Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.03.2010 14:44

Jacek L napisał(a):Mam kolegę , który sobie kupił Jeepa Grand...... prawie nowego - auto ma pół roku (kolega bogaty - ma duży zakład produkcyjny) - wczoraj z nim rozmawiałem - klnie na Jeepa na czym świat stoi - nie dość ,że awaryjny , to wpier.... la jak smok nieporównywalnie do możliwości - kolega zmienia na Toyotę Land Cruiser .... Tylko jest jeden problem - chce sprzedać a nikt nie chce kupić ....... i to cała chistoria o Jeppach

no więc sprawa wygląda prosto - kup Jeppa a będziesz musiał go pokochać - chyba ,że cię stać wypier...lić go do rowu i kupić inne auto !

Zresztą - poczytajcie ceny na Alledrogo - z terenowych aut Jeppy są najtańsze .... jak ktoś chce zaszpanować ,że ma teren - kupi Jeepa a potem zbiera do skarbonki na paliwo ......

Każdy wie, że auto w teren to i tak trzeba dozbroić. Nie kupi się fabrycznego samochodu do jazdy w terenie. Jeepy - te nowsze - faktycznie zeszły z marką na psy. Ale stare Wranglery czy Cheerokasy są nie do przecenienia (stare - mam na myśli roczniki do 1998) - sa to zresztą prawdziwie terenowe jeepy (taki Grand Cherokee już prawdziwą terenówką nie jest, choć zapaleńcy i z nim potrafią zdziałać cuda). Jeśli chodzi o spalanie - każdy wie, że jeep sporo je :) Tę markę trzeba po prostu pokochać, albo kupić inne auto...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2010 15:26

Maciek w Grand Vitarze podobno 10 tyś. po 100 kkm
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.03.2010 15:40

ba napisał(a):Maciek w Grand Vitarze podobno 10 tyś. po 100 kkm

Ja ma jeszcze model bez DPF-u :D :D
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 03.04.2010 08:07

FUX napisał(a):A dlaczegóż to Ci skrzynia padła?
Tak sama z sibie, czy miałaś automata i oleju nie wymieniałaś lub co gorsza nie sprawdzałaś poziomu.
AT w jeepie ponoć nie do zjechania...

Zgadzam się! Jeśli olej wymieniasz i dbasz o skrzynię, jest "wieczna"
Nord*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nord* » 03.04.2010 10:28

A ja wybieram się BMW X3 3.0d.Terenówka z niego jak z koziej d..y cylinder ale w razie potrzeby wyciągnie z opresji, no i jazda komfortowa...
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 06.04.2010 08:12

W sprawie terenówki
ja kręcę się na Hyundaiu TERRACANIE
silnik 2,9 CDRi 150 KM
rama
reduktor
bagażnik 2000l po złożeniu foteli
cena od 20 do 60 tyś w zależności od rocznika i przebiegu

można sie przyjrzeć na http://terracan.pl

pozdrawiam
ir
www.ir.travel.pl
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.04.2010 09:29

irko napisał(a):W sprawie terenówki
silnik 2,9 CDRi 150 KM
rama
reduktor

Irko!
Napisz coś więcej, bo b. mi się podoba ten model. Ale ludzie straszą, że Hyunday to szajc itp.
Sporo o nim czytałem, ale mało jest opinii użytkowników, więc jeśli możesz to zapodaj więcej użytkowniczych informacji.
Jaki masz rocznik, jaki przebieg, ile ci pali, co najczęściej pada i jakie koszta napraw ..
Jak ci się ogólnie sprawuje? czy kupiłbyś taki model w przyszłości?
Z czego jesteś zadowolony, a czego ci brakuje? itp itd.
pochwal się trochę!
:P

W sumie z pewnością dopiero za 2 lub 3 lata wymienimy autko, gdy smarkacz podrośnie i będziemy mogli sami śmigać (jako wyrodni rodzice.. he he.. ). Ale info zbieram już teraz.
:sm:
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 06.04.2010 12:50

Witaj

Wszystko o terracanie znajdziesz na stronie którą zapodałem (mojego amatorskiego autorstwa) - tamże też forum.
Auto mam od 4 lat
Zrobiłem 140 tys KM (razem na zegarach już 240 tys KM)

Zapodam wiecej informacji jak bede miał chwilkę :D

pozdrawiam
ir
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 06.04.2010 13:55

rapez napisał(a):
FUX napisał(a):A dlaczegóż to Ci skrzynia padła?
Tak sama z sibie, czy miałaś automata i oleju nie wymieniałaś lub co gorsza nie sprawdzałaś poziomu.
AT w jeepie ponoć nie do zjechania...

Zgadzam się! Jeśli olej wymieniasz i dbasz o skrzynię, jest "wieczna"

Po pierwsze auto ma lat 14 i jestem kolejną☺ jego właścicielką - jak wcześniej było serwisowane - nie mam pojęcia. Po drugie - automat. Po trzecie padła, bo układ chłodzenia (skrzyni) był zapaskudzony i uśmiercił skrzynie. Po ente - nie wiem, jak sprawdzać poziom oleju w skrzyni.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.04.2010 13:58

Ania. powinien być drugi bagnet pod maską. najczęściej sprawdza sie poziom na odpalonym silniku w pozycji P.
Zadzwoń do serwisu Jeepa, to Ci szczegołowo powiedzą...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.04.2010 14:29

silnik 2,9 CDRi 150 KM
rama
reduktor
cena od 20 do 60 tyś w zależności od rocznika i przebiegu

można sie przyjrzeć na http://terracan.pl

pozdrawiam
ir
www.ir.travel.pl

Irko :D z nieba mi spadasz :D:D:D :!: Właśnie szykuję się do kupienia Terracana jakiś 2002 - 2004 rocznik. mam tyle pytań, że ho ho ho, ale w sumie to nie wiem od czego zacząć. Słyszałem, że padają układy paliwowe w tych silnikach 2,9 CRDI zarówno w Terracanach jak i w Carnivalach bo to ta sama jednostka.

Generalnie co byś mi mógł doradzić w sprawie zakupu...

P.S. Opierałem się na Twojej stronie i wcale taka amatorska to ona nie jest :devil:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.04.2010 16:10

Leszek Skupin napisał(a):
ja kręcę się na Hyundaiu TERRACANIE...

[b][i][color=green]Irko :D z nieba mi spadasz :D:D:D :!: Właśnie szykuję się do kupienia Terracana jakiś 2002 - 2004 rocznik. mam tyle pytań, że ho ho ho...]

Irko i Leszku
Jeślibyście nie daj Boże przenieśli swą szczegółową dyskusję gdzie indziej to proszę mnie poinformować, bo bardzo bym chciał znać wszystkie szczegóły, które zapoda Irko!

Irko, czekamy ...
Strona super Terracanie. Już na nią wcześniej wpadłem, ale nie wiedziałem, że jesteś (jako jej tfurca) również forumowiczem na Cro.pl
Łukasz789
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz789 » 06.04.2010 19:19

Znajomy jest wielkim fanatykiem marek terenowych przez jego ręce przewinęło się ich naprawdę wiele , większością z nich sporo jeździłem i mamy podobne zdanie o samochodach terenowych. Toyota Land Cruiser 100 4,2 TD jest The Best. Radziła sobie wszędzie i zawsze. A uwierzcie mi kolega zakatowuje każdy z posiadanych samochodów. Jazda z przyczepą z dużymi prędkościami a bez niej z jeszcze większymi. Ogólnie nie dba o samochody .Wszystkie Toyoty sprzedawał z tego jak widzę po Allegro normalnymi przebiegami czyli ok. 450k ale nie z powodu tego ,że się popsuły tylko dlatego ,że bał się większych przebiegów. Inne samochody zwykle sprzedawał przy przebiegach ok. 300k km a czasem i wcześniej bo już się z nimi zaczynały poważne kłopoty. Do tego stopnia ,że kolega miał dwie sztuki tego modelu a do tej pory nigdy mu się to nie zdarzyło. Teraz kolega ujeżdża jego następce i tez nie jest aż tak źle jak niektórzy uważali .Długo nie mogłem przyzwyczaić się do jego wyglądu ale jest ok. Teraz kolega chce kupić Range Rovera Sport , ciekaw jestem bardzo tego samochodu bo do tej marki nie jestem za bardzo przekonany wyjątkiem jest Defender. Ogólnie wszystkie Land Cruiser starsze są fajne , oprócz 120 którą posiada mój wujek i nie jest z niej za bardzo zadowolony , dość mocno się mu psuje.Prywatnie również chce kupić sobie terenówkę i będzie to Suzuki Grand Vitara Long rocznik 2004-2005. Bardzo fajne autko , obecnie posiadam Suzuki Swifta. Jestem z niego bardzo zadowolony . Bardzo dobrze mi się spisuje. Sprawdza się również jako samochód terenowy , ponieważ ma on bardzo duży prześwit jak na samochód osobowy. Jestem zapalonym wędkarzem i grzybiarzem ale zawsze mnie dowiózł tam gdzie chciałem.
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 06.04.2010 19:27

Witam ponownie!

Właśnie wróciłem do domu i mam chwile czasu żeby zając sie tematem. 8)

W kwestii Terracana

SILNIKI

- 2,5 TDi - z Gallopera - dosyć słaby jak na to auto a ceny tych aut zwykle nie sa niższe
- 2,9 CRDi - mocny 150 konny lub od 2005 roku 163 konny diesel - najbardziej popularna jednostka w tym modelu.

Niestety oparta na podzespołach DEPHI (pompa, wtryski) i podatna na słabe paliwo. Najbardziej skutecznie mozna je zepsuć tankując słabe paliwo i postawic na długo na parkingu. Regularnie jeżdżony raczej nie przysparza problemów. Mój na na liczniku 240 tys km i dalej kreci bez deka problemów.

- 3.5 V6 DOHC - niestety dosyć dużo pali. W mieście nawet 25l/100 km. Daje się za to łatwo gazować. Raczej rzadko spotykany u nas (znam tylko jedno auto z tym silnikiem).

KAROSERIA

- tylko jeden typ - kombi :D

WNĘTRZE - generalnie są dwa typy

- EX - wersja podstawowa z manulana klima i antena radia na prawym zderzaku
- w tej wersji nie było mozliwosci domawiania extra wyposażenia (tempomat, skórzane pokrycia foteli itp)

- JX - najczęściej spotykana u nas i u sąsiadów. Często kupowane auto np do ciagania przyczepy kempingowej, z dodatkami typu tempomat (standard po 2004 r, wcześniej raczej nie widziałem), skorzane tapicerki.

4X4

- rama
- reduktor z przełożeniem 2,48
- automatycznie dołączany przód (standard do 2004) lub ręczny przełacznik 4H, 2H, 4L (po 2004r)
- "blokada" LSD w tylnym moście
- modyfikacje terenowe http://www.terracan.pl/4x4/modyfikacje.html

Na co zwrócic uwage przy zakupie. Na to co przy każdym aucie z jednym zastrzeżeniem - auta bite powinny wzmóc czujnośc. Żle poprostowana rama to gwarancja kłopotów.
UWAGA na układ paliwowy - niektórzy spryciarze wyjmuja żarówkę w przypadku jego awarii. Powinna zapalić sie przy rozruchu. Żeby sprawdzić czy CRDi jest sprawne dobrze byłoby rozgrzać silnik a potem mocno go przeciazyc ponad 4 tys obrotów. Zepsuty układ CRDi zostanie zawieszony przez kompa w tryb awaryjny.

jak jeździ

Na drodze dosyć komfortowo - trochę trzęsie na nierównościach. Cichy na autostradzie. Wadą sa wysokie obroty przy dużych prędkościach (przydałaby sie 6-ka) około 3000 dla 120km/h

W do terenu - niezbędna zmiana gum i lift chociaż 2" na sprężynach, drążkach i amorach np IRONMANA.

Tyle z pierwszych skojażeń
Powodzenia
IR
www.ir.travel.pl
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 06.04.2010 19:43

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Posiadacze 4x4 - doradźcie, proszę! - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone