Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 13:26

Obrazek
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 19.03.2007 15:01

Leszek co to za obiektyw? zdjęcie żyleta.....
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 15:06

Pentacon Electric 1,8/50 :lol:. W zastosowaniu z Nikonem przez przejściówkę Nikon-M42 full manual :D nawet nie pokazuje mi czy światło jest dobre czy nie przepalone, czy nie za bardzo niedoświetlone :lol:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 19.03.2007 15:11

wiedziałem że to stałka :D też lubię bawić się w szkła na M42.Ostatnio zakochałem sie w Pentaconie 135 f2,8 :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 15:14

To widać, nie :?: Miększe kolory, takie cieplejsze, ostrość jak się uda ustawić na dziurze 1,8 jest dżiletta mrrrrrrrr.... :D:D:D
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 25.03.2007 19:29

Leszek Skupin napisał(a):To widać, nie :?:

Jasne że widać :D

Dorzucam coś swieżego do wątku, co o tym sądzicie?

Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.03.2007 20:15

Leszek Skupin napisał(a):Pentacon Electric 1,8/50 :lol:. W zastosowaniu z Nikonem przez przejściówkę Nikon-M42 full manual :D nawet nie pokazuje mi czy światło jest dobre czy nie przepalone, czy nie za bardzo niedoświetlone :lol:

No - nie taka znowu żyleta heh - rozmyte przecież w rogach... i to nie kwestia przysłony :roll: Jakie "miększe" kolory? Kurcze - Leszek - skadżeś ty takie określenie wziął :D Skoro robisz na negatywie - to on Ci daje kolory :) Fuji - w zieleń, Kodak - w żółć, a Agfa - w madżentę... Na tej focie w zieleń poszło... Ale może to kwestia skanu :)

Arek - rewelka, świetny pomysł i obróbka :)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 25.03.2007 21:24

Plumek napisał(a):Fuji - w zieleń, Kodak - w żółć,

Nie zgodzę się z tym, że Fuji przebarwia na zielono. Jeżeli już, to wszystkie Superie ISO 100, 200 i 400 idą raczej w kierunku niebieskiego, zaś Reala podbarwia w piaskową żółć, przez co jest ulubionym materiałem dla fotografów ślubnych (ładnych kolor skóry).
Optymalnie neutrealne byłyby materialy odwracalne (niskoczułe Kodachrome 64 lub Fuji Velvia ISO 50) , ale to już taki fotograficzny hi-end.

pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 25.03.2007 21:28

arekwroc napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):To widać, nie :?:

Jasne że widać :D

Dorzucam coś swieżego do wątku, co o tym sądzicie?

Opowiedz mi o troche o technice. Robisz w b&w, czy w jakimś fotoszopobodobnym zdejmujesz kolory (desaturacja, czy zabawa na kanalach RGB w mono). Bo przyznam, że efekt jest przyjemny :)

Pozdrawiam
Rafał
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.03.2007 23:22

asikx napisał(a):
Plumek napisał(a):Fuji - w zieleń, Kodak - w żółć,

Nie zgodzę się z tym, że Fuji przebarwia na zielono. Jeżeli już, to wszystkie Superie ISO 100, 200 i 400 idą raczej w kierunku niebieskiego, zaś Reala podbarwia w piaskową żółć, przez co jest ulubionym materiałem dla fotografów ślubnych
Rafał

Cóż - moze przez te kilka lat, jak ostatnio fociłam na analogach, coś się zmieniło :) W końcu technologia poszła do przodu. Nie napisałam, że przebariw. Chodzi mi o dominantę kolorystyczna. Można to oczywiscie zniwelować w labie dodając do tego czy owego trochę odpowiednich barw. Ale do tego jeszcz epotrzebny nieżły laborant. Czy Reala nie jest wysokoczułym materiałem? Stąd chyba jej uwielbienie :) Ale owszem - w miarę naturalnie oddaje kolory.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.03.2007 09:34

Plumek napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Pentacon Electric 1,8/50 :lol:. W zastosowaniu z Nikonem przez przejściówkę Nikon-M42 full manual :D nawet nie pokazuje mi czy światło jest dobre czy nie przepalone, czy nie za bardzo niedoświetlone :lol:

No - nie taka znowu żyleta heh - rozmyte przecież w rogach... i to nie kwestia przysłony :roll: Jakie "miększe" kolory? Kurcze - Leszek - skadżeś ty takie określenie wziął :D Skoro robisz na negatywie - to on Ci daje kolory :) Fuji - w zieleń, Kodak - w żółć, a Agfa - w madżentę... Na tej focie w zieleń poszło... Ale może to kwestia skanu :)

Arek - rewelka, świetny pomysł i obróbka :)

W rogach rozmyte bo GO jest "papierowa" przy dziurze 1,8 :P. Ostrość poszła w oczy :D i profil :D. Co do kolorystyki Fuji Superii to bardzo mi się podoba ;). Dla mnie jest to jeden z najlepszych filmów, ale pewno masz Plumku rację z tymi dominantami kolorów. Też słyszałem, że Fuji Superia nadaje się do robienia przyrody w lecie, natomiast Kodak do portretów właśnie ze względu na swoją dominantę. Fuji Reala jest zbliżona temperaturowo do Kodaka więc również nadaje się do portretów. Z tym, że to stosunkowo drogi materiał w porównaniu z Kodakiem Profoto 100 ;). Reala w sklepie kosztuje 21 zł a Profoto ok 10 - 12 zł więc róznica jest dwukrotna, natomiast Fuji Superię kupuję już po 6,40 :D. Więc jakość do ceny daje mi przewagę dla Fuji Superii. Ot cała filozofia :lol:.

Arek... jak zwykle świetne. Zarowno wykonanie jak i pomysł. Z lustrem już dawno próbowałem kombinować ale zawsze brakowało mi GO :(.

Pozdrav :papa:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.03.2007 09:45

Leszek Skupin napisał(a):W rogach rozmyte bo GO jest "papierowa" przy dziurze 1,8 :P. Ostrość poszła w oczy :D i profil :D.

Reala w sklepie kosztuje 21 zł a Profoto ok 10 - 12 zł więc róznica jest dwukrotna, natomiast Fuji Superię kupuję już po 6,40 :D. Więc jakość do ceny daje mi przewagę dla Fuji Superii. Ot cała filozofia :lol:.
[/color][/i][/b]

No, bo przy takiej dziurze trzeba ostrożnie portretować ;) Ale zauważ, że nie ma tego problemu na czubku głowy, a w dolnym prawym rogu jest... Tak, jakby rozmywał własnie na rogach... (oprócz GO).

Ale ceny zleciały! Wow! 6,40 za film! Heh :D Nic, tylko focić analogiem :D Te 10-12 też mnie rozłożyło! No tak... Wszyscy w cyfrę poszli...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.03.2007 09:56

Plumek napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):W rogach rozmyte bo GO jest "papierowa" przy dziurze 1,8 :P. Ostrość poszła w oczy :D i profil :D.

Reala w sklepie kosztuje 21 zł a Profoto ok 10 - 12 zł więc róznica jest dwukrotna, natomiast Fuji Superię kupuję już po 6,40 :D. Więc jakość do ceny daje mi przewagę dla Fuji Superii. Ot cała filozofia :lol:.
[/color][/i][/b]

No, bo przy takiej dziurze trzeba ostrożnie portretować ;) Ale zauważ, że nie ma tego problemu na czubku głowy, a w dolnym prawym rogu jest... Tak, jakby rozmywał własnie na rogach... (oprócz GO).

Ale ceny zleciały! Wow! 6,40 za film! Heh :D Nic, tylko focić analogiem :D Te 10-12 też mnie rozłożyło! No tak... Wszyscy w cyfrę poszli...

Bo fociłem z dołu ;) Więc odległość od obiektywu do środka brwi była mniej więcej taka sama jak do góry głowy, natomiast ramię było zdeeeecydowanie bliżej. Zdjęcie robiłem z odległości może 40 - 50 cm ;) Więc GO było jeszcze mniejsze niż możnaby się było spodziewać ;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 26.03.2007 12:41

Pula - kawiarnia niedaleko amfiteatru
Obrazek
Ostatnio edytowano 27.03.2007 08:17 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 26.03.2007 12:48

Rovinj
Obrazek
Ostatnio edytowano 27.03.2007 08:19 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone