Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.05.2010 05:56

Bez jaj!
Bez Skype i Blutotha?!
Co to za przyjemność?!..
:evil:

BB84
Ten dostawczy WV LT 4x4 - to jest to!!!
Naszym marzeniem było coś podobnego, ale na bazie T5 ..
Jednak, kurde molek, ceny T5 są zaporowe.. i mało jest 4x4 .. :cry:
T4 trudno znaleźć niewyrypaną, a jam nie mechanik i za wiele sam nie umiem przy autku zrobić, no i trochę byłoby straszno w teren się wypuszczać..
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 30.05.2010 14:16

janniko napisał(a):Bez jaj!
Bez Skype i Blutotha?!
Co to za przyjemność?!..
:evil:

BB84
Ten dostawczy WV LT 4x4 - to jest to!!!
Naszym marzeniem było coś podobnego, ale na bazie T5 ..
Jednak, kurde molek, ceny T5 są zaporowe.. i mało jest 4x4 .. :cry:
T4 trudno znaleźć niewyrypaną, a jam nie mechanik i za wiele sam nie umiem przy autku zrobić, no i trochę byłoby straszno w teren się wypuszczać..

Dokładnie niestety kasa kasa jeszcze raz kasa... :/
Ja powoli dojrzewam do pomysłu nissan xtrial ok 2002r tylko 2.0 benzyna z lpg ( odpada problem wtrysków, turbina no i benzyne latwiej znalezć z małym przebiegiem to taka moja filozofia ... diesel tylko nowy albo z bardzo pewnych rąk ) + spreżyny king springa 2" opony AT mysle ze by mi wystarczył do exploracji miejsc ktore dla zwyklej osobówki sa nie dostepne tylko ten brak reduktora... Duster ma specjalnie krótką 1 noo uczeń przerósł "mistrza" ;)
tutaj x na oponoach AT troche wiekszych odrazu lepiej wyglada ;)
http://www.runboard.com/baustralianxtrail.t125917

Atu zdaje się z lekkim liftem
http://media.photobucket.com/image/xtri ... 6_0350.jpg

tutaj lekki łofrołdzik

Ja mam takie przemyślenie po1 Widziałem na Ukrainie gdzie dojeżdżają łady w górach i w Rumuni gdzie można spotkać Dacie załadowaną owcami ;) i do tej pory nie mogę sobie wyobrazić jak one tam wjechały... więc ja X-trialem też wjadę heheh ;)
po2 Za niedługo pojezdzić będzie można jedynie w Mongoli względnie w Albanii bo wszedzie bedą strzelać do niesfornych kierowców albo poprostu bedzie asfalt ;) ( to jest dyskusja na inny temat bo zdania sa tu podzielone ;) )
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2010 16:02

bb84 napisał(a):... można spotkać Dacie załadowaną owcami ;) i do tej pory nie mogę sobie wyobrazić jak one tam wjechały... więc ja X-trialem też wjadę heheh ...

Kup Logana. W zasadzie to to samo, co Quashquai :wink:
Trochę budą się różnią :D

Janku, ja cię bardzo przepraszam, ale jakoś sam mnie zapędziłeś w kozi róg.
Ty nie chcesz Terrano II, z tej prostej przyczyny, że ty potrzebowałeś samochód duży.
Jakiegoś zaćmienia dostałem., że go do Terracana porównywałem, a sam przecież omal go nie kupiłem szukając małego suv'a.
Ty chcesz wybrać pomiędzy Terracanem, a Patrolem. O, takim

Obrazek

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale prowadziłem i jedną ręką pstrykałem,
a droga wzdłuż warszawskiego ZOO jest niezłą próba stabilizacji aparatu :D
Ten widok przypomniał mi o tym modelu.

Niemniej, Patrol - tak. Terracan - jak najbardziej, Terrano II - książę krawężników i warszawskich ulic,
raczej nie spełnia twoich kryteriów.

Pozdrawiam
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 30.05.2010 19:21

bb84 napisał(a):
weldon napisał(a):
bb84 napisał(a):... można spotkać Dacie załadowaną owcami ;) i do tej pory nie mogę sobie wyobrazić jak one tam wjechały... więc ja X-trialem też wjadę heheh ...

Kup Logana. W zasadzie to to samo, co Quashquai :wink:
Trochę budą się różnią :D

Janku, ja cię bardzo przepraszam, ale jakoś sam mnie zapędziłeś w kozi róg.
Ty nie chcesz Terrano II, z tej prostej przyczyny, że ty potrzebowałeś samochód duży.
Jakiegoś zaćmienia dostałem., że go do Terracana porównywałem, a sam przecież omal go nie kupiłem szukając małego suv'a.
Ty chcesz wybrać pomiędzy Terracanem, a Patrolem. O, takim

Obrazek

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale prowadziłem i jedną ręką pstrykałem,
a droga wzdłuż warszawskiego ZOO jest niezłą próba stabilizacji aparatu :D
Ten widok przypomniał mi o tym modelu.

Niemniej, Patrol - tak. Terracan - jak najbardziej, Terrano II - książę krawężników i warszawskich ulic,
raczej nie spełnia twoich kryteriów.

Pozdrawiam

Sory ale terrano II i krawężniki?? przeciez to ma ramę , sztywny most , dołaczany na sztywno napęd , w wersji 5d ogromny bagażnik wazy prawie 2 tony ... Jak najbardziej samochod poruwnywalny z terracanem a jesli chodzi o scisłosc to przewyzszajacy go parametrami terenowymi - kąty prześwit itp... ( ta sama budowa, rama zawias napęd, prawie identyczne wymiary ) Patrol to inna liga jesli chodzi o wymiary też , niestety jest powolny paliwożerny , ciężki jak słoń , i super spisuje nawet w cieżkim terenie ... wady ? silnik 3.0 diesel bardzo awaryjny zwlaszcza te z pierwszej produkcji no i prowadzenie nawet troce nie przypomina tego z osobówki ( pisze o tej generacji ze zdjęcia )

ps mówisz chyba o dusterze?? faktycznie ma naped i pewne rozwiazania zawieszenia z x triala.

Terrano II
Kąt natarcia - 32,5 kąt zejścia- 26 kąt rampowy- 25
Wymiary: dł./szer./wys. (cm) 472/175,5/181

Terracan
Kąt natarcia - 30 kąt zejscia- 25 kąt rampowy -22

To są dość spore róznice na kozyść terranoII . zresztą gołym okiem widać ze on wyżej stoi ...
Ostatnio edytowano 30.05.2010 19:37 przez bb84, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2010 19:32

Spoko bb84 :D

Dlatego namawiam ich na Terracana :mrgreen:

A x-trail to malutki. Do mojego podobny. Ten nowszy, jak tak patrzę, jak stoi koło mojego,
to troszkę dupkę ma dłuższą.
A ono potrzebują coś do i do jeżdżenia i do spania i do transportu materiałów budowlanych.

Zresztą czytałeś, janniko, przy takim wyborze, wprowadził trzecią wersję
- nie może się zdecydować i kupuje sobie bilet na pociąg :lool:

Kuszetkę :lol:
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 30.05.2010 19:42

weldon napisał(a):Spoko bb84 :D

Dlatego namawiam ich na Terracana :mrgreen:

A x-trail to malutki. Do mojego podobny. Ten nowszy, jak tak patrzę, jak stoi koło mojego,
to troszkę dupkę ma dłuższą.
A ono potrzebują coś do i do jeżdżenia i do spania i do transportu materiałów budowlanych.

Zresztą czytałeś, janniko, przy takim wyborze, wprowadził trzecią wersję
- nie może się zdecydować i kupuje sobie bilet na pociąg :lool:

Kuszetkę :lol:

hehe ciężko się zdecydować coś o tym wiem ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 19:57

Eee tam ciężko, trzeba poprostu kupić to co się podoba. Bo nie wyobrażam sobie, żeby wsiadać codziennie rano przez kilka lat do czegoś co Ci się nie będzie podobało, bo bym chyba szalał.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2010 20:01

Serce w pasy napisał(a):Eee tam ciężko, trzeba poprostu kupić to co się podoba.

Sęk w tym, że każdemu z nas podoba się co innego, i Janniko nie może się zdecydować :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 20:04

ano tak. To może niech zrobi losowanie
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2010 20:05

Ankietę zróbmy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 20:09

O i to jest myśl, trzeba to oblać chodź do baru Pan Janusz już polał
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 30.05.2010 20:25

Roksa_ napisał(a):
Monte Christo napisał(a):W zyciu nie kupilbym auta ktore ma 8lat i napet staly 4x4.
Inna sprawa gdy ma max 2 lata i wtedy jest serwisowane bo kazdemu zalezy na gwaracji.

O a my kupiliśmy i miało dokładnie 8 lat. Dwa lata jeździmy i żadnych problemów. Kupiony przy stanie licznika ok 91 tys.km. Wymieniliśmy tylko pasek. Model? Audi TT.... i w ogóle nam nie zależało na gwarancji, więc nie pisz, że każdemu na tym zależy. Dodam jeszcze, ze kupiony był w Niemczech.

A do tego wszystkiego sprawdził się znakomicie jako auto campingowe przy wyjeździe do Cro rok temu ;)

Roksi..tu piszemy o terenowych autach, a nie o autach do sklepu po soczek jeszcze w szpilkach ;) Pozdrawiam cie serdecznie.

Janniko 30tysiakow to za malo, na to co chcesz kupic.
30k pln to X-trail 2002, lub vitara. z tych dwoch to wolalbym X-a.
Zapewniam cie wjedziesz z cala rodzina tak gdzie bedziesz chcial. Jak cos to pytaj. Odpowiem w sprawach tego pierwszego.
Ostatnio edytowano 30.05.2010 20:32 przez Monte Christo, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2010 20:27

Monte Christo napisał(a):...po soczek jeszcze w szpilkach ...

Janniko w szpilkach ... :?

To mogłoby być ciekawe doświadczenie ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 20:32

A na lusterko różowe, pluszowe kostki do gry.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.05.2010 21:11

weldon napisał(a):Sęk w tym, że każdemu z nas podoba się co innego, i Janniko nie może się zdecydować :D :D :D

Już się zdecydowałem!
Wybieram szpilki!
Różowe kostki i lusterko zostawiam dla Serca i Weldona (niech sami się zadecydują kto co dostanie.. jeden lusterko, drugi różowe kostki)

:sm:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę! - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone