Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia - jak tam jest ?

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 28.07.2006 10:47

Witam

Czy ktos w forumowiczow byl moze w rejonie Algavre [Portugalia] i czy moze mi odpowiedziec na kilka pytan :
jak dlugo jedzie sie tam samochodem - szczegolnie interesuje mnie odcinek od granicy Francusko-Hiszpanskiej w okolice Algavre.
Czy lepiej jechac 'na skóśke' przez Madryt czy moze wzdluz wybrzeza i ile to moze zajac czasu?
Czy we wrzesniu atlantyk faktycznie ma te jeszcze 22 stopnie i mozna sie pokąpac? Jak wyglada kwestia noclegow - od kiedy
nastepuje spadek cen po sezonie?
Czy za domek campingowy zmieszcze sie w cenie 20 euro za 2 osoby? Czy faktycznie plaze sa piaszczyste?
Czy we wrzesniu da sie tam wytrzymac z upalami?
Bylem kiedys na Sycylii i te ich 35-36 stopni ciezko wspominam a teraz
w Portugalii jest nawet 40 stopni.
Moze ktos wrzuci swoja relacje z takiego wyjazdu ?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 28.07.2006 11:24

Nie mogę wiele pomóc ale chętnie - jak zawsze - poczytam.

..troszkę szukałam na necie informacji o Portugali, z uwagi na "odwieczne" ( do dziś nie urzeczywistnione) plany wyjazdu do Portugalii. Co prawda nie wybieram się tam samochodem, a raczej ... samolot, własne nogi i plecak ale poniżej podam Ci linki do ciekawych stron.

Po pierwsze z tego co zauważyłam, to np. pobyt z namiotem nie jest drogi, tutaj znajdziejsz kilka kempingów i cen:
http://www.roteiro-campista.pt/frame-ge ... ues-uk.htm

Jeśli planujesz pobyt w rejonie Algavre to napewno chetnie zerkniesz na tamtejsze plaże:
http://www.albufeira.com/beach/guide/default.asp

Czy wybierasz się tam w tym roku?
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 28.07.2006 11:42

wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 17.10.2011 19:59

Tak z ciekawości podbijam temat, bo chodź Portugalia daleko, to może ktoś zdecydował się ostatnio odwiedzić ją samochodem i napiszę parę słów...
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.10.2011 20:01

Jak tam jest? Podobno pięknie :lol: Mój brat był, ale on małomówny jest, więc wiem tylko, że pięknie i warto :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2011 20:59

Są miejsca powalające na kolana! We wrześniu w miarę pusto i ceny szczególnie za noclegi do zaakceptowania.
Postaram się w wolnym czasie "wrzucić" zdjęcia z wyjazdu.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 17.10.2011 21:11

Marmor napisał(a):Są miejsca powalające na kolana!

...podążę więc Waszym śladem... chętnie zobaczę co widziałeś

...nie ma to jak wakacje :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2011 21:14

Portugalia i Hiszpania - zawodowo, Cro - wakacyjnie!
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 18.10.2011 07:54

wawerek napisał(a):Tak z ciekawości podbijam temat, bo chodź Portugalia daleko, to może ktoś zdecydował się ostatnio odwiedzić ją samochodem i napiszę parę słów...

Samochodem z PL :roll: ? Trzeba mieć długi urlop :wink: .

My dolecieliśmy i na miejscu wypożyczyliśmy auto.

Jest super relacja Tymony z zeszłego roku na temat Portugalii.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.10.2011 08:02

Aglaia napisał(a):Samochodem z PL :roll: ? Trzeba mieć długi urlop :wink:

3 i pół tysiąca kilometrów autostradami ...?

Mi wyszło 1 dzień i 9 godzin wg googla.

Sąsiad, wracając bodajże z olimpiady w Hiszpanii przeskoczył to w dwa dni, z czego większość, wówczas, zajęło mu przebijanie się przez Polskę, co dziś już jest łatwiejsze.

Przebicie się do Grecji, nie mówiąc o Turcji, wcale nie jest banalniejsze, a jeździmy.

A co do samolotów, to jakby ludzie mieli latać, to by skrzydła mieli :D

Pozdrawiam
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 18.10.2011 08:17

weldon napisał(a):3 i pół tysiąca kilometrów autostradami ...?

Mi wyszło 1 dzień i 9 godzin wg googla.

Sąsiad, wracając bodajże z olimpiady w Hiszpanii przeskoczył to w dwa dni, z czego większość, wówczas, zajęło mu przebijanie się przez Polskę, co dziś już jest łatwiejsze.

Przebicie się do Grecji, nie mówiąc o Turcji, wcale nie jest banalniejsze, a jeździmy.

A co do samolotów, to jakby ludzie mieli latać, to by skrzydła mieli :D

Pozdrawiam

Co kto lubi (niektórzy i do Syrii jeżdża swoim transportem...) - dzień i 9h to 33h - ja w samochodzie nie wytrzymam dłużej niż 12-14. Doliczając do tego jakieś przerwy, korki itp. wychodzi +/- 15h na dzień. To mniej więcej kres wytrzymałości mojego kierowcy ale też granica jaką podpowiada mi rozsądek :wink: .

Czyli wychodzi ponad 2 dni na jazdę w jedną stronę, powrót drugie 2 i jak się ma dwa tygodnie urlopu to na miejscu daje 10 dni - jak dla mnie mało...

Cenowo wliczając opłaty za autostrady, paliwo, nocleg itp. też nie wychodzi to rewelacyjnie.

Do Grecji poleciałam i do Turcji też zamierzam :lol: .
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.10.2011 08:57

też zależy skąd w Polsce się jedzie i jak planuje dojazd

nie ma sensu liczyć od ... do, bo taki plan to mordęga ...

bo - licząc od końca i bez zmiennika ... ale tak na maksa, po ponad tysiąc km dziennie, to trasa (powrotna) wychodzi tak:
* pierwszy dzień: koniec Europy - Barcelona (1300 km)
* drugi dzień: Barcelona - Manheim (1300 km)
* Manheim - coś w Polsce (np. Gdańsk - 1200 km)

ja bym tak nie jechał - tą trasę trzeba rozłozyć i miećna nią dużo czasu - bez tego wyjdzie jakiś koszmarek wakacyjny :@(
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 18.10.2011 09:05

Nasz największy hard core to trasa Sosnowiec - Geneva - wg Googla około 1400 km (praktycznie wszystko autostradą). Razem z postojami wyszło +/- 16h. Kierowca był padnięty i nie wyobrażał sobie drugiego takiego dnia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.10.2011 09:08

Czepiacie się :D

Zmiennik jest obowiązkowy, natomiast do waszego rozwiązania to trzeba jeszcze lubić latać i, co ważniejsze,
wierzyć, że coś, co nie jest kulą armatnią, a jest cięższe od powietrza potrafi latać.

Ja - nie wierzę :lol:

Takie rzeczy to tylko Baron Münchhausen potrafił :D

Pozdrawiam
wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 18.10.2011 18:07

Ja lubię latać, ale wolę jeździć. Samochód oznacza swobodę, bo jadę gdzie chcę, śpię gdzie chcę, zatrzymuję się gdzie chcę i robię co chcę.
Przemieszczanie się po dobrych drogach nie jest aż tak męczące, może troszkę żmudne.
- 15 dni urlopu daje 23 dni wolnego, więc czemu nie spróbować takiego rajdu autem do i po Portugalii...
Następna strona

Powrót do Portugalia - Portugal

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies