FUX napisał(a):Trasa zaje.....
te kiero napisał(a):z darmową myjnią coś wspaniałego
Tym razem braliśmy na niej darmowy prysznic.
Pozdrawiam,
Wojtek
Franz napisał(a):Wprawdzie żaden samolot akurat nie startuje, ani nie ląduje, ale mamy stąd niezły wgląd na płytę lotniska, pomimo kilkukrotnego przedłużania pasa, wciąż uznawanego za jedno z najbardziej niebezpiecznych lotnisk. W 1977 roku portugalski Boeing nie wyhamował i runął z sześćdziesięciometrowej skarpy, po którym to wydarzeniu zrezygnowano z dużych samolotów na tym kursie. Obecnie znów większe maszyny przylatują na Maderę, korzystając z faktu, że spora część pasa startowego poprowadzona jest na betonowych słupach ponad linią brzegową wyspy.
Vjetar napisał(a):Wybacz Wojtku ten wtręt ale ten temat trochę mnie interesuje.
Franz napisał(a):Często przy takich okazjach dowiaduję się nowych rzeczy. Na przykład, nie zdawałem sobie sprawy z tego, że długość dobiegu i rozbiegu różnią się - i to w istotny sposób.
Franz napisał(a): Znowu biorę rybkę, zakładając, że dzień bez rybki, to dzień stracony,...
Franz napisał(a):A serpentyna w zatoczce tak wygląda:
Franz napisał(a):Wprawdzie żaden samolot akurat nie startuje, ani nie ląduje, ale mamy stąd niezły wgląd na płytę lotniska, pomimo kilkukrotnego przedłużania pasa, wciąż uznawanego za jedno z najbardziej niebezpiecznych lotnisk.
longtom napisał(a):Bardzo słuszna uwaga. U mnie dziś, wyszukane danie , wędzona makrelka.
te kiero napisał(a):coś pięknego niby zwykłe, ale jednak przewspaniałe miejsce
CROberto napisał(a):Madera jest piękna i kiedyś mam zamiar się tam wybrać,ale niepokoi mnie brak ładnej pogody - chyba że macie tam pecha w tym temacie
Franz napisał(a):CROberto napisał(a):Madera jest piękna i kiedyś mam zamiar się tam wybrać,ale niepokoi mnie brak ładnej pogody - chyba że macie tam pecha w tym temacie
Odradzałbym miesiące zimowe - spore ryzyko braku pogody. Ale można też mieć szczęście.
Byłem również w maju - deszcz mnie nie ominął, ale generalnie pogoda o niebo lepsza.
Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana napisał(a):Pamiętam, że parę lat temu na Maderze miały miejsce tragiczne wydarzenia, po ulewnych deszczach schodziły lawiny błotne i sporo osób zginęło
te kiero napisał(a):na taką piękną wyspę wybrałbym się i przy kiepskiej pogodzie, tzn osobiście deszcz mi nie przeszkadza w wędrówce i podziwianiu krajobrazów, nawet powiedziałbym ożywia barwy natury, do tego dochodzi gra potęgi chmur np na zdjęciach z pasem lotniska
Powrót do Portugalia - Portugal