Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia - jak tam jest ?

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.10.2011 18:12

Z Portugalii faktycznie daleko, ale robiąc w drodze powrotnej postój ze zwiedzaniem np Barcelony i okolic, pozostaje w okolice Wrocławia około 2000 a to nie jest już tak dużo.

Ostatni powrót z Grecji (2200km) wyglądał tak:

- dzień pierwszy - Grecja - Macedonia - Serbia tuż pod granicę z HR - 1400 km (800 autostradą, 600 zwykłą drogą) - około 18 godzin
- 5 godzin snu
- dzień drugi - Chorwacja - Węgry - Słowacja - Czechy - Polska - 800 km zwykłymi drogami - około 17 godzin
- x godzin snu

Bez zmiennika :roll:

Do Portugalii kiedyś pojadę :idea:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 18.10.2011 18:48

wawerek napisał(a): Ja lubię latać, ale wolę jeździć. Samochód oznacza swobodę, bo jadę gdzie chcę, śpię gdzie chcę, zatrzymuję się gdzie chcę i robię co chcę.
Przemieszczanie się po dobrych drogach nie jest aż tak męczące, może troszkę żmudne.
- 15 dni urlopu daje 23 dni wolnego, więc czemu nie spróbować takiego rajdu autem do i po Portugalii...

Przy 23 dniach wolnego to już można próbować - szczególnie z postojami w jakiś fajnych miejscach - tak dojechaliśmy na Sycylię (trochę bliżej bo od nas to około 2400 - rozłożone na 3 dni).

kulka53 napisał(a): Ostatni powrót z Grecji (2200km) wyglądał tak:

- dzień pierwszy - Grecja - Macedonia - Serbia tuż pod granicę z HR - 1400 km (800 autostradą, 600 zwykłą drogą) - około 18 godzin
- 5 godzin snu
- dzień drugi - Chorwacja - Węgry - Słowacja - Czechy - Polska - 800 km zwykłymi drogami - około 17 godzin
- x godzin snu

Dla mnie to już totalny hardcore - podejrzewam, że nie wytrzymałabym jako pasażer :roll: .
elamar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elamar » 21.10.2011 18:35

Byłam w tym roku we wrześniu w Albufeirze, naprawdę polecam. Mimo, że Cro to moje miejsce na ziemi Portugalia urzekła mnie. Klimat na pewno cieplejszy, fale w oceanie super. Wynajęliśmy apartament od znajomej Portugalki, stołowaliśmy się knajpkach, zestaw wieczorowoobiadowy z lampką wina ok. 10 euro więc do przeżycia. 1 litr piwa W SKLEPIE -SAGRES 1,7 EURO , porto od 4,50 do ... to już zależy od podniebienia i zasobności kieszeni polecam
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 21.10.2011 19:05

Witam!

W Portugalii spędziłem niecały tydzień w lipcu bieżącego roku. Przy czym były to raczej takie "wakacje w mieście" (hiszpańskie Alicante, Madryt, Toledo i portugalskie Lizbona, Lagos, potem autobusem do Sewilli) - poleciałem tam 3 dni po powrocie z Hvaru, więc ryzyko rozczarowania było spore :). Jednak nie zawiodłem się, Portugalia jest fantastyczna, nawet bez samochodu. Planuję teraz dłuższą wyprawę do tego niewielkiego kraju i wynajęcie auta - to chyba jednak lepszy pomysł niż dojazd autem z Polski (choć to na pewno byłaby świetna sprawa).

Obawiasz się upałów... Hmm, niekoniecznie jest powód do zmartwień :). W Madrycie było 40 stopni, godzinka lotu do Lizbony, a tam... 18! Świetna pogoda do zwiedzania (pełne słońce), ale do kąpieli już nie bardzo. Dużo cieplej w Lagos (ok. 25-27 stopni), ale woda lodowata. No cóż, ocean...
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 21.10.2011 19:34

kulka53 napisał(a):Ostatni powrót z Grecji (2200km) wyglądał tak:

- 5 godzin snu
- x godzin snu

Bez zmiennika :roll:

:roll: OJ ....
ten pierwszy dzień jeszcze jako tako ( :!: ) widzę ... ale drugi ....
... masz zdrowie ...
... no ale rejony które pokazujesz wymagają poświęcenia czasu na podróż ...
... życzę zdrowia jak najdłużej ...

PS. A tak patrzę sobie .. a .. autora wątku .. zeżarły krokodyle .. :twisted:
Poprzednia strona

Powrót do Portugalia - Portugal

Portugalia - jak tam jest ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies