Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia, Madera, Azory

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Franz
Legenda
Re: Portugalia, Madera, Azory: Lizbona - Cabo da Roca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2014 20:44

Kilka zdań tekstu do ostatnio zamieszczonych foto-odcinków:

Podziemnym przejściem dostajemy się na leżący po drugiej stronie ruchliwej arterii Praca do Imperio - Plac Imperialny. Naszą uwagę przyciągają rącze konie - jak sobie nazwaliśmy posadowioną nad ciągiem sadzawek rzeźbę Oceanicznych Rumaków. Następnie obok zapełnionego małymi jachtami portu podchodzimy do brzegu Tejo - taką nazwę w języku portugalskim nosi największa rzeka półwyspu Iberyjskiego. Dobrze stąd widać wzorowany na Golden Gate, długi na ponad dwa kilometry most, łączący przeciwległe brzegi Tagu. Przerzucony za czasów dyktatury Salazara i noszący wówczas jego imię, po Rewolucji Goździków w 1974r. zmienił nazwę na Most 25 Kwietnia - dzień bezkrwawej rewolucji, wojskowego zamachu stanu, kiedy to rozradowani mieszkańcy wkładali żołnierzom goździki do luf karabinów.

W pobliżu miejsca, gdzie most się kończy, na postumencie o wysokości 82m. stoi 28-metrowa postać Cristo Rei - Chrystusa Króla z rozłożonymi rękoma, wzorowanego na oryginale z Rio de Janeiro. Tam się nie wybieramy - najprawdopodobniej będziemy tamtędy wracać za tydzień do Lizbony - teraz kierujemy się do Pomnika Odkrywców.
Ostatnio edytowano 13.10.2014 22:03 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2014 22:03

Noszący portugalską nazwę Padrao dos Descobrimentos pomnik oddaje hołd Portugalczykom zasłużonym w dokonywaniu odkryć geograficznych i szerzeniu portugalskiej kultury, języka oraz chrześcijaństwa na odkrytych - można również użyć słowa: podbitych - terenach. Na dziobie nasuwającego skojarzenia ze statkiem pomnika stoi Henryk Żeglarz, syn króla Jana I, który finansował piętnastowieczne wyprawy odkrywcze. Za nim w dwóch rzędach - po obu stronach pomnika - upamiętniono w sumie 32 zasłużone postaci. Z ogólnie znanych osobistości odnajdujemy po zachodniej stronie Vasco da Gamę, Ferdynanda Magellana i może trochę mniej słynnego odkrywcę Brazylii, którym był Pedro Alvares Cabral.

P06G2023.JPG

P06G2024.JPG

P06G2026.JPG

P06G2027.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.10.2014 07:13

Franz napisał(a):
Vjetar napisał(a):Tak z ciekawości - co to za pomnik?

Padrão dos Descobrimentos.

Na samym szczycie pomnika jest mały taras widokowy, z którego widać dzielnicę Belém.

Jak tam widoki z tego tarasu?

Franz napisał(a):...upamiętniono w sumie 32 zasłużone postaci.

Przyjrzałem się z bliska tym dzielnym zasłużonym.

Dzięki.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.10.2014 15:24

Vjetar napisał(a):Na samym szczycie pomnika jest mały taras widokowy, z którego widać dzielnicę Belém.

Jak tam widoki z tego tarasu?

Zważywszy, że pomnik stoi w najniższym możliwym punkcie, a zabudowa Belem znajduje się w pewnym oddaleniu, to widok na dzielnicę z góry nie może się specjalnie różnić od widoku z dołu.
Może być ciekawy widok jedynie na umieszczone u stóp pomnika dzieło, ale tego nie sprawdzaliśmy z dwóch powodów, z których wystarczającym jest fakt, iż był to poniedziałek.

Vjetar napisał(a):Przyjrzałem się z bliska tym dzielnym zasłużonym.

Po zachodniej stronie umieszczono między innymi matematyka, którego nie znałem, chociaż zdarza mi się korzystać z jego odkrycia. Zapewne i Tobie nie jest obcy noniusz.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.10.2014 20:54

Zaglądamy jeszcze na drugą stronę Pomnika Odkrywców - zwanego też Pomnikiem Odkryć Geograficznych - postawionego w miejscu, gdzie niegdyś znajdował się port Restelo, skąd wyruszały w świat portugalskie ekspedycje. Zawracamy do samochodu przekraczając potężny, ułożony z kamiennych kostek kompas, pośrodku którego znajduje się mapa świata z galeonami i morskimi stworami.

100_1619.JPG

P06G2028.JPG

P06G2029.JPG

P06G2030.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.10.2014 07:22

Franz napisał(a):
Vjetar napisał(a):Przyjrzałem się z bliska tym dzielnym zasłużonym.

Po zachodniej stronie umieszczono między innymi matematyka, którego nie znałem, chociaż zdarza mi się korzystać z jego odkrycia. Zapewne i Tobie nie jest obcy noniusz.

Nie znam gościa... :wink:
Ale fakt, korzystam czasem.
8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.10.2014 13:57

Vjetar napisał(a):Nie znam gościa... :wink:
Ale fakt, korzystam czasem.
8)

Ja w zasadzie wyłącznie na suwmiarce.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.10.2014 17:01

Wprawdzie Bea rzuciła propozycją pieszego spaceru do widocznej w dali wieży, jednak kiedy pomyślałem, że potem trzeba będzie wracać tą samą drogą, przeważyła opcja dojazdu. W drodze na parking mijamy jakąś wschodnią pagodę - lub coś w tym stylu - jest ogrodzona siatką, więc nie zaznajomimy się z nią bliżej (stanie się tak podczas kolejnej wizyty w Portugalii).

Kiedy wyjeżdżamy z parkingu, szybko dobiega do nas pan, przypominając, że to jemu mam zapłacić. Zachodzi podejrzenie, że parking być może w ogóle jest bezpłatny, ale już trudno - wręczam panu jedno euro i wyjeżdżamy, kierując się pod Torre Belem.

P06G2032.JPG

P06G2033.JPG

P06G2034.JPG

P06G2035.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.10.2014 07:23

Franz napisał(a):...kierując się pod Torre Belem.

Zainteresował mnie ten hydroplan więc szybko skoczyłem do guglów...i już wiem :arrow: Torre e Aviao - airplane monument commemorating the first Portuguese to fly across the Atlantic Ocean. Ładnie, a przy okazji pooglądałem Historical Buildingi w okolicy.
Mam nadzieję, że zobaczę te cuda Twoim szkiełkiem i okiem.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.10.2014 13:52

Vjetar napisał(a):Zainteresował mnie ten hydroplan więc szybko skoczyłem do guglów...i już wiem :arrow: Torre e Aviao - airplane monument commemorating the first Portuguese to fly across the Atlantic Ocean.

No, tak - to coś ekstra dla Ciebie. :)

Vjetar napisał(a):Ładnie, a przy okazji pooglądałem Historical Buildingi w okolicy.
Mam nadzieję, że zobaczę te cuda Twoim szkiełkiem i okiem.

Oopss... tu nie bardzo wiem, jakie Historical Buildingi masz na myśli... :?
Bo ja już kończę wizytę w Belem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.10.2014 15:06

Franz napisał(a):Oopss... tu nie bardzo wiem, jakie Historical Buildingi masz na myśli... :?
Bo ja już kończę wizytę w Belem.

Przy którymś ze zdjęć był taki opis.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.10.2014 16:34

Vjetar napisał(a):Przy którymś ze zdjęć był taki opis.

To żeś ułatwił...
Zajrzałem pod cztery pierwsze zdjęcia, ale niczego nie znalazłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.10.2014 22:12

Tym razem nie mamy przebojów z parkowaniem - tu już nie ma nieczynnych parkomatów i czynnych parkomistrzów - darmowego miejsca jest wystarczająca ilość. Nadbrzeżną arterię przekraczamy dla odmiany po kładce biegnącej górą i schodzimy do obsadzonego rzadko drzewami parku. Mijamy pomnik samolotu, upamiętniający przelot Portugalczyków nad Atlantykiem i podchodzimy pod Wieżę Belem.

P06G2036.JPG

P06G2037.JPG

P06G2038.JPG

P06G2039.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.10.2014 16:25

To prawdziwa perła stylu manuelińskiego z początku XVI stulecia - ażurowe balkoniki, mauretańskie wieżyczki strażnicze, blanki w kształcie tarcz, motywy poskręcanej liny okrętowej oraz krzyży Zakonu Chrystusa. W podziemiach mieściło się więzienie, w którym znalazł się swego czasu nawet Józef Bem. Ciekawostką jest fakt, że wieża stanęła pośrodku Tagu, strzegąc wejścia do portu, jednak w wyniku trzęsienia ziemi rzeka zmieniła koryto i teraz Torre Belem wylądowała na brzegu.

P06G2040.JPG

P06G2041.JPG

P06G2042.JPG

100_1628.JPG
Ostatnio edytowano 20.10.2014 14:17 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2014 00:29

Oprócz nas akurat przyglądają się wieży dwie całkiem ładne dziewczyny. Nastawiam uszu, bo język, w którym się porozumiewają, wydaje mi się dziwnie znajomy. Tak! To turecki!

- Podejdź do nich, zagadaj! - proponuje Bea - Chociaż pozdrów je po turecku! Pewnie je zatka.

Jednak nie decyduję się na to, chociaż przyznaję, że mocno międzynarodowo by wyglądała rozmowa Polaka z Turczynkami w Portugalii.

P06G2044.JPG

P06G2045.JPG

P06G2046.JPG

100_1632.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal