Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia, Madera, Azory

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 22.05.2016 00:35

Franz napisał(a):
Mikeee napisał(a):ja myślę, że obsikał je jakiś pies - na pewno na imię miał Azor...

Zapewne wiesz, skąd taka nazwa archipelagu.

to portugalska nazwa tego endemicznego ptaszka umieszczonego na fladze Azorów, choć niektórzy twierdzą, że to od lazurów otaczających wyspy (azures)

natomiast nazwa Wysp Kanaryjskich wzięła się właśnie od nazwy psów zamieszkujących te wyspy (canis o ile pamiętam). Kiedyś myślałem, że od nazwy słynnego żółtego ptaszka. A to właśnie ów ptaszek wziął swą nazwę od nazwy tychże wysp :)

pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.05.2016 17:12

Mikeee napisał(a):to portugalska nazwa tego endemicznego ptaszka umieszczonego na fladze Azorów, choć niektórzy twierdzą, że to od lazurów otaczających wyspy (azures)

Endemiczny? Hmm... muszę w takim razie zgłębić temat. Bo portugalskie słowo "açor" to na polski po prostu "jastrząb". Gdzieś czytałem, że nazwa pochodzi właśnie od jastrzębi. Ale może mają jakiegoś endemicznego jastrzębia...

Mikeee napisał(a):natomiast nazwa Wysp Kanaryjskich wzięła się właśnie od nazwy psów zamieszkujących te wyspy (canis o ile pamiętam). Kiedyś myślałem, że od nazwy słynnego żółtego ptaszka. A to właśnie ów ptaszek wziął swą nazwę od nazwy tychże wysp :)

Tu się spotkałem z wieloma teoriami, żadna nie była bardziej przekonywująca od innych - między innym o pochodzeniu nazwy od psów, kanarków i kaczek.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.05.2016 22:24

Drugiego z jezior, w kształcie migdałka, już nie objeżdżamy, ale znajdujemy drogowskazy na lago Rasa oraz miradouro. Do jeziora Rasa trzeba by na piechotę, a to dla nas w pogarszających się szybko warunkach atmosferycznych nie stanowi wystarczającej zachęty, za to dajemy się skusić na dojazd do punktu widokowego, z którego... nie widać już właściwie nic.

P30G0083.JPG

P30G0084.JPG

100_0341.JPG

P30G0086.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.05.2016 15:24

Dopiero podczas zjazdu na moment coś się przeciera, pozwalając dostrzec niebieskie oko - ulokowane w niewielkim kraterze Lagoa de Pau Pique.
Po powrocie na szosę cofamy się sto metrów do zauważonej wcześniej budowli.

P30G0088.JPG

P30G0089.JPG

P30G0090.JPG

P30G0091.JPG
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 23.05.2016 15:54

Franz napisał(a):Pozostaje mi podziękować za towarzystwo w tej podróży.
Do samego końca wytrwali Tony i Michał, ale że Adrian od pewnego momentu stale mi towarzyszył, więc zapewne i końcówkę doogląda.
Pozdrawiam Was, Panowie,

Dogląda cały czas...tylko nie zawsze ma czas coś "nagryzmolić"
Ostatnio miałem szalony czas...ale podobno jest o wiele lepiej niż miało być

Lizbona i Alpy z wysokości prezentują się godnie...a Portugalia mnie tak wciągnęła ,że oczywiście
dalej będę doglądał... :wink:

Serdecznie pozdrawiam Adrian
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.05.2016 21:33

ajdadi napisał(a):Portugalia mnie tak wciągnęła ,że oczywiście
dalej będę doglądał... :wink:

Po skończonym objeździe południowej Portugalii, przyszła później kolej na północną.

Pozdrawiam,
Wojtek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 23.05.2016 22:33

Franz napisał(a):
Mikeee napisał(a):to portugalska nazwa tego endemicznego ptaszka umieszczonego na fladze Azorów, choć niektórzy twierdzą, że to od lazurów otaczających wyspy (azures)

Endemiczny? Hmm... muszę w takim razie zgłębić temat. Bo portugalskie słowo "açor" to na polski po prostu "jastrząb". Gdzieś czytałem, że nazwa pochodzi właśnie od jastrzębi. Ale może mają jakiegoś endemicznego jastrzębia...

podobno pierwsi przybysze pomylili ów jastrzębia, które tam nie występuje z jakimś endemicznym gatunkiem podobnego drapieżnika

Niebieska Micra, odznacza się na tle azorskiej zieleni :wink:

pozdrawiam,
M
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.05.2016 22:58

Mikeee napisał(a):podobno pierwsi przybysze pomylili ów jastrzębia, które tam nie występuje z jakimś endemicznym gatunkiem podobnego drapieżnika

Dałeś mi do myślenia.

Mikeee napisał(a):Niebieska Micra, odznacza się na tle azorskiej zieleni :wink:

Łatwiej było ją w zieleni, mgłą owianej, odnaleźć...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2016 15:55

To fragment dawnego akweduktu, którym woda z właśnie odwiedzonych przez nas jezior doprowadzana była do Ponta Delgada.

P30G0094.JPG

100_0350.JPG

P30G0096.JPG

P30G0097.JPG
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 24.05.2016 19:15

Wojtku, ja też jak mam czas to towarzyszę Wam w większości podróży.
Natomiast na Azory czekałem cierpliwie, bo to takie moje marzenie typu może kiedyś...
Azorami zainteresowałem się oglądając na Eurosporcie relację z Rajdu Azorów.
Było tam dużo zdjęć z helikoptera pokazujących nie tylko rajdówki, ale i piękne widoki.

Pozdrawiam

Andrzej
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2016 23:27

ACandrzej napisał(a):Wojtku, ja też jak mam czas to towarzyszę Wam w większości podróży.
Natomiast na Azory czekałem cierpliwie, bo to takie moje marzenie typu może kiedyś...
Azorami zainteresowałem się oglądając na Eurosporcie relację z Rajdu Azorów.
Było tam dużo zdjęć z helikoptera pokazujących nie tylko rajdówki, ale i piękne widoki.

Z góry na ogół wszystko piękniejsze. Ale i z lądu nie braknie tutaj ciekawych widoków.

Pozdrawiam,
Wojtek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 29.05.2016 12:05

Franz napisał(a):Po skończonym objeździe południowej Portugalii, przyszła później kolej na północną.

Jak dobrze wiesz ja tylko delikatnie "liznąłem" Porto i okolice...fajnie tam było...
Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.05.2016 21:43

ajdadi napisał(a):Jak dobrze wiesz ja tylko delikatnie "liznąłem" Porto i okolice...fajnie tam było...

Miasto, w którym można się upić zupełnie za darmo...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.05.2016 23:35

Zostawiamy samochód przy drodze i ruszamy w jego stronę, przechodząc pod jedną z arkad. Trawa jest bardzo mokra, więc stawiamy kroki jak bociany, zbliżając się do niewiarygodnie wręcz omszałej budowli.

P30G0098.JPG

P30G0099.JPG

P30G0100.JPG

P30G0101.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.05.2016 06:27

Super klimat na tych Azorach jak dla mnie
8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal