Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia, Madera, Azory

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2018 15:12

elfik99 napisał(a):
korbaczik napisał(a):To ten wyjazd nie był planowany? :o

Przecież był tylko gdzie indziej!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

To mi się czasami zdarza.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.06.2018 20:31

Franz napisał(a): Za 890 zł mogą mnie przetransportować tam i z powrotem, tylko muszę to załatwić praktycznie w tej chwili. Niech będzie - biorę. Okazuje się jednak, że jest jakiś problem z moją kartą kredytową i płatność nie przechodzi...

Słaba sytuacja taki problem z kartą, no i rozumiem, że pojechałeś w końcu tam, gdzie była gorsza pogoda niż u nas w Polsce :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2018 21:26

tony montana napisał(a):Słaba sytuacja taki problem z kartą, no i rozumiem, że pojechałeś w końcu tam, gdzie była gorsza pogoda niż u nas w Polsce :)

Tak źle nie było...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2018 23:45

Może ktoś jest w stanie w tej kwestii mi pomóc? Bea ma akurat zajęcia, więc dzwonię do Daniela, ale on właśnie wyszedł z roboty i jest w drodze, a kiedy będzie w domu, to dla mnie już będzie zbyt późno. Bea zgłasza, że może mnie wesprzeć swoją kartą, ale dopiero za jakąś chwilę. W takim razie kolejny telefon - do Andrzeja, ale on jest akurat na działce. Podejdzie do komputera, jednak tam zasięg jest marny, więc nie daje gwarancji. Zgłasza się Bea, że już możemy spróbować jej kartą, zatem ruszamy do boju i po chwili płatność zostaje załatwiona. Uff... dzwonię do Andrzeja, by odwołać alarm, a on już siedzi przy komputerze i jest gotów do działania. Dziękuję za chęć pomocy - już wszystko jest OK.

Jest godzina 17:00, więc do wylotu zostało mi kilkanaście godzin. Wrzucam w różne miejsca w internecie zapytanie o możliwość zakupu kartusza z gazem do mojego palnika, ale może na wszelki wypadek kupić inny palnik, bardziej popularny? Wskakuję do wozu i ruszam na zakupy. Niestety, nie mam szczęścia - nie udaje mi się dostać palnika wbijanego, zatem zostaję z wkręcanym i będę się tym martwił na miejscu. A teraz zabieram się za pakowanie gratów.

W efekcie tuż przed północą jestem spakowany - plecak plus siata z paroma gratami ważą razem 25kg. Przed wyłączeniem komputera dostaję jeszcze sensowną odpowiedź na moje pytanie - Dabo podaje namiary na sklep z tego typu wyposażeniem. Zapisuję - może akurat się sprawdzi - nastawiam budzik na 3:40, mam więc ponad trzy godziny snu.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 07.06.2018 10:42

Czekam z niecierpliwością na Ciąg dalszy :papa:
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 07.06.2018 11:22

Ale stres przed samym wyjazdem!!!..... 8O 8O 8O

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.06.2018 15:08

Beata W. napisał(a):Czekam z niecierpliwością na Ciąg dalszy :papa:

elfik99 napisał(a):Ale stres przed samym wyjazdem!!!..... 8O 8O 8O

Zwykle najtrudniej coś zacząć...

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 07.06.2018 17:26

Jakby był jeden standard palnika, nie byłoby problemu.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.06.2018 19:50

korbaczik napisał(a):Jakby był jeden standard palnika, nie byłoby problemu.

Tiaaa... c'est la vie.

Pozdrawiam,
Wojtek
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 07.06.2018 22:17

Franz napisał(a):
korbaczik napisał(a):Jakby był jeden standard palnika, nie byłoby problemu.

Tiaaa... c'est la vie.

Pozdrawiam,
Wojtek

Bo gazu nie można kupić u nas i zabrać do samolotu??? :?:

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.06.2018 23:56

elfik99 napisał(a):Bo gazu nie można kupić u nas i zabrać do samolotu??? :?:

Kupić można, ale do samolotu wnieść już nie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.06.2018 00:46

Dzień pierwszy

Źle się wstaje po takim krótkim śnie, ale cóż robić - ok 4:10 wyjeżdżam z domu. Do Łodzi jedzie się dobrze, ale potem wpadam w zaciski na ciągle budowanej szosie. Mam jeszcze 60 kilometrów do parkingu lotniskowego, kiedy do mnie dzwonią, upewnić się, że dotrę na zapowiadany czas. Za Jankami korek totalny i w efekcie trafiam na parking o dziewiątej, podczas gdy miałem być na lotnisku o 8:20. Załatwiam formalności błyskawicznie - płacę 105 zł za osiem dni - i już mnie wiozą na lotnisko, gdzie pani w okienku Itaki wita mnie słowami, że już tylko na mnie czekają. Podobnie sprawa się ma przy nadawaniu bagażu; jeszcze tylko w biegu kupuję wodę mineralną w strefie wolnocłowej - 8,50zł, czyli "wolnocłowo" oznacza "horrendalnie drogo" - i już wpadam do samolotu. Lot przebiega bez zakłóceń i po kilku godzinach samolot ląduje w Funchal - jestem na Maderze!
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 08.06.2018 11:33

To Ty miałeś takie najprawdziwsze lastminute!!! :lol: :lol: :lol:

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.06.2018 15:50

elfik99 napisał(a):To Ty miałeś takie najprawdziwsze lastminute!!! :lol: :lol: :lol:

Niewiele brakowało, a byłoby nie "last", a "to late"...

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 09.06.2018 11:11

Dzień pierwszy. Lubię taki tekst, bo zapowiada początek przygody. :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal