Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalski skok w bok. Tramwaje Lizbony i plaże Algarve.

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
mysza73
Weteran
Re: Portugalski skok w bok. Tramwaje Lizbony i plaże Algarve

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.01.2019 10:50

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Dzięmi Marzenko za Lizbonę :oczko_usmiech:
Nieco rozjaśniłaś mi sytuację ... :smo:

Cieszę się, że mogłam trochę pomóc :smo: .

Jak dla mnie te cztery dni w Lizbonie to wbrew pozorom za mało. Nawet gdybym ruszała w miasto o siódmej rano :roll: nie zrealizowałabym wszystkiego co chodziło mi w głowie.

Czyli muszę uświadomić Potter, że będzie wstawać ... jak do pracy ... o 6 :oczko_usmiech: :smo:

marze_na napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):No teraz chyba czas na plaże :oczko_usmiech:

mysza73 napisał(a):A teraz dawaj te obrzydliwe praje :lol: :lol: :lol:

Poplażujemy 8) . Ale najpierw raczej na spiaggiach :oczko_usmiech: .
Też może być :oczko_usmiech:
A nie dostałaś jeszcze nijakiej @ od rajanka? :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.01.2019 11:01

mysza73 napisał(a):A nie dostałaś jeszcze nijakiej @ od rajanka? :wink:

Trzymam się tego, że limit pecha wyczerpaliśmy na następne dwadzieścia parę lotów :smo: . Zwłaszcza, że coraz chętniej zaglądamy na wizzaira :D .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.01.2019 11:21

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):A nie dostałaś jeszcze nijakiej @ od rajanka? :wink:

Trzymam się tego, że limit pecha wyczerpaliśmy na następne dwadzieścia parę lotów :smo: . Zwłaszcza, że coraz chętniej zaglądamy na wizzaira :D .

Trzymam kciuki :oczko_usmiech:

No chyba każdy musi przeżyć odwołanie lotu ... :roll:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.01.2019 22:59

02.09 - Lizbona, Oriente, Park Narodów

Pora żegnać się z Lizboną.
Czerwoną linią metra dojeżdżamy na Dworzec Oriente, który łącząc w sobie dworzec kolejowy i autobusowy oraz stację metra jest głównym węzłem komunikacyjnym Lizbony. Stąd prowadzą tory kolejowe na północ w stronę Porto jak i na południe w kierunku Faro. Zanim jednak wsiądziemy w pociąg, który zabierze nas na wybrzeże Algarve zwiedzimy jeszcze Park Narodów.

Na Oriente działa przechowalnia bagażu. Dłuższą chwilę szukamy, bo nie ma żadnych oznaczeń, ale w końcu udaje nam się upchnąć zbędny balast do szafki na monety i możemy ruszać.

Wybaczcie mało entuzjastyczny opis, który zaraz nastąpi :?, ale w internecie przeczytałam mnóstwo ochów i achów na temat lizbońskiego Parku Narodów i najwyraźniej miałam względem tego miejsca zbyt duże oczekiwania :roll: . Ale do rzeczy.

W 1998 roku Lizbona była gospodarzem Światowej Wystawy EXPO. Miejsce byłych zabudowań portowych zajęły najpierw pawilony wystawiennicze, a z czasem na terenach powystawowych wyrosła nowoczesna dzielnica mieszkalna oraz miejsce do odpoczynku i rekreacji.

Tematem przewodnim wystawy EXPO '98 było "Oceany i ich dziedzictwo dla przyszłości". Lizbońskie targi zorganizowano w 500 rocznicę odkrycia nowej drogi do Indii przez Vasco da Gamę. Przez ponad 4 miesiące przez tereny wystawowe odwiedziło blisko 11 mln ludzi.
Jak zwykle przy okazji takich imprez poczyniono też duże inwestycje komunikacyjne. Poza budynkami targowymi dla obsługi wystawy zbudowano kompleks stacji Oriente, przedłużono linię metra oraz oddano do użytku liczący ponad 17 km długości most Vasco da Gama

Centrum Parku Narodów stanowi plac Rossio Olivais. Po jego lewej stronie powiewają flagi wszystkich państw, które brały udział w wystawie Expo’98.

Obrazek

Obrazek

Rzeźba z żelaza „Człowiek Słońce”, po portugalsku „Homem – Sol”.

Obrazek

Sporo tu przedziwnych instalacji, na przykład takie fikające panienki :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Idziemy sobie w stronę rzeki.

Obrazek

Uwagę przykuwa Wieża Vasco da Gama, która ma ponad 145 m wysokości, a jej konstrukcja z założenia przypomina żagiel. Oddana została do użytku oczywiście z okazji Expo'98 i przez sześć lat pełniła funkcję wieży widokowej.
Potem wieżę zamknięto, a w 2007 roku rozpoczęto budowę przylegającego do wieży luksusowego hotelu.

Obrazek

Obrazek

Wzdłuż wybrzeża kursuje kolejka linowa teleférico. Jeśli ktoś miałby ochotę zobaczyć Park Narodów z góry ma taką możliwość.
Ceny przejazdu: one way 3,95€, round trip 5,90€.

Obrazek

Obrazek

(...)
Ostatnio edytowano 29.01.2019 23:11 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.01.2019 23:00

Uroczo :roll: . Aż chce się usiąść :lol: :wink: .

Obrazek

Obrazek

Bardzo charakterystyczne budowle tej dzielnicy Lizbony to dwa bliźniacze wieżowce – São Gabriel i São Rafael mieszczące apartamenty i biura. Ich nazwy pochodzą do nazw statków, które brały udział w wyprawie Vasco da Gamy do Indii w 1497 r.
Na zdjęcie załapał się niestety tylko jeden :).

Obrazek

Obrazek

Największą atrakcją Parku Narodów jest oceanarium. Po dłuuuuugim spacerze jaki odbyliśmy po parku powiedziałabym, że jedyną :oczko_usmiech: .
Ocena oczywiście subiektywna, ale gdybym jeszcze raz miała trzy godziny wolnego czasu na Oriente poszłabym prosto do oceanarium 8) .

Obrazek

Obrazek

Wracamy w kierunku dworca Oriente. Tutaj jest nawet ładnie. I zielono :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy na Dworzec Oriente.

Obrazek

CDN

:papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 29.01.2019 23:38

Oj pogoda to Wam dopisała ... a oceanarium jest wybitne :D.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.01.2019 09:06

marze_na napisał(a):Wzdłuż wybrzeża kursuje kolejka linowa teleférico. Jeśli ktoś miałby ochotę zobaczyć Park Narodów z góry ma taką możliwość.
Ceny przejazdu: one way 3,95€, round trip 5,90€.

To jest jeden z warunków koniecznych Potter ... więc chyba musimy się przejechać :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.01.2019 10:17

Buber napisał(a): oceanarium jest wybitne :D.

Pokażesz w relacji? :D

mysza73 napisał(a):To jest jeden z warunków koniecznych Potter ... więc chyba musimy się przejechać :oczko_usmiech:

Ciekawa jestem czy na miejscu nie zmienicie zdania :oczko_usmiech: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.01.2019 19:30

02.09 - Lizbona, Dworzec Oriente

Dworzec Oriente został wybudowany z okazji wystawy Expo ’98, aby usprawnić obsługę pasażerów przybywających na wystawę. Budowa trwała 3 lata, a oficjalne otwarcie odbyło się 19 maja 1998.
Ta konstrukcja z betonu, stali i szkła zaprojektowana została przez hiszpańskiego inżyniera budownictwa i architekta Santiago Calatrave.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok dworca działa duże centrum handlowe Vasco da Gama, w którym znajduje się ok 170 sklepów, kino i strefa restauracyjna. Jest tu też supermarket sieci continente, gdzie zaopatrujemy się w prowiant na drogę :D . Pastele też mają tu świetne 8) .
Potem siadamy jeszcze na kawę :).

Obrazek

Bagaż podręczny :mrgreen: .

Obrazek

Zbliża się powoli godzina odjazdu, więc kierujemy się na perony.

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.01.2019 19:35

Ażurowa konstrukcja zbudowana nad peronami rzeczywiście przypomina nieco las palmowy :D . Cała powierzchnia tego zadaszenia to ponad 19 tysięcy metrów kwadratowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wtacza się nasz comboio.

Obrazek

Obrazek

Do Lagos pojedziemy z przesiadką w Tunes. Najpierw intercity (intercidades), potem zwykłym regionalnym (regional). Pociągu bezpośredniego nie ma, do wyboru 5 połączeń w ciągu doby.
Bilety kupiliśmy wcześniej przez internet korzystając z oferty PROMO - na bilety kupowane conajmniej 5 dni przed podróżą jest zniżka do 65%. Nasza aż tak duża nie była, zapłacimy po 14,05€ od osoby.

Co mogę powiedzieć? My, którzy uwielbiamy podróże pociągami, portugalskich comboios nie polubiliśmy. Nic a nic :!:
Intercidades złapał opóźnienie zanim jeszcze na dobre opuścił Lizbonę, a potem tylko je powiększał :roll: . Równie szybko wagon zaczęły wypełniać aromaty z toalety, a przecież w stolicy ten pociąg startował :? . Regional na szczęście na nas poczekał w zamian fundując podróż w tłoku i bez klimatyzacji.
Później zrobiliśmy sobie jeszcze wycieczkę pociągiem regional z Faro do Taviry. Było o tyle lepiej, że w miarę o czasie i bez przykrych zapachów :lol: . Za to rzadko i tłoczno.

Może mieliśmy wyjątkowego pecha, ale do dobrze nam znanych włoskich treno portugalska kolej nawet się nie umywa jeśli porównujemy punktualność, częstotliwość, siatkę połączeń czy stan i wiek taboru, a nawet jego czystość.

Próxima parada - Lagos :hut: .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.01.2019 19:45

Tego się nie spodziewałem, pociągiem na Algarve :lol: bardzo oryginalnie. W końcu Algarve :D
Myślałem, że wynajętym samochodem z oddaniem w Lagos.

Ale nie wiem jak ludziska mieszczą się do podręcznych. Może ja bym dał radę, ale kobiety 8O :roll:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 30.01.2019 20:09

Fajnie trafiłem - z Rzymu prosto na Algarve ... :wink: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.01.2019 22:25

te kiero napisał(a):Tego się nie spodziewałem, pociągiem na Algarve :lol: bardzo oryginalnie. W końcu Algarve :D
Myślałem, że wynajętym samochodem z oddaniem w Lagos.

Ja wiem czy oryginalnie :roll: . Wydaje mi się, że wybór najbardziej racjonalny i ekonomicznie uzasadniony :D .
Szczerze mówiąc to nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby wypożyczać samochód na trasę z Lizbony do Lagos i płacić przynajmniej dwukrotnie więcej niż za bilety na pociąg. To już byłaby ekstrawagancja :lol: .

te kiero napisał(a):Ale nie wiem jak ludziska mieszczą się do podręcznych. Może ja bym dał radę, ale kobiety 8O :roll:

Temat wiecznie żywy :mrgreen: .
Damskie letnie ubrania niewiele ważą. U mnie dwutygodniowy zestaw obowiązkowy to 12 koszulek, 4 sukienki, 3 spódnice, 3 pary spodenek, jeansy i 4 pary butów. Do tego sweter, bluza i kurtka. Trochę na siebie, a reszta mieści się w kabinówkę i zostaje jeszcze miejsce na bieliznę i kosmetyczkę :) . Ostatecznie sandałki albo baleriny można upchnąć do torebki :lol: .

kmichal napisał(a):Fajnie trafiłem - z Rzymu prosto na Algarve ... ...

Mam nadzieję, że Rzym nie rozczarował i poza pogodą wszystko pasowało :D .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 30.01.2019 22:50

marze_na napisał(a):Mam nadzieję, że Rzym nie rozczarował i poza pogodą wszystko pasowało .

... absolutnie nie rozczarował, poza pogodą, która faktycznie nie dopisała cała reszta na plus ... :) ... w zasadzie dzięki takiej pogodzie wszędzie wchodziliśmy z marszu ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.01.2019 23:43

Dworzec piękny - nie wiedziałem, że aż tak.
My nie szliśmy od metra w góre .. lało trochę, więc od razu uderzyliśmy do Vasco de Gama Shopping Center.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal

Portugalski skok w bok. Tramwaje Lizbony i plaże Algarve. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone