napisał(a) Rysio » 16.01.2008 10:19
Na początek spróbuję napisać ogólnie o prezentowanych przez Was portretach. Spójrzcie na wszystkie zaprezentowane tu prace i oceńcie je samodzielne. Mi osobiście najbardziej podchodzą 1 i 2 które zaprezentował Janusz oraz fotka Noemis. Dlaczego?? bo widać na nich grę światła i cienia rozkładającego się na twarzach. Zdjęcia są przestrzenne mają głębię bo zostały zrobione bez flesza...
Witki, śliczna minka i fotka byłaby rewelacyjna ale spójrz na cień pod brodą i zupełny brak przestrzenności twarzyczki małej modelki ...
Januszu, co do 3 flesz był użyty i powstały ostre cienie pod brodami dzieciaków. Rozumiem że nie przestawiłeś aparatu po robieniu wcześniej widoczków bo f8 przy portrecie to raczej kiepski wybór
tu jednak spowodowało to najprawdopodobniej osłabienie działania flesza i na twarzach widać plastykę cieni szczególnie u małej
Lesiu, wiesz że jeśli mi coś nie pasuje to o tym piszę a nie rzucam ochów i achów do każdego gniota. Chodzi chyba o to aby się czegoś nauczyć a nie zakładać kółeczka wzajemnej adoracji. Najlepsza ostatnia z Twoich fotek bo błysk nie jest na niej ordynarny i pojawiły się cienie które modelują twarz. Pierwsze jest całkowicie płaskie
Madzia
Ty mnie do zawału doprowadzisz
Sklej tego flesza na kropelkę do obudowy żeby Cię więcej nie korciło go używać
Masz potężne narzędzie w rękach, jeden z lepszych aparatów jakie są dostępne na rynku
ISO na tej fotce ma wartość 2000
AF pracuje bardzo szybko więc nic nie stoi na przeszkodzie aby tryb AFC połączyć z ciut dłuższym czasem (powiedzmy 1/80 sek) i fotka wyjdzie perfekcyjnie. Powiem Ci na marginesie, że ludzie fotografujący chałtury za pieniądze, po przesiadce z A100 na A700 masowo sprzedawali zewnętrzne lampy błyskowe
(sam taką kupiłem od nabywcy A700
) Proponuję Ci jednocześnie zakup szkła do portretów (wystarczy np 50/1,7 (około 400 pln) lub droższy 50/1,4 w granicach 700-900pln)) wtedy zapomnisz całkowicie o lampie.
Witki, ostrość trochę odjechała no i widać że crop ale i tak fajny ptasior