Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.01.2008 11:05

Lesio bingo :lol: :wink:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 16.01.2008 11:31

Rysiu :oops: Dziękuję za cenne uwagi wszystko skrzętnie zapisuję.
Powiedz mi jak mam zrobić dziecku zdjęcie bez lampy? Z lampą zdążę małą uchwycić, a bez lampy wychodzi zamazane ( w ruchu)
Janusz Serednicki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Serednicki » 16.01.2008 11:59

Dzięki Rysiu za ocene i proszę o rade :oops: jak uniknąć cieni np: z czapki z daszkiem, dopalić lampą :?:.
To wstawię jeszcze takie i poddam sie surowej ocenie .
1
Obrazek
2
Obrazek
Pozdrawiam fotoamator :wink: Janusz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.01.2008 12:33

Madziu, tak jak napisałem zainwestuj w jasną stałkę 50/1,7 lub 50/1,4. Obecnie Twój obiektyw najprawdopodobniej pozwala otworzyć szkło do f=3,5 a to dość ciemno i może światła brakować, zdjęcie zrobione jest przy f=5,6 więc już mocno ciemno i czas musisz ustawiać zbyt długi aby uzyskać nieporuszoną fotkę. 50/1,7 pozwoli Ci skrócić czas bardzo znacznie przy tak wysokim w pełni użytecznym ISO. Stałka 50/1,7 Minolty przyzwoicie ostra jest już przy pełnym otwarciu, przymknięcie go do wartości f rzędu 2,8 spowoduje że zdjęcia będą ostre jak żyleta i to wszystko bez użycia flesza. Jeśli nie zamierzasz na razie kupować szkła doświetl małą modelkę stałym światłem np. jakiś halogenek, lub zwykły reflektorek z lampki na biurku. Patrząc przez wizjer będziesz widziała jak układają się cienie na twarzy dziecka i w jakim ustawieniu wygląda najkorzystniej, tak aby nie było np cieni od nosa (przy oświetleniu bocznym się pojawiają) oraz żeby nie pojawił się cień za plecami dziecka na ścianie, bo to zdjęciom też uroku nie dodaje. Przy zdjęciach dzieciaczka bez flesza przydaje się również szybkostrzelność aparatu. W przypadku A700 masz do dyspozycji 5 kl/sek jeśli zrobisz kilka serii podczas takiej sesji po 5-7 klatek to zauważysz, że w którymś ujęciu dzieciaczek ma najciekawszą minkę i najlepiej rozłożone światło, bo o pozowaniu maluszka raczej nie może być mowy więc kontrola nad światłem jest mocno utrudniona i ograniczona.

Januszu, możesz spróbować dopalić lampą żeby cień wyeliminować jednak pamiętaj kąt padania=kąt odbicia tzn musisz błysk tak poprowadzić żeby światło dostało się pod daszek bo jeśli tak się nie stanie to cień będzie jeszcze głębszy. Delikatne :!: użycie flesza w portretach plenerowych jest o wiele bardziej uzasadnione i dopuszczalne aniżeli użycie go w pomieszczeniu gdzie staje się oświetleniem dominującym. W plenerze pozwólmy dominować słońcu a błysk wykorzystajmy wyłącznie do modelowania i osłabiania (a nie eliminowania ) :!: ostrych cieni.

Kiedyś już o tym pisałem ale nie pamiętam czy tu więc może się powtórzę. Fotografia jak sama nazwa mówi to malowanie światłem, gdzie każde jego źródło ma inny charakter, temperaturę i co innego ze zdjęcia wydobywa. Użycie szczególnie wbudowanego flesza przypomina mi analogicznie w malarstwie otwarcie puszki farby i rzuceniem nią w płótno w nadziei że coś z tego będzie, no i będzie ale tylko "coś" bo obraz na pewno nie ...

Pozdrav :wink:

Edit. Janusz ostatnie 2 bardzo fajne :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.01.2008 13:27

Rysiu, jeszcze raz specjalnie cuś dla Ciebie :D

HK :D

Obrazek

Jak różnie można pokazać jedno i to samo zdjęcie nawet w odcieniach szarości ;)

Pozdrav :papa:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 16.01.2008 13:39

Janusz, dwie ostatnie fotki są bardzo w porządku.

Podobają mi sie także portrety Plumka i Noemi s.

Leszek, nie drażnij się z Ryskiem :wink:

Co do wykładu Rysia o portretowej optyce to skwituję to stwierdzeniem, że niestety ma on rację - jasna stałka jest niezbędna do poprawnego focenia w trudnym świetle - np. w pomieszczeniach. A więc wydatki, wydatki...

Madzia, zanim kupisz stałkę powalcz przy portretach bez lampy na wysokim iso - wyczujesz af, no i pogadamy sobie przy okazji o kadrowaniu :wink:
Do fotografowania dzieciaków trzeba mieć ogromną ciepliwość - ja teraz nie focę swoich bo mi chorują :? i siedzimy w domu (stałki nie mam :( ), ale w lecie, jak była udana sesja, to w ciągu godziny wytężonej pracy udawało mi się zrobić 2 a nieraz nawet 3 fajne portrety :mrgreen: .
PZDRV
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 16.01.2008 13:46

Janusz Serednicki napisał(a):(...) jak uniknąć cieni np: z czapki z daszkiem, dopalić lampą :?:.

Np. obracając jednocześnie aparat "do góry nogami" . Dopalamy lampą wbudowaną tylko w plenerach - w pomieszczeniach tylko zewnętrza, którą uchylamy i odbijamy światło np. od sufitu.
Doświetlić modela można także przeróżnymi ekranami odbijającymi światło zastane.
:papa:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 16.01.2008 14:56

Rysio napisał(a): Witki, ostrość trochę odjechała no i widać że crop ale i tak fajny ptasior :D

to chyba do Plumka :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.01.2008 14:59

witki napisał(a):
Rysio napisał(a): Witki, ostrość trochę odjechała no i widać że crop ale i tak fajny ptasior :D

to chyba do Plumka :wink:

A sorki rzeczywiście to do Ani miało być pisałem nie widząc postów :oops: :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.01.2008 15:03

rafał krasoń napisał(a):...w lecie, jak była udana sesja, to w ciągu godziny wytężonej pracy udawało mi się zrobić 2 a nieraz nawet 3 fajne portrety :mrgreen: .
PZDRV

Jasne :twisted: dla mnie to ok 3 rolek filmów co wiąże się z kosztami rzędu ~ 77 zł negatywy + wywołanie i skan bez robienia odbitek :twisted:

Życzę dzieciakom szbkiego powrotu do zdrowia

Pozdrav :papa:
noemi_s
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) noemi_s » 16.01.2008 15:17

Zachęcona zapodam coś jeszcze :) :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.01.2008 15:20

Wg mnie 3 i 4 zasługują na ogromne brawa :D... Super :!:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.01.2008 16:58

Oki popisałem już o świetle, to dopowiem krótko o kadrowaniu ;-)

Pod spodem umieściłem obrazki zapożyczone z tej stronki gdzie w zasadzie jest wszystko dość dokładnie i w prosty sposób opisane. Dopowiem tylko że w przypadku portretu czujnik AFa (autofokusa) powinien być ustawiony jako punktowy a sam pomiar dokonywany "na oczach" osoby fotografowanej. Po złapaniu ostrości przekadrowujemy zdjęcia w taki sposób aby punkt ostrości znalazł w mocnym punkcie zdjęcia, naciskamy spust i mamy zdjęcie. Proste no nie ;-) Konia z rzędem natomiast temu, kto uzyska takie zdjęcie dzieciaka podczas jego zabawy :-), szczególnie jeśli dysponujemy kompaktem czy hybrydą gdzie prędkość AFa pozostawia wiele do życzenia. Tu posiłkować możemy się rozdzielczością matrycy jaką dysponujemy bo wyścig producentów wywindował tą wartość dość znacznie w efekcie czego mając poniższe obrazki na uwadze możemy dociąć (przekadrować w komputerze) zdjęcie. W przypadku posiadania lustrzanki gdzie do wyboru mamy kilka lub kilkanaście punktów AFa możemy ostrzyć na jednym z niecentralnych punktów, są dostępne również te na gotowo umieszczone w mocnych punktach.
Dodam że kadrując należy przyjąć zasadę że człowiek musi mieć gdzie patrzeć (więc jego wzrok powinien być skierowany tam gdzie jest więcej wolnego miejsca w kadrze), ptak musi mieć gdzie lecieć a samochód musi mieć gdzie jechać.

Obrazek

Obrazek

Edit Ps. Lesio ma rację 3 , 4 ale i 5 bardzo mi się podobają, natomiast te wcześniejsze to dałoby radę ładnie na kompie podciągnąć prostą obróbką i też byłyby bardzo fajne fajne :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 16.01.2008 17:34

Tytułem uzupełnienia - pierwszy obrazek powyżej pokazuje mocne punkty kadru przy kadrowaniu wg zasady "złotej proporcji" (całość jest w takiej proporcji do większej części, jak większa część do mniejszej), a drugi wg "zasady trzech". Pewnie jest o tym więcej w linku ...

Noemi - mnie pozostałe fotki nie zachwyciły - 1,2 i 3 - pomijając techniczne niedopracowanie - mają kiepskie tło (bokeh), 4 jest najlepsza z serii ale centralna - poza tym to raczej nie jest portret, na 5 nie widać oczu modelki i jest za duża go, przez co gałąź odciąga wzrok od dzieciaka.
PZDRV

PS
Dzięki Lesiu.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.01.2008 10:55

Witam Wszystkich,

To może i ja poddam się surowej ocenie :D :D ...

Pozdrawiam,

PAP

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone