Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafał krasoń napisał(a):Rysiu, pierwsze fajniejsze - ciekawie skomponowane. w drugim bokeh nie za szwedzki.
A jakiego bokehu się spodziewać po kitowym tele za parę setek do kupienia Ale myślę jeszcze nad tą fotą, może coś w kompie pokombinuję jak czas pozwoli
Co do kanoniera, pocisk nie ma gdzie lecieć trochę szerzej by się przydało przed lufą i pokusiłbym się o wyczyszczenie tła/ściany z tych zacieków
Edit: He, He, właśnie się zastanawiałem czy pisać też "górę ciąć" ale byłeś szybszy
mały Kmicic był dość ruchliwy, nie chciał sukbany nic przypozować . poza tym, jakby strzelić szerzej, to by nie było widać tej szelmowskiej minki na buzi chłopca - a to jest główny temat zdjęcia.
pozdrav.
Rysiek jesteś tu?
Chciałbym na chwilę wrócić do zdjęcia ptaka - tego z żółtym dziobem.
Możesz trochę opowiedzieć o scenerii i jak Ty to właściwie zrobiłeś?
W tym wątku zdjęcie trochę za szybko uciekło.
Pozdro Igor
rafał krasoń napisał(a):to teraz bardziej miękko...
A może nieostro Ładny kadr, ale kolorki i "miekkość" mi nie podchodzi, chyba dość wysokie ISO poszło w ruch.
Igg, co do ptaszyska to tak: zdjęcie celowo zrobione jako niedoświetlone, potem pojechane z kontrastem w górę, stemplowanie blików na wodzie, pływających listków itp, regulacja poziomów na fragmentach zdjęcia, zmniejszenie, wyostrzenie.