Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posągi, pomniki......itp.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2013 19:37

Nieeee :D
Kiedyś tam była jakby dzielnica żydowska i stąd brak kapliczek się zrobił :)

Dziś śladu po nich nie ma (znaczy po Żydach w Łomiankach), więc i z tym wytłumaczeniem było ciężko, bo zaciekawiło mnie, skąd tak, że kapliczka co krok, a potem nagle taka przerwa, ale w końcu dorwałem się do wyjaśnienia :D

A w Warszawie dla odmiany tych kapliczek jest tyle, bo my chyba byliśmy jedynym miejscem na świecie, gdzie kościół zezwolił na odprawianie, ze względów bezpieczeństwa, mszy na podwórkach, a nie w kościołach :)
To znaczy może jeszcze gdzie tak było, ale ja o tym nie słyszałem :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.04.2013 19:45

To Wasze kapliczki podwórkowe....jak te na wioskach kiedyś :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2013 19:55

A dlaczego na wioskach?

W Łomiankach to są bardziej dziękczynne, na przykład za uratowanie od powodzi, w Młocinach odszukałem historię kilku, miedzy innymi tej, którą opiekowali się moi dziadkowie, to powstały mniej więcej razem z przyłączeniem Młocin do Warszawy i budową nowego kościoła w związku z powstaniem nowej parafii, natomiast dziadkowie na Ochocie swoją postawili na podwórku dopiero w latach pięćdziesiątych i nie wiem w sumie dlaczego - pewnie wcześniej nie wolno było.
Pojawi się pewnie, bo kiedyś udało mi się dostać po latach na to zamknięte podwórko :)

No i na wsiach to zdaje się są przystanki procesji, a u nas, tak jak pisałem, związane to było z bezczeszczeniem kościołów i niebezpieczeństwami związanymi z kościołami w czasie zaborów i okupacji.
Lepiej było odprawiać małe, kameralne msze na zamkniętych podwórkach, niż manifestować w kościołach.

To, oczywiście, w rejonie Warszawy sprzed okupacji niemieckiej w 1916 roku, bo w tych rejonach przyłączonych wówczas i później to oczywiście, że tak samo jak w wioskach, albo dla oznaczenia różnych miejsc, na przykład zbiorowych mogił z czasów powstań itp. :)

Pamiętam, jak jeździłem po Podlasiu, to wsie prawosławne od katolickich można było rozróżnić po tym, że w prawosławnej kapliczka stała na kawałku ziemi na środku skrzyżowania, a w katolickich zawsze z boku.
Albo odwrotnie ... :?
Nie, chyba jest tak, jak mówię :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.04.2013 20:01

Oj tam, oj tam :wink:
Mnie się skojarzyło w ten sposób, że względu na to, iż kiedyś te kościoły nie powstawały jak grzyby po deszczu, to i ludzie, aby sie pomodlić, skupiali się na wsiach wokól takowych kapliczek :) :)
Chyba nie pomyślałes, że porównałam Stolicę z jakąś, zabitą deskami, wsią :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2013 20:13

Zalezy z jakiego okresu.

Jak przed Starynkiewiczem, to i owszem - Ruskie próbowały nas tak upodlić, że nawet ich właśni korespondenci nie kryli oburzenia, że można kiedyś duże miasto do takiego upadku doprowadzić.
Kościołów i zakładania nowych parafii to, swoją drogą, też nie pozwalali nam wtedy budować.
Za to cerkwi, nowych i przebudowanych z kościołów, to skolko ugodno nam stawiali :)
Tylko jakoś popytu nie było wśród naszych ;)

Udało mi się jeszcze dwie miejscowości przejrzeć :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tego cudaka, jak pamiętam, z daleka na plebanii udało mi się wypatrzeć :)
Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.04.2013 20:17

No cóz, ciekawą mamy historię.......
Ciekawe, czy na tej plebanii więcej takich było :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2013 20:28

Pomiędzy plebanią, a kościołem, była mała, ślepa uliczka, a sama plebania otoczona była wysokim murem.
Pamiętam, że w ogóle cały budynek wzbudził moje zainteresowanie, bo był bardzo nietypowo ozdobny, ale podejść bliżej nie dało rady.

Kurcze, ale ludzie mają problemy :roll:

Jeżeli możecie pomóc mi w doborze farbek i techniki malowania zwierząt. W przyszłości zamierzam pomalować inwentarz domowy (konie, pies, kury, gęsi, świnie itp.) ,nigdy nie malowałem zwierzaków i nie mam zielonego pojęcia jak oddać w miarę realnie sierść.

Muszę Jolkę spytać, bo ona parała się swego czasu pędzlem, jak ona pomalowała by swój inwentarz :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.04.2013 20:31

weldon napisał(a):

Kurcze, ale ludzie mają problemy :roll:

Jeżeli możecie pomóc mi w doborze farbek i techniki malowania zwierząt. W przyszłości zamierzam pomalować inwentarz domowy (konie, pies, kury, gęsi, świnie itp.) ,nigdy nie malowałem zwierzaków i nie mam zielonego pojęcia jak oddać w miarę realnie sierść.

Matulu 8O Gdzieś Ty to wynalazł :?: 8O

:lol:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.04.2013 20:52

:oops: chyba wypadałoby choć na chwilę do tematu wrócić :oops: :wink:

choć ciężko określić co to jest :wink:

Obrazek

Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 10.04.2013 17:27

ostatnio przykuła moją uwagę też jedna z kamienic..... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2013 18:14

Nie pamiętam dokładnie tego, ale to chyba jakieś wpływy manierystyczne w takim układzie się pojawiają,
z pewnymi akcentami neobarokowymi :?
Ten układ szczytowy jest charakterystyczny dla budownictwa Polski północnej.
U mnie takie coś można zobaczyć na Kanonii, bo już kamienice na Rynku Starego Miasta mają układ kalenicowy.

Ta historia architektury to dla mnie jeszcze ciemna magia, a będę musiał ją opanować.
Choć trochę :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 10.04.2013 18:17

Piotrek....w końcu Piernikowo bardziej na północy.....niż Stolica :wink: :D
A od nadmiaru wiedzy, głowa Cię tylko rozboli :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2013 18:30

Ba, ten ten "nadmiar" będzie należał do moich obowiązków :D

Ostatnio, na przykład, musiałem tropić Żoliborz Granatowy, o którym mało kto wie :)

Obrazek
Obrazek

Albo dowiedziałem się, gdzie jest drewno użyte przy rusztowaniu przy remoncie kolumny Zygmunta ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 10.04.2013 18:35

Ty też na przodownika 8O ....tfu....przewodnika 8O :wink:
Fajna ta kapliczka :D

ps. drewno pewnie na ognisko poszło :wink: .....hmmm, Żoliborz Granatowy, hmmm.......ciekawe skąd ta nazwa :?
:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2013 18:48

Nazwa od policjantów granatowych, zamieszkujących okolicę :D
Kapliczkę wypatrzyłem chyba w Suserzy.
Za tym murkiem stał kiedyś kompletnie zrujnowany pałac, z którego ostała się ino ściana szczytowa,
aż przykro było patrzeć.

Potem kupił to Olewnik, ten od kiełbas (i syna :)) i zaczął odbudowywać.
Jak byłem ostatnio, to już sporo zrobili, a dziś to pewnie jest skończone.

A propos skończone, to pomału mi się rok kończy.
Już jestem w sierpniu, aczkolwiek jak widzę muszę na chwilę do lipca wrócić ;)

Ale skończę najpierw te Mazowsze:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Takie różniste rzeczy, a wszystkie w jednym miejscu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Posągi, pomniki......itp. - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone