Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalski skok w bok. Tramwaje Lizbony i plaże Algarve.

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
piekara114
Opiekun działu
Re: Portugalski skok w bok. Tramwaje Lizbony i plaże Algarve

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.06.2019 20:57

Buber napisał(a):
marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Może powinniście częściej chodzić na wschody :smo:
Trudno się zmusić, żeby wstać przed wschodem słońca :roll: . To w końcu urlop :oczko_usmiech: .
Mam tak samo ...wolne to jedyna okazja, żeby się wyspać :D .
To jest nas zdecydowanie więcej... Dla mnie nawet w weekend wstawanie o 8 to barbarzyństwo...no chyba, że fajna i dalsza wycieczka w planach, ale to i tak barbarzyństwo :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.06.2019 21:05

aga_stella napisał(a):A plaża Costa Vicentiny, przy odpowiednim ujęciu obiektywem może robić za pustynię :smo:

Przed nami jeszcze jedna pustynia, a potem wrócimy na chwilę na klify południowego wybrzeża :D .

P.S. Kiedy sycylijska relacja? :D :hut:

piekara114 napisał(a):To jest nas zdecydowanie więcej...

Ufffff :wink:

piekara114 napisał(a):Dla mnie nawet w weekend wstawanie o 8 to barbarzyństwo...no chyba, że fajna i dalsza wycieczka w planach, ale to i tak barbarzyństwo

Na urlopie nastawiamy budzik najczęściej właśnie na 8.00. Jednak trochę szkoda dnia :D .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.06.2019 22:45

My raczej śpimy aż się wyśpimy, ale ostatnio coraz częściej na 9 ustawiamy, aby półgodziny później zacząć szykować śniadanie... :D
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 27.06.2019 10:56

Plaże Algavre i wioski są piękne 8) natmiast Lisbona z kilku już relacji dla mnie nic szczególnego ... (poza Parkiem 8) )
Tramwaje pobazgrane :? zepuły by mi nawet klimat Sydney .
Piękne zdjęcia.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 27.06.2019 22:57

tony montana napisał(a):
Na dole jeszcze fajniej, ale te fale wydają się byc mocno niebezpieczne... to co tam musi sie dziać jesienią/zimą

Zresztą wystarczy wpisać w JUTUBIE "big wave Nazare" (nieco na północ od tych plaż), aby zobaczyć

Dzięki za wskazówkę - myślalem, że za takimi falami to trzeba do Australii ,lub na Hawaje się wybrać .... 8)
A to tak blisko :wink:
Fajne emocje... 8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.06.2019 10:48

CROberto napisał(a):Plaże Algavre i wioski są piękne 8)

Plaże są świetne :!: Zarówno te na południowym jak i na zachodnim wybrzeżu. Najlepsze na jakich miałam okazję kiedykolwiek wypoczywać 8) .

CROberto napisał(a): natmiast Lisbona z kilku już relacji dla mnie nic szczególnego ... (poza Parkiem 8) )
Tramwaje pobazgrane :? zepuły by mi nawet klimat Sydney .

Lizbona generalnie jest mocno pobazgrana, ale te graffiti moim zdaniem dobrze wpasowują się w klimat starych dzielniec Mouraria, Alfama czy Bairro Alto. Bardziej raziło mnie, że jest miastem brudnym. Zwracała też na to uwagę w swojej relacji margaret-ka.
Zdecydowanie więcej jednak widzę plusów, z miradourami i calçadami na czele. Kiedyś mam nadzieję odwiedzić Lizbonę jeszcze raz. Z mniej napiętym planem zwiedzania :).
Ostatnio edytowano 30.06.2019 00:49 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.06.2019 11:01

[quote="marze_na"]
Plaże są świetne :!: Zarówno te na południowym jak i na zachodnim wybrzeżu. Najlepsze na jakich miałam okazję kiedykolwiek wypoczywać 8) .

Ale kolory chyba lepsze na apulijskich? ;) I tepłota wody :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.06.2019 21:51

tony montana napisał(a):Ale kolory chyba lepsze na apulijskich? ;) I tepłota wody :)

Apulijskie lazury są cudowne, za to nad oceanem jest zdecydowanie luźniej i latwiej o swój kawałek plaży.
Na teplote oceanu naprawdę nie narzekam! Komfort termiczny nie mniejszy niż kiedy byliśmy w Apulii. Mało tego, nie pamiętam urlopu, żebyśmy az tyle czasu spędzali w wodzie :lol:.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 30.06.2019 19:58

marze_na napisał(a):Przed nami jeszcze jedna pustynia, a potem wrócimy na chwilę na klify południowego wybrzeża :D .

P.S. Kiedy sycylijska relacja? :D :hut:
:D .

Na razie powiem tyle, że relacja będzie. Kiedy, tego dokładnie nie wiem, ale coś tam sobie zaczęłam skrobać w kompie. Jakoś tego dużo mam, jak na tygodniowy pobyt :smo:
A Twoja z Sycylii kiedy będzie?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.06.2019 22:51

aga_stella napisał(a):coś tam sobie zaczęłam skrobać w kompie.

Miło czytać :D .

aga_stella napisał(a):Jakoś tego dużo mam, jak na tygodniowy pobyt

Wiadomo :wink: , Sycylia 8) .

aga_stella napisał(a):A Twoja z Sycylii kiedy będzie?

Nie wiem. Na razie brakuje mi czasu, żeby skończyć tą relację :? .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.07.2019 18:26

Tak to jest jak sie hihi co chwila wyjeżdża;)
Nie da rady nadążyć z relacjami za wyjazdami :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.07.2019 20:04

08.09 - Aljezur i Odeceixe

Podczas robienia śniadania zaskakuje nas dźwięk dzwonków za oknami. Wychodzimy na balkon, a tam przed blokami odbywa się wypasanie :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krówki, kozy i owce skubią trawkę pod czujnym okiem psów pasterskich 8) .

Obrazek

Obrazek

My też wracamy na śniadanie :wink: . Przed nami kolejny dzień plażowy :D .

Zanim jednak wskoczymy do oceanu zatrzymujemy się w Aljezur. Miejscowość (jak wszystkie w tej okolicy) tworzą białe domy z czerwonymi dachami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspinamy się na wzgórze, którego zbocze zajmuje najstarsza część Aljezur.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.07.2019 20:05

Na wzgórzu wznoszą się pozostałości mauretańskiego zamku z początku X wieku.

Obrazek

Obrazek

Twierdza została zniszczona podczas trzęsienia ziemi w 1755 roku i nie została już później odbudowana.

Obrazek

Obrazek

Rozciągają się stąd bardzo ładne widoki na Aljezur i okoliczne wzgórza 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli wracamy do auta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na praję mamy jeszcze kilkanaście kilometrów. Ładne posiadłości można wypatrzeć po drodze :D .

Obrazek

:papa:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 05.07.2019 20:29

Pięknie. Moje klimaty. (wykończycie mnie tymi zdjęciami)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.07.2019 20:59

aga_stella napisał(a):Pięknie. Moje klimaty. (wykończycie mnie tymi zdjęciami)

Podobne do np Silves. No, ale zdjęcia dużo lepsze niż moje z Portugalii

8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal

Portugalski skok w bok. Tramwaje Lizbony i plaże Algarve. - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies