Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia, Madera, Azory

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Franz
Legenda
Re: Portugalia wraz z Maderą i Azorami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.02.2014 21:04

FUX napisał(a):Trasa zaje..... :mrgreen:

te kiero napisał(a):z darmową myjnią :wink: coś wspaniałego

Tym razem braliśmy na niej darmowy prysznic. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.02.2014 14:03

A serpentyna w zatoczce tak wygląda:

P1060650.JPG

Oprócz starej szosy, widać maleńki fragment nowej.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.02.2014 21:23

Wprawdzie żaden samolot akurat nie startuje, ani nie ląduje, ale mamy stąd niezły wgląd na płytę lotniska, pomimo kilkukrotnego przedłużania pasa, wciąż uznawanego za jedno z najbardziej niebezpiecznych lotnisk. W 1977 roku portugalski Boeing nie wyhamował i runął z sześćdziesięciometrowej skarpy, po którym to wydarzeniu zrezygnowano z dużych samolotów na tym kursie. Obecnie znów większe maszyny przylatują na Maderę, korzystając z faktu, że spora część pasa startowego poprowadzona jest na betonowych słupach ponad linią brzegową wyspy.

P22G0679.JPG

P22G0680.JPG

P22G0681.JPG

P22G0682.JPG

P22G0683.JPG

P22G0684.JPG

100_5502.JPG

Wracamy do hotelu i popijając kolejne piwka, doczekujemy do kolacji. Znowu biorę rybkę, zakładając, że dzień bez rybki, to dzień stracony, a później w pokoju rozważamy warianty na dzień następny. Jaka ma być pogoda? Cóż, rzucimy okiem na prognozy, które prawdopodobnie i tak się nie sprawdzą.

P22G0685.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.02.2014 08:34

Franz napisał(a):Wprawdzie żaden samolot akurat nie startuje, ani nie ląduje, ale mamy stąd niezły wgląd na płytę lotniska, pomimo kilkukrotnego przedłużania pasa, wciąż uznawanego za jedno z najbardziej niebezpiecznych lotnisk. W 1977 roku portugalski Boeing nie wyhamował i runął z sześćdziesięciometrowej skarpy, po którym to wydarzeniu zrezygnowano z dużych samolotów na tym kursie. Obecnie znów większe maszyny przylatują na Maderę, korzystając z faktu, że spora część pasa startowego poprowadzona jest na betonowych słupach ponad linią brzegową wyspy.

Ten odcinek też zaczyna się od lotniska i akurat jest statek na podejściu.
:D

...W 1977 roku lotnisko to słynęło ze swego krótkiego pasa startowego,
którego długość wynosiła wówczas zaledwie 1 600 metrów...

Dla zobrazowania skali trudności przeprowadzanych tam operacji lotniczych trzeba podać jeszcze dwie kluczowe dane dla tego samolotu (który się w 1977 roku rozbił - Boeing 727) a mianowicie:

Przy lądowaniu -
Dobieg (faza lądowania polegająca na wyhamowaniu statku powietrznego po zetknięciu się podwozia z ziemią) to 1 585 m

Przy starcie -
Rozbieg (jest to droga, jaką statek powietrzny musi pokonać, by nabrać prędkości większej od prędkości przeciągnięcia, a więc wystarczająco dużej aby wytwarzana siła nośna była większa niż ciężar tego statku) to już 1 768 m.

Wybacz Wojtku ten wtręt ale ten temat trochę mnie interesuje.
(oprócz pięknych tam i zapór oczywiście :wink: )

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2014 13:30

Vjetar napisał(a):Wybacz Wojtku ten wtręt ale ten temat trochę mnie interesuje.

Wiesz, że każde uzupełnienie czy korektę przyjmuję z przyjemnością. :)

Często przy takich okazjach dowiaduję się nowych rzeczy. Na przykład, nie zdawałem sobie sprawy z tego, że długość dobiegu i rozbiegu różnią się - i to w istotny sposób.

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.02.2014 15:55

Franz napisał(a):Często przy takich okazjach dowiaduję się nowych rzeczy. Na przykład, nie zdawałem sobie sprawy z tego, że długość dobiegu i rozbiegu różnią się - i to w istotny sposób.

Choć nigdy samolotem nie leciałem ( 8O :oops: ) to mnie to nie zaskoczyło.

Nie ma to jak świeże, nieskażone doświadczeniem, spojrzenie. :D

Franz napisał(a): Znowu biorę rybkę, zakładając, że dzień bez rybki, to dzień stracony,...

Bardzo słuszna uwaga. U mnie dziś, wyszukane danie :D , wędzona makrelka. :P

pzdr :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.02.2014 19:58

Franz napisał(a):A serpentyna w zatoczce tak wygląda:

coś pięknego 8O niby zwykłe, ale jednak przewspaniałe miejsce
Franz napisał(a):Wprawdzie żaden samolot akurat nie startuje, ani nie ląduje, ale mamy stąd niezły wgląd na płytę lotniska, pomimo kilkukrotnego przedłużania pasa, wciąż uznawanego za jedno z najbardziej niebezpiecznych lotnisk.

pas startowy przy końcu wygląda nieco jak na lotniskowcu, tak muszą to raczej czuć piloci startujący
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2014 15:05

longtom napisał(a):Bardzo słuszna uwaga. U mnie dziś, wyszukane danie :D , wędzona makrelka. :P

Tiaa... dawno już nie jadłem. Czas to zmienić. :)

te kiero napisał(a):coś pięknego 8O niby zwykłe, ale jednak przewspaniałe miejsce

Stara szosa jest zamknięta, a miejscami morze już ją zabrało. A jednak w tym miejscu widzieliśmy samochód.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.03.2014 19:07

Mapka do ostatnio zamieszczonych odcinków.

MadMapa.jpg

A - hotel
B - Machico
C - punkt widokowy nad Machico
D - widok na lotnisko
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 02.03.2014 20:31

Serpentyna jest niesamowita 8)
Kadry z Waszych podróży mogą być "ściągawką" dla filmowców na ewentualne plenery...... 8)

Btw

Madera jest piękna i kiedyś mam zamiar się tam wybrać,ale niepokoi mnie brak ładnej pogody - chyba że macie tam pecha w tym temacie :?: :!:

Pozdrwionka.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.03.2014 13:55

CROberto napisał(a):Madera jest piękna i kiedyś mam zamiar się tam wybrać,ale niepokoi mnie brak ładnej pogody - chyba że macie tam pecha w tym temacie :?: :!:

Odradzałbym miesiące zimowe - spore ryzyko braku pogody. Ale można też mieć szczęście.
Byłem również w maju - deszcz mnie nie ominął, ale generalnie pogoda o niebo lepsza.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.03.2014 19:56

Franz napisał(a):
CROberto napisał(a):Madera jest piękna i kiedyś mam zamiar się tam wybrać,ale niepokoi mnie brak ładnej pogody - chyba że macie tam pecha w tym temacie :?: :!:

Odradzałbym miesiące zimowe - spore ryzyko braku pogody. Ale można też mieć szczęście.
Byłem również w maju - deszcz mnie nie ominął, ale generalnie pogoda o niebo lepsza.

Pozdrawiam,
Wojtek

Pamiętam, że parę lat temu na Maderze miały miejsce tragiczne wydarzenia, po ulewnych deszczach schodziły lawiny błotne i sporo osób zginęło :( :( :cry:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.03.2014 21:02

tony montana napisał(a):Pamiętam, że parę lat temu na Maderze miały miejsce tragiczne wydarzenia, po ulewnych deszczach schodziły lawiny błotne i sporo osób zginęło :( :( :cry:

Na poprzedniej stronie Jacek zamieścił link do filmu.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.03.2014 21:18

na taką piękną wyspę wybrałbym się i przy kiepskiej pogodzie, tzn osobiście deszcz mi nie przeszkadza w wędrówce i podziwianiu krajobrazów, nawet powiedziałbym ożywia barwy natury, do tego dochodzi gra potęgi chmur np na zdjęciach z pasem lotniska
oczywiście bez przesady z tym deszczem... ciepło Bałkańskie również niezwykle cenię
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.03.2014 00:16

te kiero napisał(a):na taką piękną wyspę wybrałbym się i przy kiepskiej pogodzie, tzn osobiście deszcz mi nie przeszkadza w wędrówce i podziwianiu krajobrazów, nawet powiedziałbym ożywia barwy natury, do tego dochodzi gra potęgi chmur np na zdjęciach z pasem lotniska

Ja jednak wolę taką pogodę.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal