Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia, Madera, Azory

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Franz
Legenda
Re: Portugalia, Madera, Azory: Lizbona - Cabo da Roca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.09.2014 15:15

tony montana napisał(a):Jak dla mnie Lizbona z Se i Alfamą to jeden z najważniejszych celów "miastowych" - tylko chyba nigdy bnie doczekam się bezpośrednich lotów z GDN :(

Może się załapiesz na czarter do Algarve? To by sprawę załatwiło.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.09.2014 23:21

Katedra jest otwarta - korzystamy z maleńkiej furty w potężnym portalu i znikamy w słabo oświetlonym wnętrzu. Ktoś sprzedaje bilety - chyba do skarbca, więc nie wykazujemy zainteresowania - a my udajemy się w kierunku ołtarza. Podoba nam się romańska wewnętrzna konstrukcja świątyni, której surowość kontrastuje z wystrojem kaplic bocznych. Z przodu dobiegają piekielne dźwięki, widać jakieś metalowe konstrukcje, jedzie akurat sporej wielkości rusztowanie - cóż, nie wszędzie damy radę zaglądnąć. Interesują nas natomiast krużganki, do których wstęp kosztuje nas w sumie pięć euro.

100_1582.JPG

100_1583.JPG

P06G1948.JPG

P06G1950.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.09.2014 20:36

Katedrę z rozkazu Alfonsa Henriquesa - uznanego później królem Alfonsem I - wzniesiono w połowie XII wieku w miejscu wcześniej stojącego tam meczetu, tuż po zdobyciu Lizbony na Maurach, co miało miejsce w roku 1147. Pierwszym jej biskupem został angielski krzyżowiec, jako że miasto zostało zdobyte z pomocą udających się do Ziemi Świętej na drugą wyprawę krzyżową pobożnych wojowników.

P06G1951.JPG

P06G1952.JPG

P06G1953.JPG

P06G1956.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.09.2014 21:00

Wirydarz rozkopany jest zupełnie - tak, że nie jestem pewien, czy można to miejsce okolone krużgankami nadal w ten sposób określać - odkryto pod nim rzymskie pozostałości. Nawet umożliwiono zejście do wykopalisk, nam jednak wystarcza rzut oka na niezbyt zachęcający, panujący tam bałagan i wracamy do katedry, mijając sarkofag zatopionej w nabożnej lekturze senhory. Nieco dalej kolejna czytelniczka - to Maria Vilalobos, żona Lopo Fernandesa Pacheco. Zachowujemy ciszę, jak to powinno się czynić w czytelni.

P06G1957.JPG

P06G1958.JPG

P06G1959.JPG

P06G1961.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.09.2014 16:45

Pod drugą ścianą jej małżonek, towarzysz broni króla Alfonsa IV, już nie z księgą, tylko z mieczem w dłoni i wiernym psem u stóp.

P06G1962.JPG

Wychodzimy już z katedry i podziwiając jej potężne mury obronne, kierujemy się do samochodu.

P06G1963.JPG

P06G1964.JPG

P06G1965.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.09.2014 16:28

Ruszamy do Belem. Niestety, zamiast skierować się na trasę nad samym brzegiem Tagu, wjeżdżam w równoległą do niej, co wkrótce doprowadza do utknięcia w porannym ruchu i - co gorsza - konieczności zawrócenia, kiedy taka okazja się nadarza. Druga próba już lepsza - trafiamy na trasę nadbrzeżną i po chwili opuszczamy centralne dzielnice Lizbony.

P06G1966.JPG

P06G1967.JPG

P06G1968.JPG

P06G1969.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.09.2014 22:07

Kiedy już widać w oddali Pomnik Odkrywców, a w ciągu zabudowań po prawej stronie arterii dają się wyróżnić interesujące formy architektoniczne, skręcam w stronę sporej wielkości parkingu. Widzę, że już mi ktoś wskazuje miejsce, więc znajduję sobie inne, jednak zanim zdążę dojść do któregoś parkomatu, facet dobiega i tłumaczy, że są nieczynne i że to jemu się płaci. Bardzo nie lubię takich sytuacji - jeśli się zgodzę, a potem dostanę mandat za brak kwitka, to mogę się długo tłumaczyć, że wyglądający na bezdomnego gość tak mi zasugerował. Jednak zaglądam przez szyby do innych samochodów i nikt żadnego kwitka z parkomatu nie ma, to może faktycznie i ja nie będę urządzenia monetami karmił. Kiedy zaś spoglądam na szybę naszego samochodu, ciarki zaczynają mi po karku przebiegać... Mamy pękniętą szybę przednią. U samego dołu, więc jakoś nie zauważyłem wcześniej.

No, to pięknie! Już mi się coś zdążyło przydarzyć? Czy może w takim stanie wyjechaliśmy wczoraj wieczorem z wypożyczalni? Tak czy owak - to może mnie kilkaset euro kosztować...

Przyznaję, humor mi lekko siadł. Jednak w tym momencie i tak nic już na to nie poradzę. Zostawiamy samochód na parkingu, kierując się na przeciwną stronę arterii.

P06G1970.JPG

P06G1971.JPG

P06G1972.JPG

P06G1973.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.09.2014 21:11

100_1591.JPG

P06G1974.JPG

P06G1975.JPG

P06G1976.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.09.2014 16:53

Wspaniała budowla, od której zaczniemy wizytę w Belem, to klasztor Hieronimitów.

P06G1977.JPG

P06G1978.JPG

P06G1979.JPG

P06G1980.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.09.2014 16:55

8O

Ależ koronkowa robota.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.09.2014 17:30

Vjetar napisał(a):8O

Ależ koronkowa robota.

Arcydzieło. Bez cienia wątpliwości.

Pozdrawiam,
Wojtek
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 30.09.2014 18:24

A może jakiś sympatyczny wątek, np konsumpcja lub wizyta w wytwórni Madery lub Porto. Moze coś w tym temacie. Wszak to tamtejsze klimaty, ciekawsze niż setki kościołów. No może nie wszystkich kościołów, bo to już w takiej liczbie mocno przytłacza. Trochę więcej optymizmu i humoru. A jeśli się mylę? Bernard. :roll:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.09.2014 23:18

Bernadr C napisał(a):A może jakiś sympatyczny wątek, np konsumpcja lub wizyta w wytwórni Madery lub Porto. Moze coś w tym temacie. Wszak to tamtejsze klimaty, ciekawsze niż setki kościołów. No może nie wszystkich kościołów, bo to już w takiej liczbie mocno przytłacza. Trochę więcej optymizmu i humoru. A jeśli się mylę? Bernard. :roll:

Nie mylisz się, jeśli dopuszczasz myśl, że różnych ludzi różne rzeczy pociągają.
Mylisz się, jeśli spodziewasz się u mnie wizyt w restauracjach, sklepach z pamiątkami i tym podobnych obiektach.
Mylisz się również, jeśli myślisz, ze optymizm w życiu można znaleźć jedynie w półmiskach i butelkach.

U mnie można znaleźć głównie krajobrazy i architekturę - mieszankę piękna, nastroju i rzeczowości. Ale zgadzam się - nie każdemu to odpowiada.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.10.2014 17:24

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Jak dla mnie Lizbona z Se i Alfamą to jeden z najważniejszych celów "miastowych" - tylko chyba nigdy bnie doczekam się bezpośrednich lotów z GDN :(

Może się załapiesz na czarter do Algarve? To by sprawę załatwiło.

Pozdrawiam,
Wojtek

Tak z ciekawości - na których stronach sprawdzasz loty?
Oprócz skyscannera i stron poszczególnych przewoźników typu Ryanair, Wizzair, Monarch ...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.10.2014 19:12

tony montana napisał(a):Tak z ciekawości - na których stronach sprawdzasz loty?
Oprócz skyscannera i stron poszczególnych przewoźników typu Ryanair, Wizzair, Monarch ...

W zasadzie nie sprawdzam.

Opisywany wyjazd, to wykupiona w Opalu impreza, pod tytułem: Azory. Zapłaciłem za załatwienie przelotów, hoteli ze śniadaniem i statku między dwiema wyspami. Dodatkowo, rozsunąłem termin lotów tak, by wygospodarować dodatkowy tydzień w Portugalii kontynentalnej.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal