Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.01.2008 17:19

Hmmm.... gdzie ja to widziałem :wink: Deja vu mam, czy jak :mrgreen:

Na poważnie to GO za duża - co jednak w tej fotce jakoś mi nie przeszkadza. Przydałby sie może też odrobinę szerszy kadr - ale to już subiektywne odczucie.
W sumie całość jest ok - dzieciaki naturalne, fota cieplutka - ale raczej pamiątkowa :wink: .

PZDRV
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.01.2008 17:46

rafał krasoń napisał(a):Hmmm.... gdzie ja to widziałem :wink: Deja vu mam, czy jak :mrgreen:

Na poważnie to GO za duża - co jednak w tej fotce jakoś mi nie przeszkadza. Przydałby sie może też odrobinę szerszy kadr - ale to już subiektywne odczucie.
W sumie całość jest ok - dzieciaki naturalne, fota cieplutka - ale raczej pamiątkowa :wink: .

PZDRV

Rafale,

W oryginale to wygląda tak, a to co powyżej to było przerobione na wymiary tapety w komputerze :D

Obrazek

Pamiątkowa jak najbardziej, bo u mnie problemem jest lampa, której nie da się skierować w inną stronę :( ... no chyba, że jakimś lusterkiem, ale to już jest 'zabawa' ...

GO to chodzi o światło ... czy źle kojarzę ?

Pozdrawiam,

PAP
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.01.2008 17:55

GO to głębia ostrości - upraszczając pole, w który kadr trzyma ostrość patrząc " w głąb".

Oryginał jest faktycznie mniej klaustrofobiczny i przez to imo "lepszy". Tak w ogóle to ja uwielbiam fotografię dzieci :lol:
PZDRV
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.01.2008 18:08

rafał krasoń napisał(a):GO to głębia ostrości - upraszczając pole, w który kadr trzyma ostrość patrząc " w głąb".

Oryginał jest faktycznie mniej klaustrofobiczny i przez to imo "lepszy". Tak w ogóle to ja uwielbiam fotografię dzieci :lol:
PZDRV

Rafale,

To teraz już chyba wiem, o co chodzi :) ... jeżeli myślimy o tym samym, to nie jest to tak, że tylko lustrzanki mogą mieć 'to' regulowane, a
kompakty nie :?: ... wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem :roll: ...

Fakt, dzieci to wdzięczny temat, ale bez właściwego sprzętu to ciężko z nim dać sobie radę :(

Pozdrawiam,

PAP
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.01.2008 19:07

Albumowe tak, jako portret to już mniej :wink: Problemem niestety tu jest głównie światło i powstałe ostre cienie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.01.2008 19:12

PAP napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):GO to głębia ostrości - upraszczając pole, w który kadr trzyma ostrość patrząc " w głąb".

PZDRV

Rafale,

To teraz już chyba wiem, o co chodzi :) ... jeżeli myślimy o tym samym, to nie jest to tak, że tylko lustrzanki mogą mieć 'to' regulowane, a
kompakty nie :?: ... wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem :roll: ...

Fakt, dzieci to wdzięczny temat, ale bez właściwego sprzętu to ciężko z nim dać sobie radę :(

Pozdrawiam,

PAP

Głębia wynika z wartości F czyli przysłony, która jest regulowana w każdym aparacie mającym tryb manualny lub priorytetowy. Im mniejsza wartość F tym GO mniejsza, niestety potwierdzam, że w tym przypadku zablokował Cię sprzęt bo F wynosiła 2,8, czyli minimalna wartość jaką można uzyskać w większości kompaktów i hybryd. :?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.01.2008 20:44

GO zależy także od ogniskowej obiektywu - im dłuższa ogniskowa tym mniejsza GO - przy tej samej wielkości przysłony.
:papa:

PS
Rysio - twoje stwierdzenie "zdjęcie albumowe" u mnie ma odpowiednik w postaci - "zdjęcie pamiątkowe". :wink:
Ostatnio edytowano 19.01.2008 10:51 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 19.01.2008 00:09

Rysio napisał(a):Albumowe tak, jako portret to już mniej :wink: Problemem niestety tu jest głównie światło i powstałe ostre cienie.

Rysiu,

Pełna zgoda :) . Nawet przy moim prostym sprzęcie można by tu powalczyć ze światłem, doświetlajac pokój, itp. aby wyszło to lepiej ... dodam tylko, że to zdjęcie robiłem 'w biegu' w hotelu w Beogradzie w przerwie noszenia klamotów z samochodu, byłem zasapany i zmęczony, ale młodzież akurat fajnie wyglądała pijąc z jednej butelki, więc uwieczniłem dla potomności :D ... ale nie na wystawę :lol: ... a wyszło i tak lepiej niż się spodziewałem :roll:

No ale, to ja może zapodam teraz kolejne zdjęcie ... i czekam na wasze opinie :roll: :D ...

Pozdrawiam,

PAP

Obrazek
Mała Lenka = około 1 rok
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.01.2008 10:49

Za dużo "łapki" w tym portreciku - i oczy latają ... :wink:
PZDRV
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 19.01.2008 11:56

a co powiecie o Michała portrecie????? :wink:

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.01.2008 12:18

PAP ostatnie mi się podoba i rączka mi nie przeszkadza :)

Witki, a czytała Ty o zasadach kompozycji kadru :lol: :wink: Dodatkowo w przypadku portretu należy zwracać uwagę na mimikę osoby fotografowanej. Ostre światło nie jest w tym miejscu najlepszym pomocnikiem - zmrużone oczy. In plus dla tej fotki zaliczyłbym ładne tło, ale to niestety za mało :wink:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 19.01.2008 12:23

czytała, czytała :roll:
ale to zdjęcie zrobione jeszcze w zeszłym roku,
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.01.2008 12:50

Usprawiedliwiona ;-)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 19.01.2008 16:48

rafał krasoń napisał(a):Za dużo "łapki" w tym portreciku - i oczy latają ... :wink:
PZDRV

Rafale,

Co da 'łapki' to wiem co masz na myśli, acz jak widać po poście Rysia to też kwestia dyskusyjna :D ... jak dla mnie to ta 'łapka' to element artystyczny :lol: :lol: ... ale o co chodzi z tymi 'latającymi oczami' :) :?:

Pozdrawiam,

PAP
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.01.2008 17:01

PAP napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):Za dużo "łapki" w tym portreciku - i oczy latają ... :wink:
PZDRV

Rafale,

Co da 'łapki' to wiem co masz na myśli, acz jak widać po poście Rysia to też kwestia dyskusyjna :D ... jak dla mnie to ta 'łapka' to element artystyczny :lol: :lol: ... ale o co chodzi z tymi 'latającymi oczami' :) :?:

Pozdrawiam,

PAP

Rafałowi zapewne chodziło o to że nie wiadomo na czym się skupić przy oglądaniu fotki. Poniekąd ma rację bo niby patrzysz na twarz dziecka a odciąga ją ręka, jednak ja lubię takie dynamiczne fotki więc jak dla mnie jest oki. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone