Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 22.05.2010 16:17

Leszku
A co myślisz (jednak) o Terrano II?
Ostatnio widuję kilka takich w sąsiedztwie, jednego z właścicieli trochę podpytałem (jest b. zadowolony).
Ogólnie b. fajne autko, jak na ten przedział cena-rocznik-wydajność-jakość-itp.
:wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.05.2010 09:40

Ostatnio widziałem Terracana z 2002 roku z przebiegiem prawie 500 kkm i dopiero przy tym przebiegu człowiek robił coś przy zawieszeniu 8O :!: pierwszy raz. ale tłukł ok 60 kkm rocznie :!: musiał zdrowo zapieprzać :!: z silnikiem cisza. Sam już kuźwa nie wiem. Sprawdzałem ceny Pajero.... ten rocznik to prawie 2 razy tyle co za Terracana :!: :( odpada. Więc albo Terracan albo ..... nic :(
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.05.2010 10:52

Leszek Skupin napisał(a):... Sprawdzałem ceny Pajero.... ten rocznik to prawie 2 razy tyle co za Terracana :!: :( odpada. Więc albo Terracan albo ..... nic :([/color][/i][/b]

No niestety.. Pejero piękne i fajne, ale kupę kasy..

Czyli rozumiem, że Nissan Terano II nijak ci nie podchodzi..
A mi się podoba..
My z kolei bierzemy te dwie opcje: albo Terracan albo Terrano II.. albo nic... czyli de facto 3 opcje.
pozdro
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2010 11:26

Janniko, w sumie, to ciekawe porównanie, hiszpańskiej produkcji, ze słabym silnikiem,
z takimi sobie właściwościami jazdy w terenie i na szosie, marnie wykończonej i ... starej, jak również tak sobie ocenianej, przez użytkowników,
z, jedną z niewielu już, oryginalną konstrukcją na sztywnej ramie,
o silniku zapewniającym niezły moment obrotowy, samochodem bardzo pakownym i pojemnym,
dobrze sprawującym się zarówno na szosie, jak i w terenie.
Terracan jest w prostej linii spadkobiercą Pajero, a jedyną jego poważną wadą, jest ten nieszczęśliwy gril z przodu :D
Natomiast ten "Nissan" jest to zwykły Ford produkowany, na odczepnego, w hiszpańskich fabrykach.
Hiszpańska fabryka, konstrukcja amerykańska, silniki ? diabli wiedza, wykończenie - amerykańskie plastiki.
Gdyby nie ekonomika, to już lepszy byłby Maverick, ale są tylko na benzynie,
a takim to ani po szosie (spalanie), ani w teren (moment obrotowy).

Pozdrawiam
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 23.05.2010 17:24

Myslałem, że to pompa w baku niestety TEREK jej ma i szkoda bo to byloby najprostsze rozwiazanie.
Szukałem w sieci tego tematu i wszędzie powtarzał się motyw wymiany tej pompy

Ale...
Oddałem pompe do regeneracji.
Własciwie była ok wiec tylko wymienili gumki, uszczelki itp
Do tego filtr paliwa (był nowy ale tylko tu było mieszane w ukladzie)

I... działa :o

Co do ASO, oddawałem do Kobyłki - NIE POLECAM TEGO WARSZTATU !!!
A niestety (niestety po chetnie bym sie wybrał) do Buska dla mnie za daleko.
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 23.05.2010 17:36

Leszek Skupin napisał(a):Ostatnio widziałem Terracana z 2002 roku z przebiegiem prawie 500 kkm i dopiero przy tym przebiegu człowiek robił coś przy zawieszeniu 8O

[...]

: z silnikiem cisza. (

No bez przesady, w zawieszeniu jest co robić np łaczniki wytrzymują około 50 tys km ale na szczescie tanie są (przód 65 zł, tył 35 zł - w oryginale w TOP SERWISIE)
Ale to prawda, że reszta trzyma sie wysmienicie. Przy przegladzie w tym roku po raz pierwszy wymieniałem swożeń w przedni zawieszeniu :D

Mój silnik też jest ok. Czasami pojawiaja sie problemy z wtryskami. Ale to zwykle przy tankowaniu po taniosci słabego paliwa i stawianiu na dlużej auta w domu (słabe paliwo powoduje korodowanie popy i opilki rozwalają cały układ paliwowy) Więc wcale sie nie dziwie, że ten gość z tym duzym przebiegiem miał spokój. Często jeżdzone auta maja regularnie płukana pompe :lol:

Pozdrawiam
Irek R.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2010 17:53

Moim skromnym zdaniem, jeśli samochód jest mało popularny(a Terracan do nich należy) to dla mnie od razu odpada ze względu na słabą dostępność części zamiennych oraz brak znaomości tematu wśród nieautoryzowanych mechaników, a niekiedy trzeba z takich skorzystać.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.05.2010 18:58

No to dzięki za wyjaśnienie z tym Terrano i Terracanem!
To dla mnie ważna info. Jakoś wydawało mi się, że skoro Nissan, to lepszy od Hunday.. ale widać pozory mylą.. :)

A co do tego, że auto rzadkie ma drogi serwis to nie do końca tak jest. My mamy Avensis Verso 2004r i jest to dość rzadki samochód (nie wiele ma wspólnego z Avensis.. w kwestii części), ale praktycznie na wszystko można załatwić zamienniki w zupełnie znośnych cenach, ale poza tym, na razie u nas się od półtorej roku jeszcze nic nie zepsuło, a tarcze i klocki to w zupełnie przeciętnej cenie.
Jedyne co, to katalizator .. nie ma zamienników. Tak to skubańcy wymyślili, że trudno jest obejść. Ale to już inna pieprzona ekologiczna unijna sprawa, którą trudno zaliczać do dostępności części.. Można jednak zrobić tzw. oszukiwicza i jest OK.

pzodro
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2010 19:15

janniko napisał(a):A co do tego, że auto rzadkie ma drogi serwis to nie do końca tak jest.

Też się z tym zgadzam.
W swoim wymieniłem świece, zregenerowałem wtryski, zmieniłem siłownik sprzęgła i,
mimo, że samochód mało popularny i, w dodatku jeszcze - nietypowy jak na tak mało popularne autko,
to dopiero na komplecie sprzęgła (tarcza, łożysko, docisk) musiałem oprzeć się na oryginałach.
I tak źle nie wyszło. Jeszcze mi mechanik rabat wywalczył.
Ponieważ poszło mi łożysko, pewnie mógłbym tylko tę część szukać,
ale, patrząc po cenach, dużo bym nie zaoszczędził.
Teraz mam wszystko nówka.

Irko, ponieważ ty się w koło szlachetnego grodu kręcisz ;), jak widzę, to omijaj Heroldów.
Tyle, co chcieli za regenerację wtrysków, to ja mniej za wszystkie w/wymienione rzeczy dałem.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2010 19:25

No ale ty w stolycy mieszkasz, to się nie liczy :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2010 19:37

Serce w pasy napisał(a):No ale ty w stolycy mieszkasz, to się nie liczy :D

Inter Cars'a albo BHMD znajdziesz pewnie i u siebie, a jeżeli nie, to po VIN'ie powinni dojść.

Chociaż u mnie - za pierwszym razem - nie doszli :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2010 19:52

weldon napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):No ale ty w stolycy mieszkasz, to się nie liczy :D

Inter Cars'a albo BHMD znajdziesz pewnie i u siebie, a jeżeli nie, to po VIN'ie powinni dojść.

Chociaż u mnie - za pierwszym razem - nie doszli :D

Ja jeżdzę pospolitą terenówką, po za tym jest na gwarancji więc problem jakby mnie nei dotyczy.Jeszcze
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 24.05.2010 07:05

weldon napisał(a):Irko, ponieważ ty się w koło szlachetnego grodu kręcisz ;), jak widzę, to omijaj Heroldów.
Tyle, co chcieli za regenerację wtrysków, to ja mniej za wszystkie w/wymienione rzeczy dałem.

Jeszcze nie potrzebowałem bo u mnie pompa i wtryski pomimo sporego przebiegu chodza jak złoto (no może pompa nie do końca - trzeba było uszczelniać).

Na terkowym forum polecali tego człowieka

DIESIEL-SERWIS-
Damian Gawron
Kamień 10, Dmosin koło Głowna.
Tel.46 874 72 08.kom.663 644 943
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2010 07:45

irko napisał(a):Na terkowym forum polecali tego człowieka ...

Dzięki.
Mam takiego majstra złotą-rączkę, który mi grzebie we wszystkich samochodach.
Trochę go nie byłem pewny, czy da sobie radę z CRDi, ale się sprawdził.
O tyle go lubię, bo nie przesadza z naprawami.
Zamiast wymieniać (patrz -> Heroldów: natychmiastowa wymiana, najlepiej na nowe :D)
radzi ...
Teraz też mi kazał najpierw kupić uszczelniacz i obserwować, zamiast wymiany pompy wodnej.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 08:10

Dobrze jest mieć SWOJEGO sprawdzonego a im więcej takich sprawdzonych tym większe bezpieczeństwo na drodze :D Myślę, że można by było zbudować jakąś bazę sprawdzonych mechaników naszych kochanych Hultajków :D. lub zdecydowanie odradzić niektóre serwisy np FOLWARK w Kielcach :evil: - wolę pojechać tam i spowrotem 100 km do Buska niż robić coś na miejscu. :evil:

POLECAM

Inter Car s.j. Autoryzowany Salon Sprzedaży i Serwis HYUNDAI
Miasto: Busko-zdrój
Ulica: Bohaterów Warszawy 122
Kod pocztowy: 28-100
Województwo: Świętokrzyskie
Powiat: Buski
Telefon: (41) 378-83-10
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę! - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone