Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia moja miłość -Lizbona,Sintra i okolice

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
altezza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) altezza » 07.03.2017 02:08

Komentarz moderacji:
Treść posta zablokowana ze względu na problemy z prawami autorskimi do zdjęć użytkownika altezza.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.03.2017 09:15

Dobrze, że się rozkręciłaś z tym Obidos, bo to piekne miejsce :)

Stąd już tylko rzut beretem do Batalha, Alcobaca czy Tomar (w tym mieście nie byłem, ale wiem, że jest warte odwiedzin)

:papa:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 07.03.2017 23:58

Janisia napisał(a):Dzięki ,że ktoś tu zagląda :)

Zajrzałam już w październiku i zmartwiłam się, że gdzieś przepadłaś. Bardzo się cieszę, że kontynuujesz i mam nadzieję, że z drugiego wyjazdu rozliczysz się szybciej :wink:

Odkąd nabyłam bilety (13-27maj), mój głód wiedzy jest ogromny i dotyczy zwłaszcza praktycznych informacji dla człowieka przemieszczającego się samochodem.
Na początek, jeżeli możesz- proszę o poradę w/s Sintry. Ze względu na ograniczenia czasowe będę mogła pozwolić sobie na zwiedzenie tylko jednego pałacu. Reszcie chciała bym przynajmniej zrobić zdjęcia z zewnątrz. Teren jest trudny, stromo, uliczki jednokierunkowe. Czy potrafisz wskazać w których miejscach można na chwilę zatrzymać się samochodem żeby zobaczyć coś więcej niż krzaki? Gdzie można podejść na foto bez konieczności kupowania biletu?
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 08.03.2017 00:26

Fajnie być przez chwilę w średniowieczu :D :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.03.2017 09:21

... no wreszcie bo już traciłem nadzieję ... :wink: ... znowu jest pięknie ... :) ...
Pozdrawiam.
Janisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janisia » 08.03.2017 20:35

Kochani moi baaardzo dziękuję za odwiedziny :D

kmichal napisał(a):... no wreszcie bo już traciłem nadzieję ... :wink: ... znowu jest pięknie ... :) ...
Pozdrawiam.

Dziękuję, toż to miód na moje serce :wink:

tony montana napisał(a):Dobrze, że się rozkręciłaś z tym Obidos, bo to piekne miejsce :)

Stąd już tylko rzut beretem do Batalha, Alcobaca czy Tomar (w tym mieście nie byłem, ale wiem, że jest warte odwiedzin)

:papa:

Mówisz Tomar ,będzie Tomar :wink:

margaret-kaJeżeli chodzi o zdjęcia z zewnątrz,to w rachubę wchodzi Quinta Regalerija i Pałac Narodowy.
Można także zrobić z daleka zdjęcie Pałacu Pena i Zamku Maurów, ale naprawdę z daleka :(
Ja jeżeli miałabym wybrać jedno miejsce to byłaby to Quinta lub Pałac Pena ,ze wskazaniem na Quinte :wink:
Tak jak pisałam większość zabytków poprzedzają parki lub ogrody znajdujące się przed nimi ,dlatego tak ciężko zobaczyć coś nie wchodząc.
Jeśli masz ochotę to pisz na priv.pogadamy o konkretach :smo:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 09.03.2017 19:14

Dzięki z sugestie, pewnie jeszcze wykorzystam Twoje doświadczenia.
Janisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janisia » 09.03.2017 20:12

margaret-ka napisał(a):Dzięki z sugestie, pewnie jeszcze wykorzystam Twoje doświadczenia.

Niema za co :wink: Jeśli będziesz potrzebować jakiś informacji to pisz śmiało :D
Plan zwiedzania Lizbony ,apartamenty i restauracje -proszę bardzo :wink:
Janisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janisia » 10.03.2017 18:29

Ciąg dalszy czyli TOMAR
Tomar odwiedziliśmy wybierając się do Fatimy.
Jadąc z Lizbony na dłuższą wycieczkę warto połączyć przynajmniej dwa miejsca do zwiedzania za jednym razem.
Znajdujący się w Tomar Klasztor Zakonu Chrystusa znajduje się na liście UNESCO i jest jednym z najciekawszych zabytków całej Portugalii.
Klasztor wznosi się na wzgórzu nad miasteczkiem - nie jest to daleko, jednak należy podejść pod dość strome wzgórze (można również podjechać kolejką, która kursuje z centrum, koszt 3€ lub podjechać bezpośrednio pod klasztor samochodem).
Wstęp kosztuje 6 euro ale jeżeli chcemy zwiedzić też Alcobace i Batalhe to warto kupić bilet łączony za 15 euro.

Obrazek

Obrazek

Zwiedzając klasztor często pierwsza i największe wrażenie robi Charola, czyli pierwsza świątynia Zakonu Templariuszy, która pochodzi z XII wieku, a która została wybudowana na planie szesnastoboku. Jest ona zbudowana w ten sposób, że zakonnicy mogli uczestniczyć w mszy na koniach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klasztor zachwyca połączeniem aż czterech stylów. Można tu odnaleźć ślady stylów architektonicznych: od romańskich murów, przez gotyckie sklepienia do renesansowych krużganków i obfitości manuelińskich zdobień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klasztor był miejscem niesamowitym, na liście wrażeń z Portugalii na liście mojego męża to numer 1.
Dla osób interesujących się historią miejsce które trzeba koniecznie zobaczyć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żałuję że nie zobaczyłam Batalhy i Alocobacy ale Tomar zobaczyłabym chętnie powtórnie :D
Wy też :?:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.03.2017 19:49

Ja nie widziałem Tomar, więc odpowiedź jest oczywista :)

Za to odwiedziliśmy Batalhę i Alcobacę :)

:papa: :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.03.2017 21:35

... czasami trzeba obrócić ekran, ale zdjęcia bardzo ciekawe ... :wink: ...
Pozdrawiam.
altezza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) altezza » 11.03.2017 00:21

Komentarz moderacji:
Treść posta zablokowana ze względu na problemy z prawami autorskimi do zdjęć użytkownika altezza.
Janisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janisia » 14.03.2017 21:18

Dziś krótka przerwa w naszych wycieczkach wyjazdowych :wink:
Zostajemy na miejscu czyli Sintra :D
Decydujemy się na Castelo dos Mouros czyli Zamek Maurów

Obrazek
My będąc na miejscu wybieramy spacerek ale można także dostać się Zamek autobusem lini 434 za 3 euro lub tuk-tukiem za 5 euro.
Moim zdaniem warto poświęcić czas na dłuższy spacer ale podróż tuk-tukiem też ma swój urok :wink:

Obrazek

Obrazek

Forteca wybudowana przez Arabów w VIIIw., w 1147r. została zdobyta przez Alfonsa I i walczących wraz z nim krzyżowców. W XIXw., za panowania Franciszka II ruiny twierdzy zostały częściowo odrestaurowane.
Moje dziecko było zachwycone a mury obronne kojarzyły mu się z Murem Chińskim :wink:
Cena wstępu to 8 euro dorosły i 6 euro dziecko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Zamek warto się wybrać choćby dla samych widoków które są niesamowite 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można także zobaczyć górujący nad Zamkiem ,Pałac Pena :D

Obrazek

Dla niektórych i tak komórka ważniejsza od widoków :?
Obrazek

Pora więc wracać do naszego ,,Cinco " czeka nas miły wieczór :papa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kocham wakacje :D :oczko_usmiech: 8)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.03.2017 20:28

Janisia napisał(a):Kocham wakacje

... podejrzewam, że jest nas więcej ... 8) ...
Pozdrawiam.
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 17.03.2017 21:53

Widzę, że Portugalia jest po prostu zjawiskowa. Piękne zdjęcia. Oglądam z przyjemnością.
W poniedziałek pierwszy raz ruszamy do Lizbony. A ja już czuję się w niej zakochana :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal