Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia - jak tam jest ?

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 28.07.2006 10:47

Witam

Czy ktos w forumowiczow byl moze w rejonie Algavre [Portugalia] i czy moze mi odpowiedziec na kilka pytan :
jak dlugo jedzie sie tam samochodem - szczegolnie interesuje mnie odcinek od granicy Francusko-Hiszpanskiej w okolice Algavre.
Czy lepiej jechac 'na skóśke' przez Madryt czy moze wzdluz wybrzeza i ile to moze zajac czasu?
Czy we wrzesniu atlantyk faktycznie ma te jeszcze 22 stopnie i mozna sie pokąpac? Jak wyglada kwestia noclegow - od kiedy
nastepuje spadek cen po sezonie?
Czy za domek campingowy zmieszcze sie w cenie 20 euro za 2 osoby? Czy faktycznie plaze sa piaszczyste?
Czy we wrzesniu da sie tam wytrzymac z upalami?
Bylem kiedys na Sycylii i te ich 35-36 stopni ciezko wspominam a teraz
w Portugalii jest nawet 40 stopni.
Moze ktos wrzuci swoja relacje z takiego wyjazdu ?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 28.07.2006 11:24

Nie mogę wiele pomóc ale chętnie - jak zawsze - poczytam.

..troszkę szukałam na necie informacji o Portugali, z uwagi na "odwieczne" ( do dziś nie urzeczywistnione) plany wyjazdu do Portugalii. Co prawda nie wybieram się tam samochodem, a raczej ... samolot, własne nogi i plecak ale poniżej podam Ci linki do ciekawych stron.

Po pierwsze z tego co zauważyłam, to np. pobyt z namiotem nie jest drogi, tutaj znajdziejsz kilka kempingów i cen:
http://www.roteiro-campista.pt/frame-ge ... ues-uk.htm

Jeśli planujesz pobyt w rejonie Algavre to napewno chetnie zerkniesz na tamtejsze plaże:
http://www.albufeira.com/beach/guide/default.asp

Czy wybierasz się tam w tym roku?
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 28.07.2006 11:42

wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 17.10.2011 19:59

Tak z ciekawości podbijam temat, bo chodź Portugalia daleko, to może ktoś zdecydował się ostatnio odwiedzić ją samochodem i napiszę parę słów...
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.10.2011 20:01

Jak tam jest? Podobno pięknie :lol: Mój brat był, ale on małomówny jest, więc wiem tylko, że pięknie i warto :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2011 20:59

Są miejsca powalające na kolana! We wrześniu w miarę pusto i ceny szczególnie za noclegi do zaakceptowania.
Postaram się w wolnym czasie "wrzucić" zdjęcia z wyjazdu.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 17.10.2011 21:11

Marmor napisał(a):Są miejsca powalające na kolana!

...podążę więc Waszym śladem... chętnie zobaczę co widziałeś

...nie ma to jak wakacje :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2011 21:14

Portugalia i Hiszpania - zawodowo, Cro - wakacyjnie!
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 18.10.2011 07:54

wawerek napisał(a):Tak z ciekawości podbijam temat, bo chodź Portugalia daleko, to może ktoś zdecydował się ostatnio odwiedzić ją samochodem i napiszę parę słów...

Samochodem z PL :roll: ? Trzeba mieć długi urlop :wink: .

My dolecieliśmy i na miejscu wypożyczyliśmy auto.

Jest super relacja Tymony z zeszłego roku na temat Portugalii.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.10.2011 08:02

Aglaia napisał(a):Samochodem z PL :roll: ? Trzeba mieć długi urlop :wink:

3 i pół tysiąca kilometrów autostradami ...?

Mi wyszło 1 dzień i 9 godzin wg googla.

Sąsiad, wracając bodajże z olimpiady w Hiszpanii przeskoczył to w dwa dni, z czego większość, wówczas, zajęło mu przebijanie się przez Polskę, co dziś już jest łatwiejsze.

Przebicie się do Grecji, nie mówiąc o Turcji, wcale nie jest banalniejsze, a jeździmy.

A co do samolotów, to jakby ludzie mieli latać, to by skrzydła mieli :D

Pozdrawiam
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 18.10.2011 08:17

weldon napisał(a):3 i pół tysiąca kilometrów autostradami ...?

Mi wyszło 1 dzień i 9 godzin wg googla.

Sąsiad, wracając bodajże z olimpiady w Hiszpanii przeskoczył to w dwa dni, z czego większość, wówczas, zajęło mu przebijanie się przez Polskę, co dziś już jest łatwiejsze.

Przebicie się do Grecji, nie mówiąc o Turcji, wcale nie jest banalniejsze, a jeździmy.

A co do samolotów, to jakby ludzie mieli latać, to by skrzydła mieli :D

Pozdrawiam

Co kto lubi (niektórzy i do Syrii jeżdża swoim transportem...) - dzień i 9h to 33h - ja w samochodzie nie wytrzymam dłużej niż 12-14. Doliczając do tego jakieś przerwy, korki itp. wychodzi +/- 15h na dzień. To mniej więcej kres wytrzymałości mojego kierowcy ale też granica jaką podpowiada mi rozsądek :wink: .

Czyli wychodzi ponad 2 dni na jazdę w jedną stronę, powrót drugie 2 i jak się ma dwa tygodnie urlopu to na miejscu daje 10 dni - jak dla mnie mało...

Cenowo wliczając opłaty za autostrady, paliwo, nocleg itp. też nie wychodzi to rewelacyjnie.

Do Grecji poleciałam i do Turcji też zamierzam :lol: .
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.10.2011 08:57

też zależy skąd w Polsce się jedzie i jak planuje dojazd

nie ma sensu liczyć od ... do, bo taki plan to mordęga ...

bo - licząc od końca i bez zmiennika ... ale tak na maksa, po ponad tysiąc km dziennie, to trasa (powrotna) wychodzi tak:
* pierwszy dzień: koniec Europy - Barcelona (1300 km)
* drugi dzień: Barcelona - Manheim (1300 km)
* Manheim - coś w Polsce (np. Gdańsk - 1200 km)

ja bym tak nie jechał - tą trasę trzeba rozłozyć i miećna nią dużo czasu - bez tego wyjdzie jakiś koszmarek wakacyjny :@(
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 18.10.2011 09:05

Nasz największy hard core to trasa Sosnowiec - Geneva - wg Googla około 1400 km (praktycznie wszystko autostradą). Razem z postojami wyszło +/- 16h. Kierowca był padnięty i nie wyobrażał sobie drugiego takiego dnia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.10.2011 09:08

Czepiacie się :D

Zmiennik jest obowiązkowy, natomiast do waszego rozwiązania to trzeba jeszcze lubić latać i, co ważniejsze,
wierzyć, że coś, co nie jest kulą armatnią, a jest cięższe od powietrza potrafi latać.

Ja - nie wierzę :lol:

Takie rzeczy to tylko Baron Münchhausen potrafił :D

Pozdrawiam
wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 18.10.2011 18:07

Ja lubię latać, ale wolę jeździć. Samochód oznacza swobodę, bo jadę gdzie chcę, śpię gdzie chcę, zatrzymuję się gdzie chcę i robię co chcę.
Przemieszczanie się po dobrych drogach nie jest aż tak męczące, może troszkę żmudne.
- 15 dni urlopu daje 23 dni wolnego, więc czemu nie spróbować takiego rajdu autem do i po Portugalii...
Następna strona

Powrót do Portugalia - Portugal

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone