Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.10.2007 12:03

Podwójny nosek był od lampy błyskowej bo mu dopaliłem prosto w ślepia :lol: a fota jest ze zlotu ;)
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 26.10.2007 19:03

dzięki,z ostrością to prawie zawsze będzie problem,bo ona ciągle biega,a jeziorko miało być bardziej rozmyte wedle wszelkich info zawartych w instrukcji, ale jakoś nie wyszło,lepiej to rozmyte tło wychodzi mi analogiem, z cyfrówką gorzej niestety...

ps. czapka rzeczywiście dość ostra
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.11.2007 13:30

Znów cos nowego ode mnie :) Chodzi mi tu przede wszystkim o to jak postrzegacie to zdjęcie kontrastowo, kolorystycznie, czy bardzo Wam "szumi" :lol: bo wiem że portret z lampą to tak raczej nie bardzo ;) Chodzi mi o technikę skanowania negatywu, którą ostatnio zmieniłem z JPG na TIFF, a wiadomo, TIFF jest bez kompresji i można go obrobić jak się chce ;)

Obrazek

Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.11.2007 16:03

I jeszcze jedno :D Przy braku zgody osoby fotografowanej a nawet jej stanowczym sprzeciwie :oczko_usmiech:

Zetka

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2007 19:24

Leszek Skupin napisał(a):Znów cos nowego ode mnie :) Chodzi mi tu przede wszystkim o to jak postrzegacie to zdjęcie kontrastowo, kolorystycznie, czy bardzo Wam "szumi" :lol: bo wiem że portret z lampą to tak raczej nie bardzo ;) ....

Lesiu jak dla mnie super OK a dlaczego ? A to już wiesz - dziś rozmawialiśmy na gg o metodach oceniania przeze mnie zdjęć :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.11.2007 20:15

Leszek Skupin napisał(a):[b][i][color=green]I jeszcze jedno :D Przy braku zgody osoby fotografowanej a nawet jej stanowczym sprzeciwie :oczko_usmiech:

:lol: :lol: Odważny jesteś Lesiu :smo: :papa:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 08.11.2007 00:11

Na foto kobiety wyraźnie niestety widac błysk lampy, przydałoby się tez wyretuszować "cóś" w nosie :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.11.2007 07:56

Na obu fotkach widać wyraźnie dowalenie lampą co spłaszcza obraz, brak gry światłocienia (oprócz tego cienia pod brodą Ewy, który zresztą do ładnych nie należy) dyskwalifikuje w mojej opinii oba zdjęcia. Oprócz ładnej modelki i dobrze rozegranej ostrości, brak atrybutów zdjęcia 8)

Ps. Sam się prosiłeś :lol: :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.11.2007 10:09

Leszek Skupin napisał(a):...Chodzi mi tu przede wszystkim o to jak postrzegacie to zdjęcie kontrastowo, kolorystycznie, czy bardzo Wam "szumi" :lol: bo wiem że portret z lampą to tak raczej nie bardzo ;) ...

Rysiu, o to mi chodziło ;) a że lampa, ze brak zmiękczenia choćby przez dyfuzor.... zdjęcia robione w czasie imprez. Pisałem już wcześniej że wiem, że ostre cienie nie należą do "upiększaczy" portretu.

P.S. Jednakże dzięki za zwrócenie na to uwagi ;) Będę próbował coś kombinować z pudełeczkiem po Danonku założonym na lampę ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.11.2007 10:30

Lesiu, portret to portret. Niezależnie czy z imprezy, czy z kościoła czy z parku. Oceniam zdjęcie, a nie szum czy kolor i kontrast. Na obraz składa się wiele czynników, które muszą się zgrać, by tworzyły kompozycyjną jedność, nie tylko czynników technicznych zdjęcia, ale również dobrania techniki, kompozycji i światła dla konkretnego fotografowanego modelu/modelki a nawet jego/jej nastroju w danej chwili.
Foto (światło) grafia (rysowanie czy coś w tym stylu), walnięcie z metra czy 2 lampą przypomina mi rzucenie otwartą puszką farby w płótno - niektórzy uważają to za obraz - ja do nich JUŻ nie należę, przykro mi.

Ps.Jeśli chcesz szumy oceniać wstaw cropa, tyle że nie w portretach, a co do koloru to również chyba temat portretowy nie ma służyć kalibracji monitorów :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.11.2007 13:54

Dobra jak portret to portret, było już o przepalonej czapce, było już o okularach, a mój syn znalazł koleżankę do zabaw :lol:

Adam i ...

Obrazek
Ostatnio edytowano 09.11.2007 13:18 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.11.2007 12:56

i ... mniamniuśna ramka :sm: :mrgreen:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.11.2007 13:23

Rysio napisał(a):i ... mniamniuśna ramka :sm: :mrgreen:

Że ramka jest mniamniuśna to już wiem :sm: :lool: lecz może cokolwiek więcej powiesz jak już masz psy wieszać na tym zdjęciu :?: :lool:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.11.2007 13:42

Dobra: obcięty rękaw z koszulki, obcięty czubek czapki,twarze a w zasadzie twarz w głębokim cieniu, no i szkoda że dziewczynka się pochyliła. Co jeszcze: drugi plan - białe gacie "kogośtam" burzą spokój zielonego tła i skupiają wzrok nie tam gdzie trzeba. O przepale i o okularach sam napisałeś więc się powtarzać nie będę , choć to akurat na tej fotce bym wybaczył :D

Co do ramki to już opinię znasz :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.11.2007 13:49

Ani obciętym rękawkiem ani czubkiem czapki bym się tu zbytnio nie przejmował, bo:
1. Oczy Adama są w mocnym punkcie zdjęcia a twarz i ręce ma całe (nie obcięte)
2. Ich dłonie prawie identycznie ułożone mimo, że robią co innego
3. Głowa dziewczynki jest zwieńczeniem kwadratu, który tworzą ramki z lewej i od góry i z dołu klomby, a z prawej wierzba
4. Bokeh jest przyjemnie rozmyty, a na dodatek między nimi siedzą ludzie którzy mogliby być ich rodzicami.
5. Misiek pod ręką dziewczynki "patrzy" co ona robi ;)
6. Żadnych przepałów nie widzę na tym zdjęciu. ale to może kwestia kalibracji monitora ;)

P.S. Ale co tak sami się będziemy wywnętrzać ... może Arekwroc tu zajrzy lub irko... :?:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone