Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.03.2007 08:46

a to Wenecja w mglisty poranek - przez lampe chyba trochę sztuczne !?
URL=www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.03.2007 08:48

i Wenecja raz jeszce
URL=www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 08:49

W portretach jak najmniej sztucznego światła :!:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.03.2007 08:57

Leszek Skupin napisał(a):W portretach jak najmniej sztucznego światła :!:

Nie. Światło sztuczne jest pożądane, ale użyte w sposób właściwy.
Nie w każdej sytuacji da się wykonać zdjęcie w świetel zastanym - to raz.
Dwa - to światło sztuczne czasem daje pożądany efekt.
Trzy - mariusz, w portercie kluczowa rolę odgrywa model, a nie tło. U Ciebie główną role gra tło, wręcz dominuje nad całością. Skup się na oczach modela - tam ma ogniskować się ostrość fotografii.
Cztery - niezwykle ważna jest kompozycja. W fotografii portretowej nie jest tak bardzo istotna reguła trzech pól, jak w fotografii pejzażowej. Jednakże musi byc przemyślana. I tu odsyłam do fotografii arkawroc.

Pozdrawiam
Rafał
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.03.2007 09:03

W wolnej chwili poczytam - zgodnie z zaleceniem , a jak znajde w archiwum " coś " to znów się wystawię pod gilotyne opini. Jeszcze raz dziękuje - pozdrawiam Mariusz :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 09:06

asikx napisał(a):...Światło sztuczne jest pożądane, ale użyte w sposób właściwy...

Nie napisałem, że ma go nie być wogóle, może źle się wyraziłem. Oczywiście Rafale masz rację. Sam robiłem z lampą, ale odchyloną w górę lub w bok, tak, żeby światło było odbite.

Jednakże obstaję przy tym, że światło zastane, jest do portretowania najlepsze. Lampy używałbym tylko w przypadkach kiedy zastane jest nie wystarczające. Można tak jak Arek proponował zastosować światło studyjne z żarówkami 500W, ale odpowiednio skierowanymi i rozproszonym światłem z tych żarówek przez różnego rodzaju przesłonki do halogenów. To do fotografii cyfrowej, w której można sobie spokojnie ustawić balans bieli. W fotografii analogowej nie można WB ustawić w aparacie, w związku z czym, trzeba zastosować specjalne żarówki fotograficzne dające odpowiednią temperaturę światła.

Pozdrav :papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.03.2007 09:07

[quote="Leszek Skupin"]Poza tym lepiej rób zdjęcia na mniejszej liczbie f żeby odrazu naturalnie GO była mniejsza. Zawsze to lepszy efekt niż późniejsza obróbka komputerowa, która nie zawsze daje zadowalające efekty. ;)

Leszek, nie wiem czemu tak uparłeś się na głębię ostrości? A próbowałeś portertować z dużą ogniskową? Np. 135, przy której twarz najmniej ulega fotograficznej destrukcji (zachowane proporcje). Wówczas głębia ostrości spada niejako sama, bez ingerencji w przysłonę, tło rozmywa się i mamy w miarę poprawny efekt wyodrębnienia osoby portretowanej z otaczającego ją swiata.

Pozdrawiam
rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.03.2007 09:08

[quote="Leszek Skupin"]. To do fotografii cyfrowej, w której można sobie spokojnie ustawić balans bieli. W fotografii analogowej nie można WB ustawić w aparacie, w związku z czym, trzeba zastosować specjalne żarówki fotograficzne dające odpowiednią temperaturę światła[quote]

...lub nabyć stosowny do światła żarowego materiał światłoczuły.

Pozdrawiam
Rafał
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 09:16

Jasne, nawet z większą ogniskową i wiem że przy większej ogniskowej GO sama spada prawie do 0 mimo, że przysłona jest większa niż przy ogniskowej 50mm. Trzeba wtedy jedynie, żeby model portretowany był zdecydowanie dalej od aparatu. Trzeba też uważać na czas przy większej ogniskowej, inaczej można "poruszyć" zdjecie.
ogniskowa - czas (zaznaczam dla mnie)
50mm - 1/30s
100mm - 1/90s
200mm - 1/250s.
Ale o tym już gdzieś wspominałem. Nie mam stabilizacji obrazu.
Także w trudniejszych warunkach oświetleniowych lepiej jest robić na mniejszej ogniskowej wtedy można zejść z czasu ;)

Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 09:17

asikx napisał(a):
...lub nabyć stosowny do światła żarowego materiał światłoczuły.

Pozdrawiam
Rafał

Lub filtry o odpowienich barwach, które wyłapią nadmiar zbędnej dominanty w przypadku halogenow - żółtej ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.03.2007 09:58

Mariusz, jako laik odpowiem, co mi się nie podoba w większości Twoich zdjęć - lampa tworząca refleksy. Jest to nie do przyjęcia. Mocny makijaż powodujący świecenie fragmentów twarzy na poziomie samej lampy :? Masz modelkę dorosłą, możesz pozwolić sobie na całkowite zrezygnowanie z lampy, bo w końcu jeśli jej powiesz że potrzebujesz 1/25 czy nawet 1/10 sek czasu na naświetlenie bez palnika to da rady usiedzieć bez poruszenia :lol: Dopalenie lampą, obojętnie czy to w portretach, czy to w pejzażach jeśli focisz na dworze, gdzie nigdy nie dopalisz całego zdjęcia ,musi mieć bardzo konkretny i świadomy cel, który niestety takim jak my jest trudny do odszukania a tym bardziej zastosowania :papa:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.03.2007 10:12

z tym usiedzeniem czy ustaniem to największy problem - wszystkie zdjecia " kradzione" a jak przekonać by nie kremowała opalonej skóry !!!- skończy sie na fotografowaniu pejzaży :D . Ale będę próbował - nie zwracałem na to uwagi ! Może dlatego że fotki robię na " pamiątkę" do oglądania w zimowe wieczory :D Dlatego też tyle tla - aby upamiętnić mijsca eskapad.
Ostatnio edytowano 27.03.2007 10:16 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.03.2007 10:14

Więc musisz przekonać żebyś kraść nie musiał :wink: Z dzieciakiem to dopiero jazda :lol: tyle że można dopalać bo się nie mejkupuje jeszcze :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.03.2007 10:18

Rady przyjąłem - podejmę próby - wakacje już tuż tuż... :D Byle do września.
Ostatnio edytowano 30.10.2009 13:17 przez mariusz-w, łącznie edytowano 3 razy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 10:47

Słonko piękne, zaproś do parku, do kaczuszek ;) daj do ręki chleb i "kradnij" ile wlezie :lol: po co czekać na wakacje :D :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone