Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.01.2008 17:40

"Łapka" jest nieostra - jest ok :)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 19.01.2008 18:21

Rysio napisał(a): Rafałowi zapewne chodziło o to że nie wiadomo na czym się skupić przy oglądaniu fotki. Poniekąd ma rację bo niby patrzysz na twarz dziecka a odciąga ją ręka, jednak ja lubię takie dynamiczne fotki więc jak dla mnie jest oki. :D

Panowie,

To teraz roumiem :D :D ... bo ja myślałem, że chodzi o oczy modelki :lol: :lol: :lol: ...

Ale to ja Wam powiem tak, że moje oczy w wypadku takiego zdjęcia zasze 'idą' wpierw tam, gdzie jest dobra ostrość, a takie 'rozmazane' miejsca pomijają ... stąd w tym wypadku najpierw patrzę w oczy Lence (i widzę jak ona na mnie 'patrzy'), a dopiero potem widzę, ze wyciąga do mnie rękę z kwiatkiem :D ... czylia takie zdjęcie 'interaktywne' :lol: ...

To jeszcze na zakończenie takie pytanie: to jest zdjęcie 'albumowo-pamiątkowe' czy może coś więcej :roll: :?: :D

Pozdrawiam,

PAP
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.01.2008 18:23

Co do "łapki" to jest ona ucięta w pół i dodatkowo to "coś" łapce też jest poza kadrem - dlatego nie można jej imo uznać za element poprawnej kompozycji. A latanie oczu wyjaśnił Rysio ...
PZDRV
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 19.01.2008 21:37

rafał krasoń napisał(a):Co do "łapki" to jest ona ucięta w pół i dodatkowo to "coś" łapce też jest poza kadrem - dlatego nie można jej imo uznać za element poprawnej kompozycji. A latanie oczu wyjaśnił Rysio ...
PZDRV

Rafale,

Gdyby łapki było więcej to, jak rozumiem, rozpraszałaby jeszcze bardziej, bo zajmowałaby większy % powieżchni zdjęcia :) ... to co w łapce to patyczek i widać go prawie w całości :) ... a Rysio zasadniczo napisał, że faktycznie teoria mówi co mówi, ale praktyka potrafi od niej być bardziej liberalna :D ... ale myślę, że dalsze rozwodzenie się nad tym zdjęciem nie ma sensu, wszak Wy fachowcy, a ja ino prosty domorosły amator :roll: , więc proponuję przejdźmy do następnego zdjęcia :) ... tyż Dolina Chochołowska w Taterkach, ale dwa lata później, i modelka ma już 3 lata :D ... tu na 'dzień dobry' powiem, że w moim zamyśle całe tło 'za' Lenką powinno być bardziej rozmyte, ale tu znów mój prosty sprzęt nie dał mi takiej możliwości :( ... możnaby to 'rozmyć' w komputerze, ale tu macie wersję 'prosto z aparatu' :) ...

Pozdrawiam,

PAP

Obrazek
Trochę mniej mała Lenka = 3 lata
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.01.2008 09:03

Pap , moje oceny są zawsze głęboko subiektywne :wink:
Gdyby łapka nie była obcięta można by rozważać czy jest ona elementem kompozycyjnym - poprawnym, czy nie to odrębna kwestia. Moje oczy pewnie nadal by latały. A czyjeś nie :wink: .

Polecam ci w temacie portretów galerię dzieci na obiektywnych.pl (szukaj fotek np. Luny, Małej Bjork) - są tam świetne prace.

Na początku każdy fotograf przechodzi fazę naśladownictwa (świadomie lub nieświadomie :wink: ) - na czymś musi zbudować warsztat.

Co do kolejnej fotki to przydałoby się, żeby córcia patrzyła w drugą stronę - tam gdzie jest powietrze w kadrze :wink:

PZDRV
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.01.2008 10:38

że w moim zamyśle całe tło 'za' Lenką powinno być bardziej rozmyte, ale tu znów mój prosty sprzęt nie dał mi takiej możliwości icon_sad.gif

Zgadza się tylko tym razem to nie aparat dał d... tylko Ty :lol: ustawiając tryb auto gdzie aparat dobrał F na poziomie 5,2. Gdyby było jak w poprzednim F=2,8, tło byłoby zdecydowanie bardziej rozmyte :lol: Pozostałe uwagi za Rafałem, nawet o tym pisałem kilka postów wcześniej :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 20.01.2008 13:59

rafał krasoń napisał(a):Pap , moje oceny są zawsze głęboko subiektywne :wink:
Gdyby łapka nie była obcięta można by rozważać czy jest ona elementem kompozycyjnym - poprawnym, czy nie to odrębna kwestia. Moje oczy pewnie nadal by latały. A czyjeś nie :wink: .

Polecam ci w temacie portretów galerię dzieci na obiektywnych.pl (szukaj fotek np. Luny, Małej Bjork) - są tam świetne prace.

Na początku każdy fotograf przechodzi fazę naśladownictwa (świadomie lub nieświadomie :wink: ) - na czymś musi zbudować warsztat.

Co do kolejnej fotki to przydałoby się, żeby córcia patrzyła w drugą stronę - tam gdzie jest powietrze w kadrze :wink:

PZDRV

Rafale,

Jasne, każdy z nas ma swoją subiektywną opinię, stąd możemy się trochę poprzekomarzać :lol:

Dzięki za link :) ...

Ja nie mam ambicji do bycia fotografem, bo zdaję sobie sprawę, że to cała oddzielna profesja :) ...

O tym 'powietrzu w kadrze' czytałem w waszych postach ... pełna zgoda :D

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 20.01.2008 14:08

Rysio napisał(a): Zgadza się tylko tym razem to nie aparat dał d... tylko Ty :lol: ustawiając tryb auto gdzie aparat dobrał F na poziomie 5,2. Gdyby było jak w poprzednim F=2,8, tło byłoby zdecydowanie bardziej rozmyte :lol:

Rysiu,

Ja już pomijam pytanie skąd i gdzie Ty widzisz te ustawienia do tego zdjęcia :lol: , ale zapewne patrzysz na fotosika i to gdzieś tam jest :D ... więc sobie sam poszukam :roll: ...

Ale ... ja bym bardzo chciał móc tą wartość w moim aparacie móc ustwiać ręcznie, ale moim zdaniem nie mam takiej opcji :!: :roll: ... no chyba, że czegość nie doczytałem w instrukcji ... dla jasności zdjęcia robię w trybie pół-auto, gdzie kilka innych elementów, takich jak sposób ustawiania ostrości, mam zmienione względem trypu auto-auto :) ... mój aparat to Sony DSC-P10 ...

Pozdrawiam,

PAP
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.01.2008 16:33

Widzę, że tu na zmianę tylko dzieci z kociakami :)

Więc proszę: Medo polujący (na sikorki w karmniku)

Obrazek
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.01.2008 19:36

Plumek napisał(a):Widzę, że tu na zmianę tylko dzieci z kociakami :)

czasami to jakiegoś ptaszka wrzucisz :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.01.2008 09:18

PAP: IrfanView - Image - Information - Exif info :wink: Dla takich ujęć spróbuj użyć trybu portretowego, powinno być lepiej, choć pewności nie mam
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.01.2008 10:43

Rysio napisał(a): IrfanView - Image - Information - Exif info

Rysiu,

Wielkie dzięki :!: :D ... rozumiem, że patrzymy na linię 'FNumber' ... no i wszystko widać jak na dłoni :D :D

Rysio napisał(a): Dla takich ujęć spróbuj użyć trybu portretowego, powinno być lepiej, choć pewności nie mam

No właśnie w tym problem, że mam tryb sportowy, na śniegu, na plaży, w nocy, człek w nocy, ale portretowego NI MA :x 8O :( :!: :!: ... ale cóż zrobić ...

Pozdrawiam,

PAP
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.01.2008 19:49

W moim Sony DSC W40 (jeszcze działa :lol: ) jest możliwość ustawienia odległości ostrzenia (chyba nawet od 0.5m). Może też masz to w menu :?: Od biedy coś byś wtedy z rozmyciem tła opędził :wink:
PZDRV
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.01.2008 23:20

rafał krasoń napisał(a):W moim Sony DSC W40 (jeszcze działa :lol: ) jest możliwość ustawienia odległości ostrzenia (chyba nawet od 0.5m). Może też masz to w menu :?: Od biedy coś byś wtedy z rozmyciem tła opędził :wink:
PZDRV

Rafale,

Takie cóś istotnie mam :D ... ciekawy pomysł ... pobawię się tym przy najbliższej okazji :) ... a póki co, to pozwolę sobie zapodać dwa kolejne zdjątka z Wilna, gdzie Lenka ma 2 lata z małym haczykiem :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,

PAP
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 22.01.2008 14:36

Pap, nie wiem czy wyostrzasz zdjęcia po zmniejszeniu :?: W każdym razie w dwóch ostatnich (także imo pamiątkowych :wink: ) brakuje ostrości. W ostatnim aparat zgubił także WB - widać na buzi córci mocny żółty zafarb - ale to akurat nie Twoja wina.

PZDRV
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone