OBIDOSJuż podczas planowania wiedziałam że to miasteczko będzie obowiązkowym punktem programu
Kiedy okazało się że jeszcze w czasie naszego pobytu odbywa się tam ,,Mercado Medieval ''musiałam tam być
Średniowieczny jarmark w Óbidos ma wszystko to, co potrzebują miłośnicy dawnych, rycerskich czasów: miasteczko otoczone wysokim murem obronnym, potężny zamek Castelo de Óbidos, turnieje, średniowieczną osadę z tawernami oferującymi dawne przysmaki oraz pokazy tańców dawnych. U podnóża zamku przechadzają się damy, rycerze i mieszczanie, a żonglerzy ogniem i wędrowni grajkowie zabawiają publiczność. Podczas historycznej parady pojawiają się także Maurowie, którzy niegdyś zamieszkiwali te tereny.
Dzielni rycerze rywalizują ze sobą podczas konnych potyczek na lance oraz walk wręcz, a na straganach można podejrzeć pracę rzemieślników: kowala, szewca i garncarza. Chętni mogą wypożyczyć stroje z tej epoki i wziąć udział w średniowiecznej kolacji. Na Mercado Medieval obowiązuje moneta festiwalowa, zwana Torreão.
Rozumiecie że grzechem byłoby nie skorzystać z takiej okazji i nie zobaczyć Obidos w średniowiecznej odsłonie
Zapraszam :
Atmosfera udzieliła się wszystkim
Mąż postanowił nawet zagrać z synem w średniowieczne szachy
A ja udałam się do średniowiecznego WC
Wszystko wspaniale zorganizowane,nawet pojawiły się zwierzęta
Widać było że zadbano o każdy szczegół
Moim zdaniem warto się wybrać aby poczuć odrobinę średniowiecznej codzienności
W ciągu dnia jest fantastycznie ale najciekawsze rzeczy odbywają się po zapadnięciu zmroku
Pochody,pokazy ognia ,średniowieczne wizualizacje ,naprawdę polecam.
Bilety można zakupić na miejscu ale dużo tańsze są kupione wcześniej w internecie.Koszt to około 3,5 euro przez internet a 7 euro na miejscu.