiłeś poza serwisem :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.08.2010 18:48

Gwoli ścisłości, to Leszek właśnie testuje swój nowy pojazd na drogach i bezdrożach Europy i Cro,
więc nie spodziewajcie się, że zbyt szybko zajmie stanowisko ... :D
KOCHAR1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOCHAR1 » 20.08.2010 18:53

weldon napisał(a):Gwoli ścisłości, to Leszek właśnie testuje swój nowy pojazd na drogach i bezdrożach Europy i Cro,
więc nie spodziewajcie się, że zbyt szybko zajmie stanowisko ... :D

Kurcze ja to mam pecha :lol:
Jeffrey
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeffrey » 20.08.2010 23:51

Kup nowy.

Taaaa i za rok spróbuj usnąć ze świadomością ze straciłes kilkadziesiąt tysięcy złotych tylko dlatego że miałes kaprys na nowe auto...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 22.08.2010 06:16

Ale czadzicie chłopaki!
Przygrzało was południowe słoneczko czy co?!
:devil:

Myśmy wczoraj wrócili z wojaży.. no, może nie aż takich wielkich wojaży, ale zawsze to zaliczone kilka górek bałkańskich.
Tym razem śmignęliśmy z Grecji do Czarnogóry przez Tiranę, czyli: Sarti (Halkidiki) - Florina - Bitola - Ohrid - Tirana - Skoder - Ulcinj.
No i po raz kolejny zatęskniłem za 4x4 !!! :sm:
Cóż za piękna przeprawa szczytami. Z tęsknotą spoglądałem na wspaniałe boczne strome kamieniste dróżki, gdzie niestety nasza Avesrja nie ma szans.
Autko nasze, Avensis Vesro 2004r, pięknie się sprawowało, zero problemów, super comfort, świetna klima, płynie po trasie, nieźle sobie daje radę pod bardzo strome górki, ale.. no właśnie... takie sobie ale..
Powoli acz stanowczo dojrzewamy do 4x4.. ale wciąż jeszcze zalega nam kilka innych wydatków...
myślę, że po remoncie kuchni i łazienki (jeśli tylko nie trafi się nam "okazja" do zmiany mieszkania na większe) przyjdzie czas na jakiegoś "łunochoda" czy "łazika"!
Curde! Jakie fajne Land Crusery widziałem...

Co do kwestii "stare - nowe"... hm.. ? To chyba kwestia gustu i oczekiwań.
Po posiadaniu kilku starcy autek i potem po zakupieniu w miarę nowego autka (nasza Averjsa miała niewiele ponad 4 lata i 106 tyś, cy było potwierdzone w serwisie, bo była od początku do końca serwisowana tam, gdzie zakupiona), stwierdzić mogę, że pomimo ogromnego sentymentu do starych pojazdów, dziś wybrałbym raczej nowe autko, nawet pomimo naciapania elektroniką.
Ja się nie znam na mechanice i nawet w maluchu nic nie potrafiłbym zrobić, więc i tak i tak jesteśmy skazani na assistanse, więc wolę mieć komfort jazdy i umiarkowaną pewność bezawaryjności.

pzodro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę! - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone