Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia, Madera, Azory

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Franz
Legenda
Re: Portugalia wraz z Maderą i Azorami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.05.2014 22:11

Okazuje się nawet, że wychodzimy z samochodu, jako że z deszczu zrobił się mikry kapuśniaczek, a niektóre widoki naprawdę warte są uwiecznienia. Tuż przed wlotem do jednego z wielu tuneli wypada z otworu w górskim zboczu potężny strumień wody i spada z hukiem w dół Wiatr z kolei zabiera tysiące kropelek w górę, tworząc poruszający się pod prąd wodny pióropusz. Wzrok przyciąga też inna kaskada, która wylatując z analogicznej dziury, spada na starą szosę, a z niej dalej do oceanu.

Stara szosa jest zagrodzona łańcuchem i nie bez powodu. Przekraczam go i szybkim krokiem – mając nadzieję, że nic mi w tym czasie na głowę nie spadnie – zbliżam się do uderzającego o podniszczony asfalt potężnego prysznica. W tym miejscu pada już każdej strony; w efekcie obiektyw aparatu pokrywa się licznymi ciapkami.

P24G0897.JPG

P24G0899.JPG

P24G0900.JPG

P24G0901.JPG

P24G0902.JPG

P24G0904.JPG

P24G0905.JPG

P24G0906.JPG
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2014 06:03

Dla mnie droga czad!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.05.2014 08:16

Przejechałeś pod wodospadem, czekałeś, objazd?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.05.2014 10:06

[quote="Franz"W tym miejscu pada już każdej strony; w efekcie obiektyw aparatu pokrywa się licznymi ciapkami.
[/quote]
... a fotki mimo tego SUPER ! 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.05.2014 14:17

FUX napisał(a):Dla mnie droga czad!

W tym roku (2014) pogoda pozwoliła na lepsze jej poznanie.

Vjetar napisał(a):Przejechałeś pod wodospadem, czekałeś, objazd?

To jest stara droga - zakaz ruchu, łańcuchy w poprzek. Ale w tym roku widziałem samochody na niej.
Tyle, że obecnie jest przerwana - ocean zabrał fragment. Nowa szosa biegnie tunelami.

mariusz-w napisał(a):... a fotki mimo tego SUPER ! 8)

Coś tam się udało z tych fotek wyciągnąć.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.05.2014 07:11

coś wspaniałego, przejechać się taką trasą - bezcenne;
wodospad nieco jak przy drodze Trolli, ale jednak inaczej
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.05.2014 14:31

te kiero napisał(a):coś wspaniałego, przejechać się taką trasą - bezcenne

Na tej drodze wydarzyło się przed laty wiele wypadków. W końcu przekuli tunele dla nowej szosy, a ta to już historia.
Przy czym - znaleźliśmy w pobliżu ślady jeszcze starszej drogi wzdłuż wybrzeża. Zapewne z czasów mułów i osiołków...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.05.2014 23:40

Wycofuję się, dzieląc uwagę pomiędzy sprawdzanie, czy jakiś kamol nie leci z góry oraz uważne stąpanie po nawierzchni, bo całą jej szerokością płynie ta część wody z górnej kaskady, która zamiast spadać dalej dolnym stopniem, wybrała łagodne nachylenie drogi. Wracamy do samochodu, mijając się z - równie jak my - upartymi turystami i wjeżdżamy do systemu następujących po sobie tuneli. Kiedy wypada się z jednego otworu, trzeba szybko się rozglądać na obie strony – to na starą drogę po jednej, to na głęboko wcięty kanion po drugiej – i już wpada się do następnego. Dlatego nawracamy w pierwszym możliwym miejscu i pokonujemy drogę w odwrotnym kierunku, zwalniając trochę w takich miejscach. Po dojechaniu do pierwszego wodospadu, ponowny zwrot i już mkniemy w kierunku zachodnim.

P24G0907.JPG

P24G0910.JPG

P24G0911.JPG

P24G0915.JPG

P24G0922.JPG

P24G0925.JPG

P24G0926.JPG

P24G0927.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.05.2014 15:35

Po wylocie z dłuższego tunelu kątem oka dostrzegam strzałkę w prawo na miradouro, ale już za późno. Zatrzymujemy się dalej, na dużym parkingu, licząc przez załzawione szyby widoczne z tego miejsca wodospady. Sześć? Siedem? A jeśli doliczyć również te wąskie strużki - wąskie, ale liczące po kilkaset metrów wysokości - ilość wzrasta dwukrotnie. Zawracamy na to zauważone miradouro koło sklepiku z pamiątkami, gdzie odważnie wyskakuję z samochodu w zalany deszczem świat i - starając się chronić jakoś aparat - pstrykam kilka fotek w kierunku wciętej w bliskie pionu północne stoki Madery, cienkiej nitki starej drogi. Jeszcze pstryk w stronę wysepek Ceroulas i uciekam do samochodu.

Kiedy po chwili przejeżdżamy koło dużego parkingu, okazuje się, że wszystkie wodospady skasowano - to znaczy, chmury zniżyły się na tyle, że wszystko zniknęło. Za to w oddali widać wystającą z oceanu przedziurawioną skałę - to już Ilheus da Ribeira da Janela. Ruszamy zatem i po minięciu kilku następnych tuneli, a właściwie po minięciu kilku króciutkich przerw w jednym długim tunelu, zjeżdżamy do miejscowości, której nazwę można przetłumaczyć, jako Rzeka Okna. Nazwa wzięła się właśnie od skalnego okna, i w stronę tej skały się udajemy po wyjściu z wozu. Jest to jednak bardzo krótki spacer - aura wyraźnie sugeruje powrót do suchego i ciepłego pokoju hotelowego.

P24G0928.JPG

P24G0931.JPG

P24G0932.JPG

P24G0934.JPG

P24G0935.JPG

P24G0939.JPG

100_5655.JPG

P24G0941.JPG
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.05.2014 06:49

Gdzie cię tam poniosło Franz. Nie lepiej w zaciszu hotelowej kawiarni posiedzieć ???
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.05.2014 15:41

darek1 napisał(a):Gdzie cię tam poniosło Franz. Nie lepiej w zaciszu hotelowej kawiarni posiedzieć ???

To dla mnie zbyt duży gwar, jak na zacisze. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.05.2014 15:46

Tyle Franz napisałeś relacji, że ja ich wszystkich jeszcze nie przeczytałem. Strasznie dużo. Czasu brakuję na lekturę. W tym roku to gdzie organizujesz wyjazd ??? Na Syberii Ciebie jeszcze nie było ????
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.05.2014 15:54

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.05.2014 19:13

darek1 napisał(a):Tyle Franz napisałeś relacji, że ja ich wszystkich jeszcze nie przeczytałem. Strasznie dużo. Czasu brakuję na lekturę. W tym roku to gdzie organizujesz wyjazd ??? Na Syberii Ciebie jeszcze nie było ????

W tej chwili nie wiem, czy gdziekolwiek pojadę. Jestem dosyć konkretnie uziemiony.

darek1 napisał(a):
Franz napisał(a):Spis treści

Mój Ty Boże Franz Ty jak Marynarz w każdym porcie inna dziewczyna :D . Ależ Ty masz zacięcię na pisanie.

Uzmysłowiłeś mi, że mam nieaktualny spis treści. Zarówno tego wątku, jak i w kwestii pozostałych relacji.

Pozdrawiam,
Wojtek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.05.2014 20:10

To jeszcze coś dodasz :roll: :roll: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal