Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
E tam, jak się chce o czymś opowiedzieć, to najpierw trzeba to znaleźć, a później zapamiętać.
Ten z matka tuląca dziecko jest piękny, nie? W kulturze żydowskiej zabronione jest pokazywanie na nagrobkach ludzi, ale tzw. asymilianci próbowali przemycać jakieś takie motywy. Czasami udawało im się, ale reguła było nie pokazywanie twarzy. To jest właśnie taki przykład
Jak będziesz w Warszawie, to ci mogę jeszcze opowiedzieć, co robią węże na torze
A na ostatnim spacerze furorę zrobił motyw złamanego drzewa. Jak na złość trasę miałem taką, że były tylko całe rzeźby, a nie mogliśmy znaleźć płaskorzeźby tego rodzaju
Niemniej jakbyś kiedyś chciała nie tracić czasu na porównywanie zdjęć z przewodnika z oryginałem, tylko spożytkować go w jakiś racjonalny sposób, to się polecam.
Ostatnio dwóch znajomych przewiozłem po Warszawie i przez osiem godzin udało mi się pokazać im kilka ciekawych miejsc, o których nie mieli pojęcia, że istnieją. Co prawda nie odzywają się do mnie od tamtej pory, ale mówili, jak uciekali, że im się podobało
Nie uciekniesz. Na koniec spaceru większość osób nie ma siły na ucieczkę
Za to jak się ich pytam, czy uważają, że Warszawa jest piękna, czy też chcieliby, żebym ich jeszcze trochę do tego przekonał, to wszyscy mówią że piękna