Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fryta1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fryta1981 » 12.02.2008 13:40

rafał krasoń napisał(a):Martiniso, fotka jest delikatnie poruszona - poza tym ok.

Fryta, modelka urocza, a portrecik jak najbardziej pamiątkowy.

PZDRV

He he Rafał to jest model nie modelka :lol:
Ale spoko wszyscy myślą że to dziewczynka, więc jestem przyzwyczajona :D
Martiniso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martiniso » 12.02.2008 14:21

[quote="rafał krasoń"]Martiniso, fotka jest delikatnie poruszona - poza tym ok.

dlatego poruszone zdjęcie ,bo wykonane na maksymalnym zoomie ( 300 ) a do tego robione z ręki :D dzięki za opinię :D
jeśli mogę odnieść się do Twoich zdjęć , bardzo ładne portrety i fotogeniczne modelki :D oglądałem wszystkie umieszczone na forum i moim zdaniem jedne z najlepszych :D (super wyczucie momentu ) jestem pod wrażeniem :D :D :D pozdrawiam Martiniso
p.s później dodam kilka fotek i też proszę o recenzję ,z góry dziękuje :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.02.2008 15:02

Martiniso, cieszę się, że moje portreciki Ci się podobają.

Komentowana wcześniej fotka wg exifa została zrobiona na 209 mm - co oczywiście nie oznacza, że nie masz racji :wink:

A co do poruszeń to mam stabilizację matrycy i wypracowany na siłowni w pocie czoła "analogowy chwyt" a i tak pow. 250 mm sporo strzałów idzie mi do kosza.

Następne fotki śmiało zapodawaj - obiecuje solennie się popastwić :twisted:

PZDRV
Martiniso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martiniso » 12.02.2008 17:58

rafał krasoń napisał(a):Martiniso, cieszę się, że moje portreciki Ci się podobają.

Komentowana wcześniej fotka wg exifa została zrobiona na 209 mm - co oczywiście nie oznacza, że nie masz racji :wink:

A co do poruszeń to mam stabilizację matrycy i wypracowany na siłowni w pocie czoła "analogowy chwyt" a i tak pow. 250 mm sporo strzałów idzie mi do kosza.

Następne fotki śmiało zapodawaj - obiecuje solennie się popastwić :twisted:

PZDRV

jeśli chodzi o zdjęcie to rzeczywiście wg exifa to jest 209mm :D a oto kilka fotek,proszę o ocenę zdjęć (każdą ocenę przyjmę z pokorą :D )
Obrazek

a oto druga fotka

Obrazek

na razie te dwie :D
pozdro Martiniso
p.s tak na marginesie :D mam pytanko..... na jakim sprzęcie pracujesz ?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.02.2008 18:26

Pentax K100D z kitem + Sigma 70-300 APO (większość portretów robię tym ostatnim szkłem).

Co do fotek:
1 - za duża GO przez co kadr jest chaotycznie skomponowany - po prawej ktoś jedzie na osiołku i w dodatku ten ktoś jeszcze gada czy żegna sie z kimś "uciętym", z tyłu samochody... a pośrodku tego śliczna dziewczynka... z lampą nad głową... i błyskiem flesza na twarzy :roll: Naprawdę nie wiadomo na co patrzeć :wink:

2 - lepsza - ale za duża centralność kadru, mydełko (na pograniczu poruszenia), ucięte łapki burzące kompozycję (nogi jakoś mz mniej :wink: ) - generelnie możnaby to pokazać szerszym ujęciem. Duży plus za naturalność modelki - zwłaszcza, że portret wygląda mi na pozowany.

Jak widać jestem słowny... :wink:

PZDRV
Ostatnio edytowano 13.02.2008 10:26 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Martiniso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martiniso » 12.02.2008 19:31

dzięki :D :D może czegoś się nauczę :D :D :D jutro dodam znowu dwie fotki ,może będą lepsze :D
Pozdrawiam Martiniso
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.02.2008 20:31

Potwierdzam słowa Rafała i przy okazji wrzucę coś od siebie

1.

Obrazek

2.

Obrazek

3.

Obrazek

Myślę że po obróbce docelowej będą B&W, na razie na szybko takie jakie są :wink:

Edit: Fotki odżółciłem, teraz czas się wziąć na odpowiednie ustawienie monitora w labie :wink:
Ostatnio edytowano 13.02.2008 11:30 przez Rysio, łącznie edytowano 3 razy
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.02.2008 10:30

Rysio, koniecznie zmień na B&W. Na razie z oceną się wstrzymam. :wink:

PZDRV
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.02.2008 10:36

Teraz sam widzę :wink: Muszę sobie skalibrować monitor na lapie albo na nim zdjęć nie obrabiać :D Tak na szybko przeróbka na B&W i IrfanView :wink:

1.

Obrazek

2.

Obrazek

3.

Obrazek

Pozdrav
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.02.2008 15:16

Rysio, technicznie jest oczywiście wszysko ok - małe mydełko przy tej wielkości przysłony z reguły się pojawia - zresztą przy portretch dzieci to wcale nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie... Bardzo podoba mi się zwłaszcza światło na buzi dzieciaka, dobrze dobrana jest także GO - widać, że doskonale nad tym panujesz.

Przyczepię się natomiast czegoś, czego przyznam, że nie cierpię używać, jako argumentu przy ocenie zdjęcia - kwestii wyrazu fotek. Powyższe prace za mało do mnie mówią - wyglądają trochę na przypadkowe strzały wykonane w przypadkowej chwili.

Wiem, że jest to kwestia (ocena) głęboko subiektywna - takie rzeczy każdy odbiera inaczej, ale w tym wypadku mam także świadomość do Kogo kieruję komentarz :wink:

Robisz Rysio pewnie najlepsze foty na tym forum jeżeli chodzi o technikę - pora żebyś poszedł krok dalej... cokolwiek to znaczy :wink:

PZDRV
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.02.2008 11:29

Rafale, dla mnie te akurat fotki, również nie mają w sobie większego przesłania, bo to nie mój dzieciaczek. Mamuśka tej małej natomiast była zachwycona i doszukała się w nich czegoś więcej niż wartości technicznej, bo to JEJ MAŁA :D Że tak powiem, jak dla mnie, na ile tą małą znam, zdjęcia można usystematyzować kolejno: zadowolenie, zamyślenie i emocje, a to co napisałeś, że są przypadkowe - masz 100% racji - ale to fragmenty życia małego człowieka, które już się nie powtórzą, zatrzymane na zawsze i to właśnie kocham w fotografii :-) Dla mnie, jak na razie, krokiem w przód dla tych fotek, jest fakt realizacji albumu rodzinnego. W głowie układam formę i treść tego projektu. To nie album ślubny, gdzie dzień czy dwa decydują o całości. Ten album będzie powstawał przez lat ... i nigdy nie zostanie ukończony ... - dlatego między innymi zdecydowałem się na ponadczasową formę B&W

Ps. Co do zamydlenia, to jak wiadomo dziecko jest w ciągłym ruchu, co nie bardzo sprzyja czasom rzędu 1/25 sek :wink: w kolejnym etapie fotograficznego rozwoju mam w planach zakup niskoszumowej A700, ale to pod koniec roku. Jak wiadomo w pewnych okolicznościach backup body jest właściwie konieczny, później, nie wiem :wink: może zapowiadany FF w postaci A900 :wink: a co do techniki, to zaufaj, że mam wiele do zrobienia, a dobrych technicznie zdjęć na forum jest bardzo dużo, z tendencją wzrostową, co może tylko cieszyć :D

Pozdrav
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.02.2008 20:25

Rysio, ja w każdym razie życzę Ci na drodze Twojego fotograficznego rozwoju dostrzegania w porę wszystkich pięknych kadrów i wychwytywania w nich za każdym razem "decydującego momentu".

PZDRV
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 16.02.2008 13:10

No to jeszcze parę strzałów...

Obrazek

Obrazek

PZDRV
Ostatnio edytowano 17.02.2008 20:14 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.02.2008 13:51

Fajne :D, ale pierwsze widziałbym w poziomie ;)

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.02.2008 14:38

Zgadzam się s Lesiem co do 1. Nie obciąłbyś rączki i mniej byłoby obrusa :wink: Poza tym bardzo fajne :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone