Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.11.2007 16:52

Teraz Ty możesz sobie pojeździć :wink:

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.11.2007 17:00

Rysio napisał(a):Teraz Ty możesz sobie pojeździć ...

Rysiu... nie zamierzam bo pomysł mi się podoba i to że jest B&W. Jest OK. Pisałeś mi na GG że dobra fotografia potrafi się obronić sama. A gdybyś ciut ten kadr obniżył, tak, żeby nie było widać krawędzi wanny :?: W ciekawym miejscu byłby chromowany dekielek od czegośtam ;). No i jak już coś takiego robisz (odbicia) to zwróć uwagę na swoje części ciała (chyba ręka na wannie) żeby ich nie było. Generalnie podoba mi się ;)

Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.11.2007 17:04

Gdzie są wszyscy inni, którzy COŚ mają do powiedzenia :?: Czy jest aż tak źle że nie ma się po co wychylać z komentarzami :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.11.2007 17:05

Tam jest nie ręka, ale i mój cały łeb za Alphą :lool: co do cięcia góry ... powiem nie wpadłem na to - muszę poszukać oryginału, czy by się tak jak piszesz nie dało skadrować :lol:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 10.11.2007 16:50

No to znowu ja-wiem, że nieostre,ale jak próbowałam coś zrobić to wyszło takie białe na ustach i oku... :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i portret z misiem

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.11.2007 17:36

Anetko, 1 jest zupełnie nieudane z kilku powodów: źle dobrana ogniskowa (zoom) jest zbyt mała co spowodowało zniekształcenia twarzy. Obrazowo powiem tak: aby uzyskać taki kadr jak ten który pokazałaś, odległość pomiędzy Tobą a dzieckiem powinna wynosić około 2 metrów, co wymusiłoby użycie zoomu w okolicach x3. Dodatkowo zdjęcie jest najprawdopodobniej poruszone lub dzieciaczek się poruszył dość szybko.
2 - jest centralna a raczej należy unikać takich kadrów. Dobrze jest brać pod uwagę tą teorię wykonując zdjęcia
3 - podoba mi się najbardziej choć można by się pokusić o niewielkie obniżenie kadru i szkoda uciętego ucha. Z ostrością również nie jest najlepiej ale nie jest złe.
4 - bardzo dobrze trafiona ostrość, kadr przyzwoity, tylko znów ciut niżej by się przydało żeby miś i ręce były całe a mniej miejsca nad głową.

Użycie flesza w Twoich zdjęciach usprawiedliwiam, bo zdaję sobie sprawę że w domowym oświetleniu trudno o udane zdjęcie bez niego :wink:

Pozdrav
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.11.2007 17:43

Dam znów coś mojego, zanim Lesia nie ma :wink:

Obrazek
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 10.11.2007 19:04

No i znowu Rysiu masz pewnie rację :) choć z tym kadrem centralnym to tak do końca zgodzić sie nie mogę-czasami po prostu tak trzeba i tak pasuje, mimo tych różnych teorii.Ja bym nic nie obniżała przy trójce,ucho rzeczywiście mogło nie być ucięte tak jak i miś, ale z tymi moimi dziewczynami to naprawdę trudno się dogadać, jeśli chodzi o siedzenie w miejscu :)
dzięki, pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.11.2007 08:49

Aneta, a mnie znowóż 1 podoba się najbardziej :D i jakoś wcale mi nie przeszkadza, że jest nieostre ;)
Rysiek matryca Ci się zepsuła :?: Dajesz tylko w B&W ;) No i specjalnie "zaszumiłeś" fotkę dlaczego :?: Przecież lubisz takie wygłaskane ;) ale mnie to nie przeszkadza ja tam do "szumów" jestem przyzwyczajony :lol:

Jest OK ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.11.2007 11:15

Wygłaskane, bez szumów będą jak będzie słoneczko :wink: Na ISO 800 i 1600 taka faktura powstaje po wyostrzeniu B&W i silnym zwiększeniu kontrastu :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.11.2007 11:58

A teraz taka zabawa :wink: czy jest w tym zdjęciu coś co Wam się podoba :?:

Obrazek

A jeśli się nie podoba to co i dlaczego proszę o podanie w punktach :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.11.2007 12:05

Rysiek,
1. Kadrowałeś z linijką :twisted:
2. Światło jak w średniowiecznej katedrze - ciemne, z klimatem,
3. Ziarno jak na starych obrazach (średniowiecznych), a ja takie lubię :lol: :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.11.2007 15:41

Czyli Lesiowi się podoba jak rozumiem :D A komu się nie podoba i dlaczego, zapraszam do zabawy i dyskusji :lol:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.11.2007 18:24

niedoświetlone o minimum dwie działki :wink:
poza tym ok.
pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.11.2007 20:32

Niedoświetlenie celowe, zauważ że nie ma nigdzie czarnej plamy, więc wyciągnięcie jest tylko kwestią przesunięcia suwakiem w kierunku - jaśniej :lol:

Ps. Coś Ci zdradzę - sprawdź exif
:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone