Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 25.04.2011 20:38

no to wiosennie coś ode mnie :lol:

Obrazek
adahu.cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu.cro » 26.04.2011 08:14

To ja wrzucę takie dwa nieludzkie portrety.
Obrazek

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.04.2011 08:17

:) po świętach widac zmęcznie u wszystkich :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2011 09:14

Życie jest teatrem 1.

Obrazek

Życie jest teatrem 2.

Obrazek

Życie jest teatrem 3.

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.05.2011 10:17

Na pierwszy rzut oka całkiem fajne. Ale przy powiększeniu (szczególnie 2) robi się masakra. Powiedzcie, skąd to się bierze?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2011 10:25

jan_s1 napisał(a):Na pierwszy rzut oka całkiem fajne. Ale przy powiększeniu (szczególnie 2) robi się masakra. Powiedzcie, skąd to się bierze?

Z ustawień w RAW, to przy portretach pierwsze moje kroki :oops: :lol:

A i światła odpowiedniego podczas robienia zdjęć już nie było. :cry:

Życie jest teatrem 4. ( to chyba trochę lepiej? :wink: )

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.05.2011 10:44

jan_s1 napisał(a):Na pierwszy rzut oka całkiem fajne. Ale przy powiększeniu (szczególnie 2) robi się masakra. Powiedzcie, skąd to się bierze?

68 kb te małe, 84 kb te większe 8O

Twój awatar może mieć 20, a jest kilka- kilkanaście razy mniejszy ...

Kompresja. Kompresja jest zła. Źle zapisane.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.05.2011 10:48

weldon napisał(a):Kompresja. Kompresja jest zła. Źle zapisane.

Niekoniecznie. To najgorsze ma 134 kb, a to już powinno gwarantować wystarczającą jakość na monitorze.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.05.2011 10:57

smoki3 napisał(a):A i światła odpowiedniego podczas robienia zdjęć już nie było. :cry:

Jak nie ma światła i nie jesteś w stanie sobie go we własnym zakresie w umiejętny sposób zorganizować to aparatu nie wyciąga się z torby.

Fotografia - rysowanie światłem, jak braknie foto to czym, chcesz rysować :lol: :wink:

A teraz konkretnie i brutalnie. W ostatnim zdjęciu moim zdaniem światła nie brakuje ale kadr jest mocno do d... bo po pierwsze modelka nie ma gdzie patrzeć za to załapał się niepotrzebnie mistrz drugiego planu z lewej strony, a ta ręka wyłażąca z rogu wygląda jak chłopska żeby modelkę za cycka złapać. Inna sprawa że modelka chyba ze stylistyką niewiele ma wspólnego, bo kapelusz z tym czymś firankowym (nie znam się na modzie i nomenklaturze) + lufka i ostra czerwień ust w połączeniu z dłońmi jak u chłopa z londyńskiego zmywaka pasują jak świni siodło 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2011 10:58

Joda w kakofonii barw.

(Wiem, że nie ostre. :wink: :lol:)

Obrazek

Rysio napisał(a):.....u chłopa z londyńskiego zmywaka pasują jak świni siodło 8)

A bo to teatr uliczny był, między innymi "Moralność Pani Duilskiej" .... :wink: :lol:

Rysio napisał(a):
Jak nie ma światła i nie jesteś w stanie sobie go we własnym zakresie w umiejętny sposób zorganizować to aparatu nie wyciąga się z torby.

Fotografia - rysowanie światłem, jak braknie foto to czym, chcesz rysować :lol: :wink:

8)

Święte słowa, do portretów to ja ręki nie mam. :cry: :lol: (ale chcę ćwiczyć 8O )
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.05.2011 11:28

smoki3 napisał(a):[b]A bo to teatr uliczny był, między innymi "Moralność Pani Duilskiej" .... :wink: :lol:

Wiesz jak to mówią :wink: Damą to się trza urodzić, bo z udawania co najwyżej ku....wo wychodzi. Znam sporo takich. Pół biedy jak to wychodzi tylko w teatrze, gorzej jak zaczyna przenikać do życia codziennego 8) :wink:

Edit: Ćwicz, ćwicz jak najbardziej. Mnie portrety też kiepsko wychodzą i w sumie bardzo średnio mi taka fotografia wychodzi, więc zbytnio się mną nie przejmuj jak Ci do pieca nawrzucam :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.05.2011 12:48

jan_s1 napisał(a):

Niekoniecznie. To najgorsze ma 134 kb, a to już powinno gwarantować wystarczającą jakość na monitorze.

Czyli połowę tego, co powinno mieć.

Jak dodasz do tego szum i mankamenty (złe wyostrzenie) wynikające z obróbki (sorry Marek :lol: )
to 90% z tych 134 kilo poszło na podkreślenie dziobów u artystki.

Chyba w fotoopinii, czy jakoś tak, pisałem jak ostrzyć kobitki - kanałami :wink:

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2011 14:49

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):

Czyli połowę tego, co powinno mieć.

Jak dodasz do tego szum i mankamenty (złe wyostrzenie) wynikające z obróbki (sorry Marek :lol: )
to 90% z tych 134 kilo poszło na podkreślenie dziobów u artystki.

Chyba w fotoopinii, czy jakoś tak, pisałem jak ostrzyć kobitki - kanałami :wink:

]

Muszę nadrobić zaległości, Dziękuję :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 15.05.2011 22:07

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.05.2011 06:44

Kotek z myszką?
Fajny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 158
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone