Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 06.05.2007 08:45

zgadzam się ze wszystkim, dzięki za uwagi i pozdrawiam.

ps. modelka pochodzi z zasobów rodzinnych, a ponieważ ma o 1.5 roku młodszą siostrę to dzieci sąsiadów zostawię w spokoju - przynajmniej na razie.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 06.05.2007 19:16

Z waszych ocen wynika, że nie jest ze mną tak źle. Więc ośmielam się i wklejam dalej.

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.05.2007 08:25

Hunter fajne oświetlenie, ale znów mam kilka uwag...
1. Palce koło nosa :? ciach nie ma ich ;) a przynajmniej nie powinno być
2. Oczy :!: jedno widać drugie tylko częściowo (albo całe albo wogóle)
3. Gdzie jest ostrość :?:
4. Kadr :( ... obiektyw przesunąłbym w lewo i to bardzo (nawet kosztem obcięcia tyłu głowy) i w dół, tak, żeby oczy znalazły się w prwaym górnym mocnym punkcie zdjęcia.

Generalnie jestem na nie :( przykro mi. Jedyne plusy to - za światełko i tło.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 07.05.2007 10:41

Jak to mówią złej baletnicy majtki w kroku przeszkadzają. Ale jakoś się wytłumaczę.

1.Jak już wspomniałem uczę się trudnej sztuki fotografowania i jednocześnie rozgryzam aparat.

2.Zdjęcie robiłem w takim zamkowym korytarzu, po którym wciąż kręcą sie turyści. Co chwilę musiałem zwijać się z modelką i statywem poczym od nowa wszystko ustawiać.

Obrazek

3.Ta odrobina światła to promienie zachodzącego słońca wpadające przez otwór strzelniczy. Czas 1/15s f6,3.

4.Jeśli chodzi o ostrość, to sam nie mam pojęcia co robić? Aparat Sony H-5 optyka Zeiss-a i nawet przy krótkich czasach w dobrym świetle to nigdy nie wychodzi żyleta. Muszę pokombinować coć z jakimś filtrem.

Dziękuję za pouczającą krytykę. Bijcie dalej, to nie boli. Proszę o dalsze porady.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.05.2007 11:15

Nie wiem o co Ci chodzi z tą baletnicą :?, ale powiem Ci, że filtr dodatkowo może pogorszyć ostrzenie, a napewno go nie poprawi :?
Przecież masz możliwość ustawiania czułości ISO (chyba) więć po co Ci statyw do portretu :?: Jak stosujesz dłuższy czas to przy tak małej odległości będzie nieostre - nieświadome ruchy modelki. Trzeba zastosować jak najkrótszy czas i jak najmniejszą przysłonę - jak największa "dziura" w obiektywie. np f/2,8. Przy H5 chyba nawet przy ISO 400 nie ma aż tak dużego ziarna, które by przeszkadzało.
Na turystów nie ma rady :(

Pozdrav :papa:

P.S. Korytarzyk świetny :lol:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 07.05.2007 22:27

Dziękuję kolego Leszku za radę.
Zawsze boję się podnosić ISO. To przez stare nawyki z kliszowym Zenitem. To zdjęcie zrobione było przy ISO200.
Następnym razem spróbuje inaczej.
Jeszcze raz dziękuję :!: :D

A co z tym jest nie tak?

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.05.2007 07:46

Hunter wg mnie to jest najlepsze :D. Tylko jedna rzecz:
1. 1,3* obrotu w prawo i nikt się nie zorientował, że coś było nie tak ;),
2. ale też troszkę podostrzyłem programowo NIKON Capture NX, zmniejszyłem kontrast i dorzuciłem jasności. A oto wyszło mi coś takiego :D (ten 2pkt. można sobie było darować)

Obrazek

Jeśli sobie życzysz zaraz to usuwam :D

P.S. Podnoszenia ISO się nie bój, ja robiąc zdjęcia na NIKONie D200 ISO miałem podniesione do 800 ;) Wcześniejsze zdjecia z początku wątku ;)
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 08.05.2007 16:42

Kolejny raz dziękuję za rady. Mam tych fotek jeszcze sporo ale na razie się wstrzymam. Widzę, że z fajnej dyskusji w tym temacie zrobił się dialog pomiędzy mną a kolegą Leszkiem. Może niechcący zaniżyłem poziom i coniektórzy uciekli. :?

Podszkolę się, poczytam trochę mądrych książek o fotografii i wtedy zobaczymy. :)

P.S. No chyba, że temat będzie umierał. Wtedy będę wklejał dalej. Póki co spróbuję w temacie martwa natura lub zdjęcia nocne. :D :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.05.2007 07:58

Hunter wcale nie zaniżyłeś poziomu a rzekłbym, że jak na pierwsze (tak twierdzisz) zdjęcia to są B. Dobre :!: :D.

Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 09.05.2007 14:10

Oczywiście nie są to moje pierwsze zdjęcia.
Zaczynałem aparatem Smiena. Następne były: Zenit E, Zenit 12XP. Ale do tej pory były to zdjęcia typowo wakacyjno-rodzinne.
Niedawno sprawiłem sobie Sony H5 i jest to moja pierwsza cyfrówka. :D

Przyznasz, że przesiadka szokująca 8O . Fotografuję, podglądam. Nie jestem zadowolony- to do kosza. I tak setki razy. To co zostaje oglądam na ekranie kompa i znowu kosz. Zostaje kilkadziesiąt perełek (oczywiście w moim odczuciu). To mnie własnie fascynuje i rajcuje. :D :D :D :!: :!: :!:

Dlatego mając takie możliwości człowiek oprócz fotografowania rodzinki na plaży zaczyna szukać czegoś więcej. Tym bardziej po lektórze niektórych wątków na tym forum. :idea:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.05.2007 14:29

W takim razie cieszę się, że te wątki zainspirowały Cię do dalszych poszukiwań w temacie fotografii :D. Tak właśnie nie chciało mi się wierzyć, że to Twoje pierwsze zdjecia :D. Za dobre są :oczko_usmiech:

A jak przyjąłeś przesiadkę z lustra na hybrydę :?:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 09.05.2007 22:00

Mając taką hybrydę rozstałem się bez żalu z lustrem marki Zenit. Zwłaszcza, że ostatnio szwankował.
Strzępił się już w nim materiał migawki i nie za każdym razem po wyzwoleniu lusterko wracało na swoje miejsce. Użytkowany 21lat. :!:

Jeśli się nie mylę, to międy tymi aparatami jest jakaś technologiczna przepaść :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.05.2007 15:16

Jak na razie nic ciekawego ale to jedna z pierwszych prób nowym nabytkiem :wink:

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.05.2007 15:30

Rysiu :D świetne zdjęcie. Coraz lepiej Ci idzie. NIC nie mogę się doczepić. Kolorystyka OK, głębia ostrości OK, kadr OK, modelka OK :D ;) cóż chcieć więcej :?: Mnie pasuje :D

WIELKIE BRAWO Rysiu :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2007 22:09

A zaryzykuje, niech się chłopaki wyżyją na mojej "tfurczości" :lool: :lool: :lool: czyli..........moje córki :wink:
1)
Obrazek
2)
Obrazek

Pozdrav :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone