Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia 2022

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
piotrf
Weteran
Portugalia 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.06.2023 21:27

Część pierwsza

W 2016 roku Janisia , a w 2017 roku altezza i margaret-ka zaczęły kuszenie swoimi relacjami z tego ciekawego i pięknego kraju . Rok później te kiero "ALGARVE" , majkik75 "porto w Porto" i marze_na "Portugalski skok w bok. Tramwaje Lizbony i plaże Algarve."
Pomyślałem - przejdzie , zapomnimy , jakoś to zabałkanimy i będzie o.k. No ale w kolejnym , 2019 roku mysza73 w "Cała prawda o Lizbonie ;-)" opisała jak to razem z Potter eksplorowała stolicę i okolice , a potem Buber dowalił "zimową Lizboną . . . " i miarka się przebrała , tzn do wcześniejszych planowanych destynacji dołączyłą Portugalia .
Podstawowe pytania : kiedy , jak z kim nie znalazły tak szybko odpowiedzi , ale powracały jak nieuchwytny komar w letnią noc , aż końcem 2021 roku , podczas rozmowy z Anią i Łukaszem na temat "jak skrócić zimową szarość" zapadła decyzja - lecimy do Porto ( oni z Anglii , my z Modlina ) , skąd wynajętym samochodem wędrujemy wybrzeżem aż do Faro i z tego miasta wracamy do codziennej normalności ( każdy swojej ;) )
Jak postanowili , tak zrobili i rankiem dwudziestego szóstego marca 2022 roku ruszyłem samochodem do Modlina . . .

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.06.2023 21:34

Pierwsza :mrgreen:
Z przyjemnością zasiadam, bo Portugalia jest na liście moich podróżniczych marzeń :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.06.2023 21:36

Przecudownie.
Cieszy mnie ta relacja. :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.06.2023 21:44

A ja liczyłam na Turcję 2023...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2023 21:56

Zajmuję miejsce na podium. :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.06.2023 22:47

Bomba! Jestem obowiązkowo :hut: .
Lizbona to miasto, które trafiło na listę "trzeba wracać", mąż z kolei marudzi o Porto. Tak czy inaczej kwestia czasu, a w tej Portugalii znowu nas zobaczą :mrgreen:.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.06.2023 00:08

Witam serdecznie pierwszych Gości w relacji , która mam nadzieję przybliży ten ciekawy kraj i zarazi chęcią odwiedzenia tych , którzy jeszcze tam nie byli :D

maslinka napisał(a):Pierwsza :mrgreen:
Z przyjemnością zasiadam, bo Portugalia jest na liście moich podróżniczych marzeń :D

Marzenia trzeba spełniać , życzę więc spełnienia również tego marzenia :D Trzy godziny w samolocie mija bardzo szybko , ceny lotów również nie zwalają z nóg . Warto

Mikromir napisał(a):Przecudownie.
Cieszy mnie ta relacja. :)

Obiecałem , więc relacja powstaje , a że przy tym kogoś cieszy - bardzo mi miło :D

piekara114 napisał(a):A ja liczyłam na Turcję 2023...

Turcję postaram się "uruchomić" i prowadzić równolegle , gdy tylko uporam się ze zdjęciami :smo:

Janusz Bajcer napisał(a):Zajmuję miejsce na podium. :oczko_usmiech:

DJ Janusz zawsze mile widziany :D

marze_na napisał(a):Bomba! Jestem obowiązkowo :hut: .
Lizbona to miasto, które trafiło na listę "trzeba wracać", mąż z kolei marudzi o Porto. Tak czy inaczej kwestia czasu, a w tej Portugalii znowu nas zobaczą :mrgreen:.

Myślę że nas również , ale dopiero na emeryturze , Osiołkiem :oczko_usmiech: Na 100 procent warto :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.06.2023 06:25

Zostałem wywołany do tablicy... miło, dziękuję Piotrze.
Jestem, chłonę, bo tęsknię i często wspominam co było mi dane i czego nie doświadczyłem i już widzę, że choć wirtualnie doświadczę.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 27.06.2023 07:38

Portugalia jest w ścisłej czołówce krajów, które chciałbym zwiedzić, problem z nią jest tylko taki, że dla mnie za daleko na samochód i nie tanio jeśli chodzi o lot dla naszej czwórki. Nieustannie sprawdzam ceny w interesujących mnie terminach, ale jak dotąd niestety bez skutku. Tak czy inaczej pozwiedzam na tą chwilę z Tobą, a i mnie może uda się w końcu coś kiedyś upolować.
pozdrawiam
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 27.06.2023 09:07

Obecny, wołasz mnie, widzę Porto - muszę być 8) :hut:
Ciekawy jestem Twoich wrażeń z Lizbony. Ostatnio rozmawiałem z znajomych z pracy (Portuglaczyk, mieszka na stałe niedaleko Lizbony) i mówił, że w Lizbonie jest masa żulerstwa ... i odbiór przez to tego miasta robi się słaby ... Ale pewno powoli do tego dojdziemy w Twojej relacji ;)

pozdrawiam, Michał :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.06.2023 18:49

te kiero napisał(a):Zostałem wywołany do tablicy... miło, dziękuję Piotrze.

No cóż , miałeś poważny udział w procesie zarażania - inaczej być nie mogło :mrgreen:

_Piotrek_ napisał(a):Portugalia jest w ścisłej czołówce krajów, które chciałbym zwiedzić, problem z nią jest tylko taki, że dla mnie za daleko na samochód i nie tanio jeśli chodzi o lot dla naszej czwórki.

Samochodem robi się wyprawa , mniej niż miesiąc raczej nie ma sensu , biorąc pod uwagę odległość i atrakcje po drodze , których pominąć nie sposób , ale samolotem - można trafić dobre ceny . Szczerze życzę , Piotrze , żebyś na nie trafił :hut:

majkik75 napisał(a):Obecny, wołasz mnie, widzę Porto - muszę być 8) :hut:
Ciekawy jestem Twoich wrażeń z Lizbony. Ostatnio rozmawiałem z znajomych z pracy (Portuglaczyk, mieszka na stałe niedaleko Lizbony) i mówił, że w Lizbonie jest masa żulerstwa ...

Michale , Porto bez Porto , to nie Porto :mrgreen:

porto.jpg

Co do żulerstwa w Lizbonie - spotkaliśmy w dość zaskakujących miejscach , ale nikt nas nie zaczepiał

Pozdrawiam
Piotr
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 27.06.2023 20:08

Rewelacja. My za półtorej miesiąca a plan jedynie bardzo ogólny jest. Czekam na luźniejszy okres żeby dokładniej zaplanować.
Mam nadzieję, że relacja będzie szybka.

PS

My akurat samochodem i już że względów zdrowotnych wypadły nam z planu 3 dni w Alpach.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 27.06.2023 20:32

piotrf napisał(a):
Michale , Porto bez Porto , to nie Porto :mrgreen:

Prawidłowo 8) Czy rządek degustacyjny :mrgreen: nadal 5 EUR za "kreskę" czy więcej ? :smo:
Dobrze wchodzi, prawda ? 8)

pozdrawiam, Michał :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.06.2023 22:27

woojtekg napisał(a):Rewelacja. My za półtorej miesiąca a plan jedynie bardzo ogólny jest. Czekam na luźniejszy okres żeby dokładniej zaplanować.
Mam nadzieję, że relacja będzie szybka.

Zbyt szybka nie będzie - weekendowe wyjazdy wcześniej zaplanowane ( pierwszy już w czwartek rano 8) ) , więc czasu mało . . .

woojtekg napisał(a):My akurat samochodem i już że względów zdrowotnych wypadły nam z planu 3 dni w Alpach.

Mam nadzieję że urlop będzie na tyle długi , że uda Wam się zobaczyć najciekawsze miejsca . Tego życzę :papa:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.06.2023 22:44

majkik75 napisał(a):
Prawidłowo 8) Czy rządek degustacyjny :mrgreen: nadal 5 EUR za "kreskę" czy więcej ? :smo:
Dobrze wchodzi, prawda ? 8)

Nie pamiętam ile , bo do degustacji zamówiliśmy deskę serów i wędlin , natomiast nasłuchaliśmy się od kelnera na temat każdego z tych trunków mnóstwo ciekawych rzeczy :D

Pozdrawiam
Piotr
Następna strona

Powrót do Portugalia - Portugal