Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia, Madera, Azory

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
dangol
Weteran
Re: Portugalia wraz z Maderą i Azorami

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.01.2014 21:43

No i wszystko (?) jasne :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.01.2014 23:12

dangol napisał(a):No i wszystko (?) jasne :wink:

Mam już przeloty i nocleg na ten pierwszy tydzień. Zostało jeszcze opracowanie trasy i załatwienie noclegów na drugi tydzień. Oraz samochodów na dwóch lotniskach.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2014 22:31

Praktycznie już w pierwszych kroplach deszczu udajemy się nad baseny. Niestety, zaczyna padać coraz mocniej, więc tylko symbolicznie kilka fotek i uciekamy. Jeszcze próbujemy przeczekać deszcz, przeglądając widokówki w sklepiku z pamiątkami, ale ulewa się stopniowo wzmaga. Musimy założyć, że tyle się nam udało wyszarpać z tego dnia. Wskakujemy do samochodu i kierujemy się północnym wybrzeżem w stronę hotelu.

Widoki rewelacyjne! Oczywiście, gdyby coś poprzez strugi deszczu było widać. Stwierdzamy jedynie, że jeżeli mielibyśmy tu wrócić, to chyba lepiej jechać w odwrotnym kierunku, bo wtedy są większe szanse na zatrzymanie gdzieś samochodu. Po odbiciu od wybrzeża mamy dwa warianty: górą albo tunelem. Przy tej pogodzie wybór jest oczywisty. Przecinamy wyspę w poprzek, trafiając na znaną już sobie via rapida i tniemy wprost do hotelu. Skoro pogoda nie chce nam pójść na rękę, to oglądniemy sobie kolejny film przy popołudniowej kawce.

100_5435.JPG

100_5437.JPG

100_5438.JPG

P22G0621.JPG

P22G0622.JPG

P22G0624.JPG

P22G0625.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.01.2014 18:31

Mapka powrotu z Porto Moniz do hotelu:

MadMapa.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.01.2014 00:41

Film niezły, kawka pyszna - kiedy już są na ukończeniu, zauważamy, że o ile na zachodzie ciągle zupełnie buro i deszczowo, to w kierunku wschodnim coś się poprawia. Do zmroku jeszcze parę godzin; jeśli miałoby wytrzymać bez deszczu... Jedziemy? Jedziemy! Dokąd? No... na wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja.

Wypadamy z hotelu, wskakujemy do samochodu, podjeżdżamy stromo do przelotówki i obieramy kurs znaną już sobie trasą, przebiegającą pod płytą lotniska, tym razem usiłując pstryknąć jakieś fotki w lesie betonowych filarów. Zatrzymywać się tutaj nie wolno, a o światło trudniej, więc trochę niewyraźnie to wychodzi. Trudno, może kiedyś będzie lepsza okazja, by to cudo ;) architektury uwiecznić.

Tuż za lotniskiem i następującym po nim tunelem skręcamy na rondzie i wjeżdżamy do Machico.

P22G0627.JPG

100_5441.JPG

P22G0628.JPG

P22G0629.JPG

P22G0630.JPG

P22G0632.JPG

P22G0633.JPG

P22G0634.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.01.2014 18:25

Według legendy nazwa miasta pochodzi od angielskiego kupca Roberta Machin, którego statek zmylił kurs i rozbił się o tutejsze skały. Część załogi wraz z nim i jego ukochaną Anne d'Arfget uratowała się, lądując na niezamieszkałej wyspie w roku 1346, a więc na wiele lat przed odkryciem Madery przez Portugalczyków. Po śmierci ukochanej Machin próbował wrócić do Europy na tratwie, został jednak schwytany przez piratów i sprzedany w niewolę do Maroka. Stamtąd ponoć wieść o nieznanej wyspie dotarła do Portugalczyków.

Spacer po miasteczku zaczynamy od głównego placu, przy którym stoi niewielka Capela dos Milagros - Kaplica Cudów - postawiona ponownie po tym, jak w 1803r. Oryginalna kaplica została zniesiona przez powódź. W cudowny sposób odnalazł się krucyfiks, pochodzący zgodnie z legendą z grobu Anne d'Arfet i będący obecnie jedną z najświętszych relikwii na wyspie. Przemierzając plac po wyjściu z kaplicy zerkamy ciekawie w stronę licznej grupy mężczyzn, grających z ożywieniem w domino.

P22G0635.JPG

P22G0636.JPG

P22G0637.JPG

P22G0638.JPG

P22G0641.JPG

P22G0642.JPG

P22G0643.JPG
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.01.2014 18:28

No co tam Frnaz u Ciebie słychać. Cały czas z tą samą Panią czy Ci się odmieniło :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.01.2014 18:54

Franz napisał(a):Praktycznie już w pierwszych kroplach deszczu udajemy się nad baseny. Niestety, zaczyna padać coraz mocniej, więc tylko symbolicznie kilka fotek i uciekamy.

nawet przy deszczu miejsce to zachwyca, znakomity miał ktoś pomysł na wykorzystanie tworów geologicznych... gdybym tam był osobiście, byłoby to jedno z miejsc gdzie zapewne chciałbym wrócić :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.01.2014 23:47

darek1 napisał(a):No co tam Frnaz u Ciebie słychać. Cały czas z tą samą Panią czy Ci się odmieniło :D

Jak widzisz na fotkach, Darku, nic się u mnie nie zmienia. :)

te kiero napisał(a):nawet przy deszczu miejsce to zachwyca, znakomity miał ktoś pomysł na wykorzystanie tworów geologicznych... gdybym tam był osobiście, byłoby to jedno z miejsc gdzie zapewne chciałbym wrócić :D

Miejsce ładne. A w ogóle Madera piękna - mogę polecić z całego serca. :)

Porto Moniz przypominało mi odrobinę Garachico.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.01.2014 14:52

Franz napisał(a):Miejsce ładne. A w ogóle Madera piękna - mogę polecić z całego serca. :)

Pozdrawiam,
Wojtek

To na kiedy te bilety masz? :) :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2014 16:32

tony montana napisał(a):To na kiedy te bilety masz? :) :papa:

Na sobotę.
Jeszcze mi zostały do załatwienia dwa noclegi w kontynentalnej Portugalii i będzie wszystko.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.01.2014 18:11

Franz napisał(a):Wypadamy z hotelu, wskakujemy do samochodu, podjeżdżamy stromo do przelotówki i obieramy kurs znaną już sobie trasą, przebiegającą pod płytą lotniska, tym razem usiłując pstryknąć jakieś fotki w lesie betonowych filarów. Zatrzymywać się tutaj nie wolno, a o światło trudniej, więc trochę niewyraźnie to wychodzi. Trudno, może kiedyś będzie lepsza okazja, by to cudo ;) architektury uwiecznić.

faktycznie robi wrażenie, był kiedyś o nim film z budowy bodajże na Discovery, ale nie pokazywali że pod płytą przechodzi droga...
należy do ciekawej klasyfikacji
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.01.2014 18:31

Miałem kiedyś piękny sen - pływałem w jednym z tych wulkanicznych basenów pod niebem ugwieżdżonym . . . 8)

Mam nadzieję , że będzie/był proroczy :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2014 21:28

te kiero napisał(a):należy do ciekawej klasyfikacji

Było to jedno z najbardziej niebezpiecznych lotnisk, póki nie przedłużono pasa na tych betonowych słupach.

piotrf napisał(a):Miałem kiedyś piękny sen - pływałem w jednym z tych wulkanicznych basenów pod niebem ugwieżdżonym . . . 8)

Mam nadzieję , że będzie/był proroczy :wink:

Tego Ci życzę. :)
A i spełnienie tego życzenia nie jest takie trudne...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2014 22:43

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):To na kiedy te bilety masz? :) :papa:

Na sobotę.
Jeszcze mi zostały do załatwienia dwa noclegi w kontynentalnej Portugalii i będzie wszystko.

Uff... te dwa ostatnie już teraz też mam. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal