Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 16.02.2008 17:26

Chłopaki, nie widzieliście tego kadru w poziomie :wink: ... choć oczywiście macie racje co do niedoróbek jedynki związanych z pionowym kadrowaniem :wink:

PZDRV
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.02.2008 12:14

Świetny potret
Autor :arrow: Jacek Gancarczyk
http://onephoto.net/fullscreen.php3?id=124364

Pozdrav :papa:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.02.2008 12:25

Trochę przeostrzony...
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 18.02.2008 15:15

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.02.2008 15:19

Petris ObrazekObrazekObrazekObrazek

Super :D

rafał krasoń napisał(a):Trochę przeostrzony...

Ten facet na mnie patrzy i ja to czuję, czuję jego wzrok na sobie. Świetny jest... nic dodać nic ująć :!:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.02.2008 20:36

Petris, ładna pamiątkowa fotka.

PZDRV
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 18.02.2008 21:28

rafał krasoń napisał(a):Petris, ładna pamiątkowa fotka.

PZDRV

No właśnie!!Fotka ładna.Jak z niej zrobic portret.? Ale nie taki jak w shopie :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.02.2008 09:49

Petris, aranżacja portretu to bardzo wysoka szkoła jazdy.

Powszechnym jest pogląd, że w "prawidłowym :roll: " portrecie model musi być po prostu odcięty od atrakcyjnego tła, do tego pokazany w ciepłych kolorach bez grymasów na twarzy i już widownia może ochy i achy wznosić - nieraz oczywiście słusznie :wink:

GO i inne w/w cechy zdjęcia są faktycznie przydatnymi środkami wyrazu, ale ostatnio dochodzę do wniosku, że w portretach to środki najprostsze - i dlatego najczęsciej stosowane.

W wypadku dzieci warto odpuścic sobie portrety pozowane - najczęściej wychodzą one sztucznie, choć są oczywiście wyjątki (wiążące się np. z naturalną fotogenicznością modela).

Walcząc z tym tematem staram się ostatnio robić swoim dzieciakom "zdjęcia z perspektywy dziecka" - wejść do tego świata i pokazać jego bohaterów "od środka". Też stosuje oczywiście te najprostsze środki wyrazu - innymi nie potrafie operować :cry:

Co do twojej fotki Petris to przede wszystkim leży kolorystyka - za dużo brunatności, flesz na buzi pozbawia ją naturalności i dodatkowo "chłodzi" całość, w oczkach zdaje się są pozostałości po usunięciu "czerwonego".

Nic mi fotka nie mówi o tej dziewczynce, poza tym, że jest śliczna - ale tego akurat fotografią nie trzeba udowadniać.

Dlatego - mz pamiątkowa.

PZDRV
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2008 10:14

Witam!
Mój synek :wink:

Obrazek

Obrazek

Pozdraviam!
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.02.2008 14:33

Leszek Skupin napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):Trochę przeostrzony...
Ten facet na mnie patrzy i ja to czuję, czuję jego wzrok na sobie. Świetny jest... nic dodać nic ująć :!:

Lesiu, tylko, że jak patrzę na powyższe zdjęcie, to "kłuje mnie" broda tego Gentelmana :wink:

Interseal, pierwsza fotka pamiątkowa, druga - z uwagi na poważne niedoświetlenie - jest po prostu zepsuta.

Wszystkie moje oceny są głęboko subiektywne :wink:

PZDRV
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.02.2008 15:03

rafał krasoń napisał(a):Lesiu, tylko, że jak patrzę na powyższe zdjęcie, to "kłuje mnie" broda tego Gentelmana :wink:
...

No i wg mnie taka powinna być :lool: a że się facet nie ogolił :?: Cóż może mu się nie chciało :lol:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 19.02.2008 15:50

A mi się właśnie ta niedoświetlona podoba,może ew. troszkę więcej światła, ale tylko troszkę, przecież te niedoświetlone, mroczne też mają swój urok, a jeśli ktoś lubi bawić się światłem i tak wyrażać emocje to dlaczego nie? to bardzo subiektywne przecież i moje zdanie też :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.02.2008 09:08

AnetaA w tym wypadku zgadzam się z Rafałem, bo... przecież dziecko jest na tym "zepsutym" zdjęciu radosne... więc to niedoświetlenie mi tu poprostu nie pasuje :!:.. Rozumiem jeszcze gdyby miało zły chumor, było naburmuszone...

Pozdrav :papa:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 20.02.2008 10:32

Tak do końca to nie miałam na myśli tego dziecka, tylko tak ogólnie wyraziłam się o tego typu zdjęciach,podoba mi sie gra światła i cienia,ma to jakąś aurę tajemniczości,lubię takie ostre kontrasty.
A co do zdjęcia dzieciaczek raduje się ,bo wychodzi z cienia :wink: a tak poważnie to jego radość nie pasuje do klimatu zdjęcia, ale ogólnie rzecz ujmując podoba mi się. :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2008 15:40

Czasem mi odbija i takie są efekty Obrazek Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone