Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.05.2007 22:51

Piotrek... oglądam je już któryś raz z rzędu. Chciałem się przyczepić do czegoś :twisted: ale.... pomysł, realizacja, kolorystyka, GO, dla mnie bezbłędne :D, ale sądzę, że arkawroc brakuje tutaj :cry: ... ale to już osobna historia :(

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.05.2007 11:14

Piotrek, 1 świetne, kadr bardzo mi się podoba, 2 trochę zabija centralność kadru i przepaleni. To tak IMHO. Zapodaję coś mojego z ostatnich dni :wink:

Obrazek

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.05.2007 13:42

Rysiu ... wreszcie mam chwilkę czasu :D. Świetne zdjęcia jak wyrwane z horroru. Jak dla mnie - bomba. :coool:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.05.2007 14:22

Hvala Lesiu :wink: D80 widzę coraz bliżej skoro tak zapieprzasz :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.06.2007 07:45

Coś się tu strasznie cicho zrobiło, więc trzeba odgrzać :wink:

1.

Obrazek

2.

Obrazek

3.

Obrazek

4. Więcej nie robiłem bo zaczęła warczeć i gryźć :wink:

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.06.2007 09:51

Rysio napisał(a):Hvala Lesiu :wink: D80 widzę coraz bliżej skoro tak zapieprzasz :lol:

D80 może w przyszłym roku ;). Zdjęcia już nie są komentowane, bo zacząłeś reprezentować naprawdę wysoki jak na to forum poziom ;) co zresztą Ci prorokowałem :P

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.06.2007 10:18

:cry: :cry: :cry: przecież jest tu parę osób, które coś wiedzą, zresztą czasem dobrze wysłuchać opinii osób które mają świeże podejście do tematu i patrzą okiem bardziej spontanicznie :P
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.06.2007 19:02

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.06.2007 08:00

Rafał podoba mi się. Tylko tyle mogę powiedzieć :(.
Wypaliłem się, mam nadzieję, że uda mi się naładować akumulatory dzięki zbliżającym się wakacjom.

:papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.06.2007 19:11

Rafał a ja bym Ci dał 10 lat kamieniołomów za obcięcie brody dziecku :wink: bez prawa wcześniejszego zwolnienia za centralny kadr. Poza tym podoba mi się :D

Też coś dam pod osąd :wink: Zakręcone :D

Obrazek

Obrazek

Powiem słowo, co do techniki wykonywania. Siedziałem na siodełku, tak "na" a nie "w" bo mi się gruba dupa w nim nie mieściła, taki niebieski lub innego koloru, bo nie pamiętam pręt jak w rogu 1 kadru (celowo nie stemplowałem choć może przeszkadzać) mi w tyłek wchodził, jedną ręką się trzymałem w drugiej focidło z obawą że zaraz mnie katapultuje i wyląduję zgodnie z siłą odśrodkową na plecach w tumanie kurzu. Do tego czas 1/10 sek i f22. Mówię Wam mniamniuśne połączenie :D
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 25.06.2007 06:14

Bałdzo fajne, chociaż ja bym dał krótszy czas naświetlania - postaci są wyraźnie poruszone. Gdybyś zrobił rozmyte tło a ostre osoby byłoby suuuper.
Sam spróbuję jak tylko uda mi się dzieciary na karuzelę zaciągnąć. No dobra żartowałem, jak sam dam się zaciągnąć :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.06.2007 07:43

Jasio, wiem o tym felerze, ale niestety w tych warunkach krótszy czas wyeliminowałby efekt spina bo karuzela nie kręciła się na tyle szybko. Chcę powtórzyć coś podobnego na karuzeli bardziej profi, takiej z napędem elektrycznym, gdzie tyłek w siodło mi się zmieści, która będzie miała większą prędkość kątową. Wtedy liczę że czas mógłby oscylować w okolicy 1/25 albo i nawet 1/40 sek. Wtedy powinno wyjść bardziej ostro co do postaci. W każdym bądź razie będę kombinował w tym względzie, a 14,15 lipca mamy odpust na wsi więc karuzel będzie dość :wink:

Ps. Dopiszę jako poradę/ciekawostkę, bo to przy portretach powinno być istotne. Szkoła fotografii portretowej podaje, że człowieka można "zamrozić" przy czasie 1/60 sek., tzn od tego czasu człowiek się nie porusza dla aparatu z jedną małą uwagą dotyczy to dorosłych. W przypadku dzieci czas wynosi odpowiednio w granicach 1/100 a nawet 1/125 sek. Żywioł pozostanie żywiołem :wink: Czas dla focenia dorosłych nie dotyczy oczywiście zdjęć sportowych, ale to już JasioJasio powinien dać cynk co i jak :wink:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 25.06.2007 08:40

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.06.2007 09:30

to powiedzmy "portret" z wczorajszego koncertu Maćka Silskiego na rynku w Sandomierzu.

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.06.2007 09:33

Rysio napisał(a):Rafał a ja bym Ci dał 10 lat kamieniołomów za obcięcie brody dziecku :wink: bez prawa wcześniejszego zwolnienia za centralny kadr. Poza tym podoba mi się :D

Też coś dam pod osąd :wink: Zakręcone :D

Obrazek

Obrazek

Powiem słowo, co do techniki wykonywania. Siedziałem na siodełku, tak "na" a nie "w" bo mi się gruba dupa w nim nie mieściła, taki niebieski lub innego koloru, bo nie pamiętam pręt jak w rogu 1 kadru (celowo nie stemplowałem choć może przeszkadzać) mi w tyłek wchodził, jedną ręką się trzymałem w drugiej focidło z obawą że zaraz mnie katapultuje i wyląduję zgodnie z siłą odśrodkową na plecach w tumanie kurzu. Do tego czas 1/10 sek i f22. Mówię Wam mniamniuśne połączenie :D

Rysiu, powiem krótko - poddaje się i tak łagodnej karze - też tej bródki nie mogłem przeboleć. Z drugiej strony jednak chciałem docenić i zaprezentować wysokie umiejętności Modelki :wink:
a twoje fotki jak zwykle super - widać, że bawisz się w tej dziedzinie już z dużą swobodą.
pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 28.06.2007 17:42 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone