Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portugalia 2022

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 23.07.2023 22:22

Gdzieś Ty Piotrze przepadł? Obiad niedokończony, i relacja... Chciałam tak w całości przeczytać i odświeżyć wspomnienia...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.07.2023 21:09

margaret-ka napisał(a):Gdzieś Ty Piotrze przepadł?

Zainteresowanie portugalską relacją było żadne ( ostatnimi czasy ) więc w Czechach i w Turcji wstawiałem kolejne odcinki :)

margaret-ka napisał(a): Obiad niedokończony, i relacja... Chciałam tak w całości przeczytać i odświeżyć wspomnienia...

Bardzo przepraszam :oops: , obiecuję poprawę :smo: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 31.07.2023 20:34

Kolejny spacer po Porto to kolejna próba zobaczenia miasta z wieży . Doszliśmy do skweru , na którym odpoczywają mieszkańcy - jedni w słońcu , inni w cieniu . Poddaliśmy się również tej formie z przyjemnością :) Chillout . Leżenie na trawie w marcu , w naszym pięknym kraju może skutkować zapaleniem płuc , leżenie i myślenie o tym jeszcze większą przyjemność mi sprawiło .

263.jpg

264.jpg

265.jpg

266.jpg

267.jpg

268.jpg

Potem chwilę obserwowaliśmy przelewające się wycieczki i doszliśmy do wniosku , że nie musimy tam wchodzić , za to odwiedzimy kolejne skwery i parki miasta w drodze na Gaję

269.jpg

270.jpg

271.jpg

Później był pożegnalny spacer miastem , piwo i powrót do "naszego" na trzy noce mieszkania .

272.jpg

273.jpg

274.jpg

275.jpg

276.jpg

277.jpg

278.jpg

279.jpg

280.jpg

Rano , po śniadaniu opuściliśmy mieszkanie , wsiedliśmy w wynajęte Tipo i ruszyliśmy w drogę na południe .

281.jpg

282.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 31.07.2023 23:39

Aveiro było kolejnym miastem przez nas odwiedzonym

Aveiro.png

To miasto położone przy ujściu rzeki Vouga do Laguny Aveiro założone zostało w X wieku i do końca XI w. pod panowaniem Maurów . W 1575 roku sztorm zasypał wejście do portu tworząc barierę zamykającą zatokę . Na tej mierzei założono później wioskę Costa Nova , którą również odwiedziliśmy . Z racji swego położenia Aveiro nazywane jest Portugalską Wenecją .

283.jpg

284.jpg

285.jpg

286.jpg

287.jpg

288.jpg

289.jpg

Aveiro to dziś średniej wielkości miasteczko pełne azulejos i kolorowych domów , w którym czas płynie swoim wolniejszym rytmem . Uwagę zwracają też piękne , stare kamienice . Największym symbolem Aveiro są tutejsze charakterystyczne łodzie rybackie zwane moliceiros . Zakrzywione dzioby łodzi ozdobione są kolorowymi malowidłami przedstawiającymi śmieszne scenki lub legendy .
Aveiro jest położone 75 km na południe od Porto . Leży nad rozlewiskiem rzeki Vouga i całe jest poprzecinane labiryntem kanałów , po których można pływać tymi kolorowymi łodziami .

290.jpg

291.jpg

292.jpg

293.jpg

294.jpg

295.jpg

Prócz łodzi i kamiennych spacerniaków ułożonych w ciekawe wzory , miasto można zwiedzać kolejką na kołach . Mosty nad kanałami ozdabiają rzeźby przedstawiające postacie historycznie związane z miastem . W 1973 roku powstał w Aveiro uniwersytet Universidade de Aveiro .

296.jpg

297.jpg

298.jpg

299.jpg

300.jpg

Muzeum było zamknięte do zwiedzania ( bardzo dobry powód do powrotu ;) ) , ale kościół ozdobiony azulejos odwiedziłem . . .

301.jpg

302.jpg

CDN
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.08.2023 07:07

Heeeej, nadrobiłem tę relację! :) Mnie też (jak część z czytających tę relację) moją Żona męczy już od jakiegoś czasu o Porto

Po zajawce widzę, że zawitaliście też do pięknej Lizbony, będzie się działo :)

:lol:
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 01.08.2023 10:00

Czy jest szansa, że w ciągu dwóch tygodniu dojedziemy do Faro ?

U nas z planów wielkiej 3 tygodniowych wakacji samochodem zrobił sie jedynie tygodniowy wypad samolotem na Algavre.
Planowana od kilku lat podróż już raczej nie dojdzie do skutku.
Za pierwszym razem Covid, za drugim putinowskie orki i niepewna sytuacja, teraz głównie zdrowie.
Są jednak czynniki, na które nie mamy wpływu i do których musimy się dostosować.

Wstępny plan mam na ten tydzień mam ale poprawki, sugestie i korekty mile widziane.
Tydzień czasu to mało, a dobrze by było wycisnąć ile się da i przy okazji znaleźć też czas na odpoczynek.

Informacji w sieci niby mnóstwo ale sensownego forum nie znalazłem.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.08.2023 17:58

tony montana napisał(a):Heeeej, nadrobiłem tę relację! :) Mnie też (jak część z czytających tę relację) moją Żona męczy już od jakiegoś czasu o Porto

Cześć , Tony , Żona ma rację 8) bo to rewelacyjny kierunek . Mam niedosyt i bardzo chętnie kiedyś tam jeszcze zawitam . Mam też małe plany związane z rejonem na północ od Porto

tony montana napisał(a):Po zajawce widzę, że zawitaliście też do pięknej Lizbony, będzie się działo :)

:lol:

Po drodze z Porto do Faro jest taka ilość wspaniałych i ciekawych miejsc , że musieliśmy wybierać - Lizbona była oczywistym wyborem 8)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.08.2023 18:33

woojtekg napisał(a):Czy jest szansa, że w ciągu dwóch tygodniu dojedziemy do Faro ?

Można nawet w krótszym czasie , wszystko zależy od ilości przystanków po drodze , oraz intensywności zwiedzania :D , jednak tej relacji w dwa tygodnie nie skończę . . .

woojtekg napisał(a):U nas z planów wielkiej 3 tygodniowych wakacji samochodem zrobił sie jedynie tygodniowy wypad samolotem na Algavre.
Planowana od kilku lat podróż już raczej nie dojdzie do skutku.
Za pierwszym razem Covid, za drugim putinowskie orki i niepewna sytuacja, teraz głównie zdrowie.
Są jednak czynniki, na które nie mamy wpływu i do których musimy się dostosować.

Niestety , paskudny okres nam wszystkim się trafił , trzeba mieć nadzieję , że mamy go już za sobą . We mnie drzemie ;) nadzieja , że uda się Portugalia Osiołkiem bez ograniczeń czasowych , czyli "emerycki tour iberyjski" :oczko_usmiech:

woojtekg napisał(a):Wstępny plan mam na ten tydzień mam ale poprawki, sugestie i korekty mile widziane.
Tydzień czasu to mało, a dobrze by było wycisnąć ile się da i przy okazji znaleźć też czas na odpoczynek.

Informacji w sieci niby mnóstwo ale sensownego forum nie znalazłem.

Jest jeszcze PW - chętnie pomogę jeżeli tylko będę w stanie

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.08.2023 20:20

Aveiro ciąg dalszy

303.jpg

304.jpg

305.jpg

306.jpg

307.jpg

308.jpg

309.jpg

Moliceiros pierwotnie były używane do wyławiania przy pomocy specjalnych grabi moliço , czyli glonów różnego rodzaju wykorzystywanych w rolnictwie . Ich wyławianie ze strefy przybrzeżnej ujścia laguny było głównym i najlepszym sposobem na nawożenie pól uprawnych .
Dawniej poławianie glonów było bardzo ważnym zajęciem tutejszych mieszkańców . Pojawienie się nawozów chemicznych wyparło moliço , a łodzie zaczęto wykorzystywać głównie do celów turystycznych .

Będąc w Aveiro niewolno zapomnieć o kawie i udekorowanych motywami morskimi ovos moles – tradycyjnych słodkościach regionu , którego przepis pochodzi z dawnego klasztoru Mosteiro de Jesus de Aveiro ( Convento de Jesus ) , w którym dziś znajduje się Muzeum Aveiro . Siostry zakonne białek jaj używały do usztywniania i prasowania swoich habitów , by nie marnować żółtek - robiły z nich ciasteczka . Klasztor istniał do 1874 roku , przepis w niezmienionej formie przetrwał do dziś .

310.jpg

311.jpg

312.jpg

313.jpg

314.jpg

Podjechaliśmy też zobaczyć ocean i kolorowe domki na mierzei

315.jpg

316.jpg

317.jpg

318.jpg

319.jpg

320.jpg

321.jpg

322.jpg

323.jpg

324.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.08.2023 20:45

Mały suplement do Aveiro

325.jpg

326.jpg

327.jpg

328.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 02.08.2023 12:59

Piotrze nadrobiłam i jadę dalej z Wami :hearts: bo Portugalia u mnie wysoko w planach.
Koleżanka namawia na taką trasę w ferie ale trochę tydzień mi za mało. Z ciekawości ile byliście dni bo jakoś albo przeoczyłam albo nie było informacji?
I biegnę szukać Twojej Turcji bo tam będę tam za 2 tygodnie 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.08.2023 19:33

Beata W. napisał(a):Piotrze nadrobiłam i jadę dalej z Wami :hearts: bo Portugalia u mnie wysoko w planach.
Koleżanka namawia na taką trasę w ferie ale trochę tydzień mi za mało. Z ciekawości ile byliście dni bo jakoś albo przeoczyłam albo nie było informacji?

Miło mi powitać Cię w tej relacji :D
Wylecieliśmy 26.03.2022 , a wróciliśmy w nocy z 4 na 5.04.2022 , więc był to równy tydzień w Portugalii

Beata W. napisał(a):I biegnę szukać Twojej Turcji bo tam będę tam za 2 tygodnie 8)

W takim razie wspaniałości Wam życzę :papa:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.08.2023 20:07

Nazaré

Nazare.jpg

Nazaré – piętnastotysięczna miejscowość w Portugalii , leżąca w dystrykcie Leiria , w regionie Centrum w podregionie Oeste . Dzięki wspaniałym plażom jest cenionym kurortem turystycznym ,ale także siedzibą gminy o tej samej nazwie . Składa się z trzech części: Praia ( wzdłuż plaży ) , Sítio ( dawna wieś na szczycie klifu ) i Pederneira ( dawna wieś na wzgórzu ) . Jest uważane za jedno z najpiękniejszych miasteczek portugalskiego Costa de Prata ( Srebrnego Wybrzeża ) . Zimą jest mekką surferów , którzy dzięki Kanionowi Nazare w dnie oceanu mogą tam surfować na ogromnych , trzydziestometrowych falach Praia do Norte .

329.jpg

330.jpg

331.jpg

332.jpg

333.jpg

334.jpg

335.jpg

336.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.08.2023 21:56

Według legendy miasto wywodzi swoją nazwę od niewielkiej figury Matki Boskiej , Czarnej Madonny przyniesionej przez mnicha w IV wieku z Nazaretu do klasztoru w pobliżu Méridy , a sprowadzonej do Nazaré w 711 roku przez mnicha Romano , któremu towarzyszył Roderyk , król Wizygotów . Po przybyciu nad morze mnich został pustelnikiem . Żył i umarł w niewielkiej , naturalnej grocie na szczycie klifu . Po jego śmierci , zgodnie z życzeniem mnicha , król pochował go w grocie , a na ołtarzu pozostawił posąg .
Na końcu cypla jest fort z latarnią , bronił on Nazare przed piratami ( francuskimi , algierskimi , angielskimi i holenderskimi ) aż do końca XIX wieku . Wewnątrz można zobaczyć deski ( jest nawet jedna marmurowa ;) ) i zdjęcia sławnych surferów - rekordzistów .

337.jpg

338.jpg

339.jpg

340.jpg

341.jpg

342.jpg

343.jpg

344.jpg

345.jpg

346.jpg

347.jpg

348.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.08.2023 22:45

349.jpg

350.jpg

351.jpg

352.jpg

Wszędzie tam gdzie nie ma gołych skał , królują kwietne łąki

353.jpg

354.jpg

357.jpg

Miasto znane jest z tradycyjnych strojów noszonych przez rybaków i ich żon , które noszą tradycyjne chusty i haftowane fartuchy nałożone na siedem flanelowych spódnic w różnych kolorach .
Spódnice te , choć obecnie rzadko noszone , można jeszcze czasami zobaczyć , np. u pani ( jest zdecydowanie miejscową celebrytką ) sprzedającej orzechy opodal placu kościelnego .

355.jpg

356.jpg

Pierwszy kościół został zbudowany nad grotą na pamiątkę cudownego ocalenia życia przez Matkę Boską portugalskiego rycerza Dom Fuas Roupinho (przypuszczalnie Templariusza). Według legendy , wczesnym rankiem 14 września 1182 , Dom Fuas Roupinho był na polowaniu w pobliżu wybrzeża , gdy ujrzał jelenia , którego natychmiast zaczął gonić . Jeleń pobiegł w stronę szczytu klifu , gdzie zalegała gęsta mgła znad morza . Rycerz zdał sobie sprawę , że jest na skraju urwiska , niedaleko groty z figurką , w związku z czym zaczął się modlić . Nieoczekiwanie koń cudem zatrzymał się na końcu urwiska , oszczędzając w ten sposób jeźdźca od upadku z wysokości ponad 100 metrów , co z pewnością spowodowałoby jego śmierć . Na pamiątkę cudu wystawił kaplicę ( Capela da Memoria ) na grocie , gdzie cudowna figura została pozostawiona przez Roderyka po śmierci mnicha .

W 1377 roku król Portugalii Ferdynand I Burgundzki wybudował większy kościół , który został całkowicie przebudowany między XIV a XIX wiekiem .
Obecnie Kościół Nossa Senhora da Nazaré jest bogatą barokową budowlą , z figurą Matki Bożej z Nazaré i wnętrzem ozdobionym płytkami azulejo .

358.jpg

359.jpg

360.jpg

361.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal